Το επιτελικό κράτος συνετρίβη στην… Εκάλη!

Του Γιώργου Καρελιά

Δεν θα έγραφα αυτό το άρθρο, αν δεν έπεφτα πάνω σ’ αυτήν τη χαριτωμένη ειδησούλα. Ο Στέφανος Μάνος, υπουργός του Μητσοτάκη (πατρός) πριν από 30 χρόνια και εμβληματική φυσιογνωμία του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, κάνει σκόνη το (πολυδιαφημισμένο) σημερινό «επιτελικό» κράτος μέσα σε λίγες λέξεις: 36 ώρες χωρίς ρεύμα και 12 χωρίς νερό! Στην Εκάλη!

Εντάξει η πλάκα που μπορεί να γίνει («το ηρωϊκό Αιγάλεω συμπαραστέκεται στην χειμαζόμενη Εκάλη»), αλλά είναι πέρα από κάθε λογική να μένει χωρίς ρεύμα οποιαδήποτε περιοχή επί τρία εικοσιτετράωρα. Αδιανόητο ειδικά για περιοχή της πρωτεύουσας- δεν είναι δα κάποιο χωριό θαμμένο σε τρία μέτρα χιόνι.

Το «επιτελικό» κράτος τα έκανε μούσκεμα. Και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι αιφνιδιάστηκε. Εδώ και πολλές ημέρες ήξεραν για την κακοκαιρία “Μήδεια”, το έλεγαν όλοι οι μετεωρολόγοι.

Η πρώτη ενέργεια που έκαναν ήταν να κλείσουν, με τις πρώτες νιφάδες, την εθνική οδό, με «προσωπική απόφαση» Χρυσοχοίδη. Ετσι όπως πάει με τα κλεισίματα και τις απαγορεύσεις ο ρέκτης υπουργός, την επόμενη φορά έχει καλύτερη λύση: να απαγορεύσει τη…χιονόπτωση!

Και άντε την έκλεισε την εθνική. Γιατί δεν ειδοποίησε τον παρακαθήμενό του, υφυπουργό Χαρδαλιά, να βάλει μπροστά το 112, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν ξημερώματα χιλιάδες άνθρωποι κατευθυνόμενοι προς τα βόρεια; Αν δεν χρησιμοποιούν σε τόσο έκτακτες συνθήκες το 112, τι το θέλουν; Η δικαιολογία που εφηύρε ο Χαρδαλιάς (ότι είχαν ενημερωθεί από την Αστυνομία οι αρμόδιοι δημοσιογράφοι), είναι, επιεικώς, αστεία.

Αλλά, πέραν της εθνικής οδού, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, η ΔΕΗ (δεν ξέρουμε ποια άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια) δεν βλέπουν τις προγνώσεις; Χιόνι και αέρα περιμέναμε, γιατί δεν φρόντισαν να κόψουν όσα δέντρα ήταν κοντά σε κολώνες του δικτύου της ΔΕΗ; Εντάξει, σε κάθε κακοκαιρία έχουμε διακοπές ρεύματος, αλλά αυτή τη φορά έμεινε χωρίς ρεύμα η μισή Ελλάδα. Και- αυτό είναι το πλέον απαράδεκτο- υπήρξαν περιπτώσεις που κράτησαν πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να χαθούν δύο ζωές και να κινδυνέψουν άλλες.

Καλές είναι οι «επιτελικές» συσκέψεις, αρκεί να έχουν αποτέλεσμα. Και αυτή τη φορά δεν είχαν. Επίσης, καλό είναι οι έχοντες ευθύνες για όσα έγιναν και δεν έγιναν χτες στην Αττική να μην ποζάρουν αυτάρεσκα μπροστά από τη Βουλή.

Το επιτελικό κράτος συνετρίβη στην… Εκάλη!
 FACEBOOK: GIORGOS PATOULIS

Και να σταματήσουν, επιτέλους-όλοι, όχι μόνο ο Πατούλης– να δηλώνουν διαρκώς «ικανοποιημένοι» από την «κινητοποίηση». Στο τέλος θα πιστέψουν και οι ίδιοι ότι έχουν διαρκώς επιτυχίες. Αλλά οι πολίτες κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι η πολλή επικοινωνία(προπαγάνδα) τρώει την ουσία.

Ο Γούντι Αλεν το έχει πει πολύ ωραία: «Το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα»…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247