Το διδακτορικό του Πατούλη είναι προϊόν λογοκλοπής σύμφωνα με την Αυγή

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα που αναφέρει πως σε μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής 130 σελίδων του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, την οποία κατέθεσε το 2019, εντοπίζονται αυτολεξεί αποσπάσματα από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων, χωρίς όμως καμία παραπομπή, κάνοντας λόγο για λοκοκλοπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής της Κυριακής», με τη βοήθεια ενός λογισμικού εντοπισμού λογοκλοπής, αναφέρεται πως από τις 77 σελίδες του κυρίως κειμένου, οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές. 

Τι απαντά ο κ. Πατούλης

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, απορρίπτει τα περί λογοκλοπής και προναγγέλλει ότι «ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο εναντίον της εφημερίδας» προκειμένου να αποκαταστήσει το όνομά του και την επιστημονική του υπόσταση.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό το πρωτοσέλιδο και και το σχετικό δημοσίευμα προχωρώντας παράλληλα επίθεση εναντίον «δήθεν, ειδικού συνεργάτη που το συνοδεύει, με το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν την διδακτορική διατριβή μου ως, δήθεν, “προϊόν λογοκλοπής», χρησιμοποιώντας επιστημονικά αβάσιμα και “έωλα σοφίσματα”».

Όπως λέει “τα μέρη της διατριβής που καθορίζουν την αξία, τη σημασία και την επιστημονική αξία της διατριβής και πάνω στο οποίο κρίνεται είναι το ειδικό, ερευνητικό μέρος της μελέτης, τα αποτελέσματα και η συζήτηση και αυτά απαιτούνται να είναι πρωτότυπα. Τα μέρη αυτά της συγκεκριμένης διατριβής είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχει κανενός είδους επικάλυψη!!!”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει για να ζη΄τήσει την παραίτηση του Περιφερειάρχη:

«Τα πράγματα είναι απλά. Σήμερα η Αυγή αποκαλύπτει ότι ο κύριος Πατούλης έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο καταφεύγοντας σε εκτεταμένη λογοκλοπή. Πρόκειται για αδίκημα. Αλλά όχι μόνο αυτό. Πρόκειται για μια συνειδητή εξαπάτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με προφανή στόχο να εμφανίζεται ο κύριος Πατούλης ως διδάκτωρ ιατρικής».

“Σε ανάλογα περιστατικά στο εξωτερικό -η λίστα είναι μακρά- οι πρωταγωνιστές σκανδάλων λογοκλοπής και ακαδημαϊκής εξαπάτησης παραιτήθηκαν».

«Αυτό είχε κάνει, θυμίζουμε, ο κύριος Διαματάρης. Αυτό οφείλει να κάνει άμεσα και ο κύριος Πατούλης. Στον χιονιά αποδείχθηκε ανίκανος. Τώρα αποδεικνύεται ότι είναι και απατεώνας».