Τι συνέβη στο συνέδριο χωρίς συνέδρους ενός κόμματος που δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ: πώς ο Κασσελάκης πήγε στο συνέδριο “ολόκληρος” και βγήκε υπό την επιτροπεία μιας τρόικας με την υποχρέωση να αναφέρεται στο Εκτελεστικό Γραφείο

Του Νίκου Λακόπουλου

Το συνέδριο- παρωδία ενός κόμματος που δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε τελειώσει πριν αρχίσει, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης -που δεν κατάλαβε τι συνέβη- πανηγυρίζει.

«Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω, θα ξανακερδίσω», δήλωσε ένα 24ωρο μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  

Το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να πηγαίναμε στις εσωκομματικές εκλογές, να τις κέρδιζα με 90% και να έλεγα “δείτε”. Και μετά τι; Τι ακριβώς λύνουμε στην κοινωνία;».

Δεν βγαίνει συμπέρασμα, όπως δεν βγήκε και στο συνέδριο όπου πήγε λέγοντας “βρείτε μου αντίπαλο” κι όταν αυτός βρέθηκε άρχισε να μαζεύει υπογραφές για να μη… γίνουν οι εκλογές.

Μπορεί να είχε υπεροχή στην αρένα που αποτέλεσε συνέδριο με μη εκλεγμένους συνέδρους και χειροκροτητές που γιουχάιζαν τον αντίπαλο φωνάζοντας το βαθειά πολιτικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”.

Οι εκλογές ωστόσο θα γίνονταν από ένα ευρύτερο κοινό -όσα μέλη έχουν απομείνει- όπου στην καλύτερη περίπτωση ο ουρανοκατέβατος πρόεδρος θα μπορούσε να αποσπάσει πλειοψηφία, αλλά σε ένα πολύ μικρότερο κόμμα από αυτό που πήρε 18% στις τελευταίες εκλογές.

Μια νέα διάσπαση καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα κοντά στο όριο του 10% θα οδηγούσε το κόμμα στα ποσοστά της καταλληλότητας του προέδρου δηλαδή στο 5-6% -χωρίς αυτό να αποκλείεται να συμβεί και χωρίς διάσπαση.

Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στο συνέδριο στη μεγάλη του πλειοψηφία και το “συνέδριο” γέμισαν οπαδοί του Κασσελάκη, ενός άλλου δηλαδή κόμματος που έχει σχεδόν αναγγείλει -με άλλο όνομα -που δεν θα περιέχει τη λέξη Συνασπισμός, αφού δεν είναι όπως είπε στην ΕΡΤ.

Η μη εκλογή και το μη συνέδριο

Τα ευτράπελα στο “συνέδριο” όπου είπε στην Όλγα Γεροβασίλη πως “αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», ενώ ο ίδιος την είχε προκαλέσει συνεχίστηκαν όταν “υπερψηφίστηκε” η πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας για αναβολή τους χωρίς να γίνει καταγραφή των ψήφων.

Πόσοι ήταν σύνεδροι, πόσοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης, πόσοι κατά και πόσοι απείχαν δεν θα μάθουμε ποτέ. Αν πάντως ο Κασσελάκης ήθελε εκλογές για “καθαρές λύσεις” θα μπορούσε να τις προκαλέσει με την παραίτησή του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν άφησε να μπει η δική του πρόταση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές κι έτσι όπως είπε ο Χρήστος Σπίρτζης “από χθες βάζει αυτούς που τον στηρίζουν να μαζεύουν υπογραφές”.

Η παρατήρησή του πως η πρόταση δεν είχε πλειοψηφία κάνει τα πράγματα πιο τραγελαφικά για ένα συνέδριο παιδική χαρά όπου ο πρόεδρος λέει πως ο “αντίπαλος” απέσυρε την υποψηφιότητα, αλλά εκείνη λέει πως δεν την απέσυρε.

Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών” λέει η πρόταση, αλλά η αλήθεια είναι πως την… μισοεπιβεβαιώνει με μια σημαντική απόφαση:

“Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας».

Το “συνέδριο” έβγαλε νικητή την Τρόικα

Αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αναρωτήθηκε “πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος μέχρι τις εκλογές με αυτές τις συνθήκες” αφού “θα είμαι “πρόεδρος υπό προθεσμία” σημαίνει πως είναι πρόεδρος υπό προθεσμία και δεν πήρε ποτέ λευκή επιταγή ως τις επόμενες εθνικές εκλογές όπως θάθελε.

“Ό,τι είχα να πω το είπα στη δήλωσή μου. Κανένα άλλο σχόλιο, όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» θα σχολιάσουν οι κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα και το βάρος μάλλον πέφτει στη λέξη “όλοι”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε σιωπηλή ανοχή και όχι “ψήφο εμπιστοσύνης” και βγαίνει από το ¨συνέδριο” υπό την επιτροπεία της τρόικας Παππά- Φάμελλου- Γιώργου Τσίπρα η οποία αν δεν τηρηθεί η απόφαση για Εκτελεστικό Γραφείο που θα μετασχηματίσει το κόμμα, θα τον ανατρέψει, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

“Την Πέμπτη μπήκα στο Συνέδριο ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω από το Συνέδριο την Κυριακή κομμένος κομματάκια;” είπε ο ίδιος. “Την Πέμπτη μπήκα ως ο Πρόεδρος που δεν του επιτρέπουν τα ρωτάει τα μέλη χωρίς την άδειά τους. Πώς μπορώ να βγω την Κυριακή με τον ιστορικό ηγέτη μας να γράφει επί λέξει «θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από αυτούς που με εξέλεξαν» και να κάνω ότι δεν συμβαίνει τίποτα;».

Έλα ντε. Πώς;

Όπως σου πουν πρόεδρε. Ή αλλιώς όπως έγραψε -προφητικά!- ο Μπερτολ Μπρεχτ πολλές δεκαετίες πριν:

“Πάψτε να νομίζετε ότι σας προορίζουν για πρόεδρο. Πρέπει να αλλάξετε συμπεριφορά, αν θέλετε να σας ανέχονται στην κουζίνα”.