Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση Libe για την κατάπτωση του Κράτος Δικαίου – Το Euroactiv βλέπει πως η Ελλάδα είναι «προβληματική χώρα» για την Ευρώπη

Το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την έκθεση Libe για κατάπτωση Κράτος Δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα καθώς “απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα“.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές και αποδοκιμάζουν τη χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, αναφέροντας και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Ταυτόχρονα εκτενές θέμα για την κυβερνητική και δικαστική συγκάλυψη ευθυνών στην τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων δημοσιεύει το Euroactiv τονίζοντας την δραματική αντίθεση μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και της στάσης που τηρούν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ελληνική Δικαιοσύνη σε σειρά κορυφαίων σκανδάλων και γεγονότων.

Η επέτειος ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, συνδυάζεται όπως αναφέρεται με την συλλογή πάνω από 1 εκατ. υπογραφών για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, ειδικά όσον αφορά την υλοποίηση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σήμανσης και ελέγχου της ροής κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται η τουλάχιστον παράδοξη επιλογή να μπαζωθεί ο χώρος του δυστυχήματος αλλοιώνοντας τα στοιχεία που θα μπορούσαν να συλλέξουν οι ερευνητές για να διαλευκάνουν τις ακριβείς συνθήκες του. «Σχετική έκθεση σημειώνει ότι οι αρμόδιες Αρχές έβαλαν εκεί αυτά τα υλικά, αλλά ο σκοπός και το ποιος ακριβώς έδωσε την εντολή παραμένει αδιευκρίνιστο».

Οι ρυθμοί χελώνας με τους οποίους κινείται η σχετική δικαστική έρευνα, συμβάλλουν στις υπόνοιες για μεθοδική προσπάθειας συγκάλυψης ευθυνών. Αντίθετα, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας που ερευνούσε ήδη την υλοποίηση της σύμβασης 717, άσκησε τελικά διώξεις κατά 23 υπόπτων.

Η Ελλάδα έχει ήδη διασυρθεί διεθνώς για μία άλλη κραυγαλέα περίπτωση καταπάτησης δικαιωμάτων, με την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν μεταξύ άλλων δημοσιογράφους και πολιτικούς για λόγους «εθνικής ασφάλειας», ενώ έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου έφερε στο φως και την εκτεταμένη στοχοποίηση πολιτικών και δημοσιογράφων με το κακόβουλο λογισμικό Predator

«Οι 92 που στοχοποιήθηκαν με το Predator δεν έχουν ακόμη συσχετιστεί με τους στόχους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών … η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι δεν αγόρασε το κακόβουλο λογισμικό, αλλά ακόμη δεν έχει εξηγήσει γιατί παρακολουθείτο “νόμιμα” ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης», σημειώνει το Euractiv.

Οι πρώτες σχετικές έρευνες από τρεις εισαγγελείς Πρωτοδικών σταμάτησαν με παρέμβαση του Άρειου Πάγου, όταν αυτοί προσπάθησαν να κάνουν τη διασταύρωση. Το ανώτατο δικαστήριο υποστήριξε ότι καθυστερούσαν και τους αφαίρεσε την υπόθεση.

Στόχος σειράς παρεμβάσεων έγινε επίσης και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, με τον Άρειο Πάγο να προσπαθεί να εμποδίσει την ενημέρωση πολιτικών και δημοσιογράφων για το αν παρακολουθούντο από τις μυστικές υπηρεσίες, όσο και για την αιφνίδια αλλαγή μελών του ΔΣ της Αρχής ενώ επίκειτο απόφαση για επιβολή προστίμων στην ΕΥΠ.

Στα παραπάνω προστίθεται το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον για τις Βρυξέλλες και την ΕΕ «προβληματική χώρα» στα θέματα ελευθερίας του Τύπου, με δεκάδες αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων και εκδοτών που αποκαλύπτουν διασυνδέσεις κυβερνητικών στελεχών με σειρά σκανδάλων.