Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη συμμετοχή του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις ευρωεκλογές

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη συμμετοχή του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει και στην απόφαση του Εκλογοδικείου για την παραμονή ή μη του κόμματος στη βουλή καθώς και το θα γίνει με τις έδρες των 12 βουλευτών που εκλέχτηκαν στις βουλευτικές κάλπες τον περασμένο Ιούλιο.

Πολιτικοί και νομικοί σχεδόν προεξοφλούν την έκπτωση και των 12 βουλευτών που εκλέχθηκαν με τη σημαία των Σπαρτιατών και συγκεκριμένα των επτά βουλευτών που έχουν παραμείνει στο κόμμα αλλά και των πέντε που ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, τα σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών είναι δύο:

  • α). Να επαναληφθούν οι εκλογές στις περιφέρειες που εκλέχτηκαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών. Είναι ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εφόσον κριθεί ότι πρέπει να στηθούν κάλπες το δίλημμα που προκύπτει είναι αν θα γίνουν οι εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες μαζί με τις Ευρωεκλογές ή σε άλλο χρόνο.
  • β). Το ποσοστό του 4,68% που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εθνικές εκλογές και μεταφράζεται σε 12 έδρες να μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.

Το τελευταίο είναι και το πιθανότερο, καθώς ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε 12 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αριθμούν περισσότερο από το μισό εκλογικό σώμα.

Παράλληλα με το Εκλογοδικείο, όμως, οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και βάσει της παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη για απαγγελία της κατηγορίας της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος για τους 11 εκλεγμένους βουλευτές με το ψηφοδέλτιο των Σπαρτιατών και του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη.

Η παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη εξαιρεί τον Βασ. Στίγκα, ο οποίος είχε προβεί σε δημόσιες καταγγελίες για έκνομες και υπόγειες πρακτικές στο κόμμα του που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Don Korleone και με βάση τις οποίες εκκίνησε η εισαγγελική έρευνα που διενέργησε προσωπικά η Ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη, η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να του ασκήσουν δίωξη ως ηθικό αυτουργό της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι στο κόμμα υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία και ότι ήταν ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών.