Το Βραβείο G. Sciacca στην Τώνια Μοροπούλου για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου

Παιδιά «θαύματα», νέοι άνθρωποι και σημαντικές προσωπικότητες, ανάμεσα τους η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου, που διακρίθηκαν για τα επιτεύγματα τους σε διαφορετικούς τομείς δράσης και προσφοράς στην ανθρωπότητα και τον Πολιτισμό, τιμήθηκαν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου για το έργο τους, από τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca 2019, έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως που στηρίζεται στις αρχές του εθελοντισμού, στις αξίες και τα ιδεώδη, στην αγάπη και την φιλία των λαών.

Η λαμπρή τελετή της 18ης απονομής των Διεθνών Βραβείων έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Pontificia Urbaniana στην πόλη του Βατικανό. Το βραβείο Επιστήμης για την Αποκατάσταση Μνημείων, που δίδεται για πρώτη φορά από τα βραβεία G. Sciacca, απονεμήθηκε στην Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. καθηγήτρια και  τ. αντιπρύτανη του Ε.Μ.Π. Τώνια Μοροπούλου για την μελέτη και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Η Τ. Μοροπούλου αναφέρθηκε καθώς και στην “ιδιαίτερη και μοναδική ” στιγμή που ανοίχθηκε ο Πανάγιος Τάφος. “Αισθανόμασταν ενώπιος ενωπίω. Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός, είναι ένα μνημείο που μιλάει σε όλη την ανθρωπότητα”.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Καθηγητής κ. Ανδρέας Μπουντουβής δήλωσε: “Η απονομή του βραβείου G. Sciacca στην Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. κ. Τώνια Μοροπούλου αποτελεί εξαιρετική αναγνώριση του σημαντικού έργου της αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου. Τιμάται το επίτευγμα μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας και προβάλλεται διεθνώς το Ε.Μ.Π.”

Παράλληλα το Βραβείο στην επιστήμη της Αρχαιολογίας απονεμήθηκε στον Αμερικανό Αρχαιολόγο του National Geographic Fredrik Hiebert ο οποίος αναφέρθηκε στη “συγκλονιστική” εμπειρία της συμμετοχής του με την διπλή ιδιότητα του Αρχαιολόγου και Δημοσιογράφου στις εργασίες του Πανάγιου Τάφου. Είπε ότι τη στιγμή του ανοίγματος του Τάφου 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, συντονίστηκαν μέσω των απευθείας δικών του ανταποκρίσεων.

Βραβείο Μαθηματικών έλαβε ο 11χρονος Ιταλοϊάπωνας «μάγος» των μαθηματικών, Alessandro Lachin. Τα επιστημονικά Βραβεία έρευνας και καινοτομίας απονεμήθηκαν στους γιατρούς: στον 25 ετών Αμερικανό Tyler Allen, για την έρευνα του για τον καρκίνο, στον 27χρονο Πολωνό Καθηγητή Ιατρικής Mateusz Holda για τις έρευνες στην αρχιτεκτονική και ανατομία της καρδιάς και στον 16χρονο Ιρλανδό ερευνητή Simon Meechan για τις έρευνές του για φυτικά αντιβιοτικά.

Το Βραβείο Business και Δημόσιες Σχέσεις απονεμήθηκε στον 22χρονο Νικόλαο Ολύμπιο, το Βραβείο Εθελοντισμού και Ανθρωπισμού στον Αμερικανό αστυνομικό George Chase Miller για την διάσωση ενός 3χρονου αγοριού, ενώ το Βραβείο Μουσικής στην Ρωσίδα mezzo soprano Anna Konovalova.

Βραβείο Δημοσιογραφίας έλαβε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Giovanna Maria Maglie και το Βραβείο Cultura απονεμήθηκε στον Γερμανό Καρδινάλιο Walter Brandmuller.