Το «καύσιμο» ΠΑΣΟΚ

Tου Χρήστου Μέγα

Ο τρίτος χρόνος της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη θα είναι αποκαλυπτικός. Τόσο λόγω της ακρίβειας, όσο και λόγω της έντασης των προβλημάτων από την απόσυρση της υποστήριξης του κράτους στις οικογένειες εν μέσω πανδημίας.

Οι προγραμματισμένες (εσωκομματικές εκλογές) και έκτακτες (αδόκητη απώλεια της Φώφης Γεννηματά) συνθήκες στο ΚΙΝΑΛ επανέφεραν με ένα εντυπωσιακό τρόπο την πολιτική στο προσκήνιο.

Πρώτον, γιατί η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες αναμένεται –και λόγω συγκινησιακής φόρτισης- να είναι σημαντικά υψηλή, ίσως και στα επίπεδα του 2017 (212.000). Ιδιαίτερα καθώς ο νέος Πρόεδρος καλείται να αναπροσανατολίσει-αναζωογονήσει ένα κόμμα που είχε οδηγηθεί στο ναδίρ της απήχησής του. Χωρίς αυτό να αφομοιωθεί. Θεμιτός στόχος όταν τριγύρω αναπτύσσεται ένα ευνοϊκό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον (Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν, Ιταλία κ.α.).

Δεύτερον, γιατί ο τρίτος χρόνος της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη θα είναι αποκαλυπτικός. Τόσο λόγω της ακρίβειας, όσο και λόγω της έντασης των προβλημάτων από την απόσυρση της υποστήριξης του κράτους στις οικογένειες εν μέσω πανδημίας (έστω και εάν αυτό μοιάζει νομοτελειακό λόγω των ελλειμματικών οικονομικών). Ειδικά η ακρίβεια στην αγορά και στην ενέργεια αναμένεται να συνταράξουν την κοινωνία, την οποία η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ την είχε προγραμματίσει να «δουλεύει» με χαμηλούς μισθούς και υψηλές δόσεις προπαγάνδας (επιτελικό κράτος, άριστοι, ανάπτυξη, επενδύσεις κ.α.)

Τρίτον, την εμφανή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Έτσι στις πολιτικές εξελίξεις της προσεχούς άνοιξης, πιθανότατα με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τραυματιστεί ανεπανόρθωτα το προφίλ του κ. Μητσοτάκη λόγω ανατιμήσεων, πανδημίας και αναποτελεσματικότητας), θα πρωταγωνιστούν τρεις παίχτες…

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ μέσα από την αναγεννησιακή διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών θα προκύψει πιο φιλόδοξο. Στις πρώτες δε δημοσκοπήσεις του επόμενου έτους, όπως όλοι οι πρόδρομοι δείκτες αναφέρουν, θα έχει να επιδείξει διψήφια ποσοστά στα γκάλοπ. Αν επιπλέον ο νέος Πρόεδρος βγει στην κοινωνία σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, όλα συνηγορούν ότι οι κάλπες αφενός θα τον επιβραβεύσουν και αφετέρου θα επιβεβαιώσουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Η σταθερή ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα «διατηρήσει» στην δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείεται και με ποσοστό χαμηλότερο των εκλογών του 2019. Και επειδή, ακόμη και εάν προκύπτει η δεδηλωμένη στη Βουλή, είναι πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο να κυβερνήσουν ο 2ος με τον 3ο, σε κάθε περίπτωση θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Άρα, θα επικυρωθεί και δεύτερη φορά η… δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μία εξέλιξη η οποία θα είναι –τότε- ιδιαίτερα επώδυνη γα την (σημερινή) αξιωματική αντιπολίτευση.

Ίσως θα είναι η πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, μετά την μικρή «ανατροπή» του 2015, που θα έχουμε έτσι τόσο σοβαρή επανατοποθέτηση στην πολιτική σκακιέρα. (Και για άλλους μια επάνοδο στην μεταπολιτευτική κανονικότητα…). Αντίστοιχες περίοδοι του 20ού αιώνα ήταν το διάστημα 1958-64 και ακολούθως, μετά την πτώση της χούντας…
(Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά στις 5 και 12 Δεκέμβρη αλλά και αμέσως μετά…)

Με οικονομικούς όρους η, ανέλπιστη(;) για ορισμένους, εκτιμώμενη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκριθεί με το… πετρέλαιο. Εκεί που ήταν για απόσυρση υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όταν οι πάντες αποεπένδυαν από τους Υδρογονάνθρακες, προκάλεσε αναθέρμανση στον πλανήτη ως ένα ασφαλές, αποδοτικό και δοκιμασμένο καύσιμο που μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR