Δημοκρατία και Τρομοκρατία

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να έχει ξεκινήσει και όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι να δίνουν ήδη βάρος στην προεκλογική τους εκστρατεία, παρόλα αυτά η κηλίδα του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας ευρύτερα, ακούει στο όνομα τρομοκρατία και μάλιστα εγχώρια.

Πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη τάση που δείχνει να παγιώνεται στην χώρα μας, παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου εδώ και δεκαετίες.

Επειδή όμως η λογική των ίσων αποστάσεων και της γενίκευσης δεν βοηθά κανέναν, θα τολμούσαμε να πούμε ότι η ανοχή στην αναρχία και την τρομοκρατία τα τελευταία 4 χρόνια, είναι παροιμιώδης και αποθράσυνε σε μεγάλο βαθμό τους επίδοξους τρομοκράτες.

Τόσο οι δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι πράξεις τους κατά καιρούς, έδιναν την εντύπωση ότι η βία αποτελεί απλά μία εναλλακτική προσέγγιση διαμαρτυρίας και αυτό μπορεί να φιλοξενηθεί μέσα σε μία δημοκρατία.

Η αλήθεια όμως της πραγματικής δημοκρατίας, είναι τελείως διαφορετική, καθώς ο πλουραλισμός, η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός του ατόμου και των πράξεών του, δεν συμβαδίζουν ποτέ με πράξεις βίας, που είτε έχουν στόχο να εκφοβίσουν είτε να σκοτώσουν αθώους πολίτες.

Η τελευταία εξέλιξη με το τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, τόσο την πολιτεία όσο και ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, με τις ακραίες, αναχρονιστικές και αναρχικές απόψεις που φιλοξενεί ως συνιστώσα, εντός του κόμματος που εκπροσωπεί.

Άκριτες φωνές, υπονοούμενα, ακόμα και η απλή σιωπή από αρκετούς πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος, σαφέστατα, όχι μόνο δεν προάγουν την δημοκρατία, αλλά δημιουργούν και δεδικασμένο για νέα χτυπήματα τα οποία έχουν υποτίθεται ιδεολογικό μανδύα, γεγονός άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Κάποιοι μάλιστα που είτε ανήκουν, είτε συμπορεύονται με την κυβέρνηση, έσπευσαν πρώτα να ασκήσουν κριτική στο ιδιωτικό κανάλι για τις απόψεις του και την πολιτική που ακολουθεί στο πρόγραμμά του και μετά να καταδικάσουν την βία, ως ένα επακόλουθο αναγκαστικής μεγαλοψυχίας, που τελικά καταλήγει να δίνει άλλοθι σε πάσης φύσεως τρομοκρατικά στοιχεία, που επιθυμούν μέσα από ανάρμοστες και άλογες πράξεις βίας, να αποσταθεροποιήσουν την χώρα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η κατάσταση στην χώρα όσον αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία λόγου και έκφρασης καθώς και την κοινωνική συνοχή, αρχίζει να γίνεται οριακή, καθώς η κρίση αξιών στην πολιτική, αλλά και η γενικότερη αμφισβήτηση των θεσμών, δημιουργούν συνθήκες λειτουργίας μίας κατ’ επίφαση δημοκρατίας, που ελάχιστα σέβεται τους πολίτες της, την ίδια ώρα που κάποιοι τιμητές των γεγονότων αποζητούν της ψήφο τους.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός