Το κύκλωμα ευρωδιαφθοράς, η Καϊλή, το κόστος στον Ανδρουλάκη και η… Βουγιουκλάκη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στην περίπτωση της μέχρι πρότινος «ντίβας» του ΠΑΣΟΚ , σωτηρία δεν υπάρχει. Το θέμα είναι αν καταστρέφεται μόνο η ίδια…

Για να κατανοηθούν οσα αναφέρονται στη συνέχεια πρέπει να θυμηθούμε την εξαιρετική ταινία του Σακελάριου « Το δόλωμα». Συνοπτικά: ο χαρτοκλέφτης της ταινίας – Αλέκος Αλεξανδράκης- με τον συνεργάτη του – Ντίνο Ηλιόπουλο- χρησιμοποιούν μιας αφελή ξανθιά – για να στήνουν τα «καρέ» και να γδέρνουν κορόιδα. Το κρατάμε και πάμε στο θέμα.

Όσο απαξιωτική εικόνα και να είχε κάποιος για τα πολιτικά προσόντα της Εύας Καϊλή, οφείλει να αναφέρεται σ αυτήν πλέον με προσοχή γιατί είναι κατηγορούμενη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, που μάλλον είχε μεταστάσεις και σε άλλα κοινοτικά όργανα.

Σ αυτό το πλαίσιο υπάρχει μια ερώτηση: η εμπλοκή της Καϊλή προϋπήρχε της εκλογής της στην αντιπροεδρία, ή προέκυψε μετά από αυτήν και εξ αιτίας της;

Η απάντηση έχει …πολιτική αξία επειδή επηρεάζει τη σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη με τους Ευρωσοσιαλιστές. Αν η αντιπροεδρία την έβαλε το κύκλωμα τον βαρύνει αντικειμενικά η ευθύνη.

Όχι μόνο γιατί χάρη στον ίδιο πήρε το ρόλο, αλλά γιατί δεν διέγραψε αμέσως μετά την ομιλία της για το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο παρ ότι «έβγαζε μάτι».

Η σύλληψή της τη βρήκε μέλος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Ομάδας και μεγάλωσε το πλήγμα.

Οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί από την Καϊλή ως μάρτυρας υπεράσπισής της φαίνεται να θορυβούν τον Ανδρουλάκη, που έσπευσε, όπως αναφέρθηκε σε μέσα ενημέρωσης, να σταματήσει αυτή τη συζήτηση. Ευλόγως: ούτε ψύλλος στον κόρφο του…

Μάρα Χάρι ή Αλίκη Βουγιουκλάκη η Καϊλή

Παρένθεση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια απορία. Είναι μια «Μάτα Χάρι της διαφθοράς», που έπειθε Εμίρηδες να της εμπιστεύονται το ξέπλυμά τους στην Ευρώπη; Ή μήπως είναι η Βουγιουκλάκη της υπόθεσης;

Την επιστράτευσαν κάποιοι λόγω εμφάνισης, για να κάνουν πιο εύκολο το παιχνίδι με τα πορτοφόλια των Αράβων;

Ακριβείς πληροφορείς αναφέρουν ότι η εικόνα που σχημάτισε ο πρώτος δικηγόρος που κάλεσε – ο οποίος χειριζόταν ήδη την, άγνωστη εκείνη τη στιγμή, υπόθεσή της με τα λεφτά των συνεργατών της- όπως και η Σπυράκη της ΝΔ που είχε δικηγόρο από το ΠΑΣΟΚ- τη βρήκε πελαγωμένη. Έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς της έχει συμβεί.

Ο διαπρεπής ποινικολόγος Αντρέ Ριζόπουλος, που διαχειρίζεται έκτοτε την υπόθεσή της – παρά τις καταστροφικές παρεμβολές του εξ Ελλάδος συνηγόρου Δημητρακόπουλου, με τις καταγγελίες για … «βασανιστήρια» α λα «Εξπρές του Μεσονυκτίου»- την έβαλε σε μια γραμμή υπεράσπισης.

Απέρριψε τη συνδρομή του ετέρου δικηγόρου Σ. Κεχαγιόγλου , που έσπευσε στις Βρυξέλλες για να «την αναλάβει»– με υποδείξεις κυβερνητικών παραγόντων εικάζεται- και έδειξε ότι διατίθεται να συνεργαστεί με τη βελγική Δικαιοσύνη. Όπως και ο Ιταλός σύντροφός της που έδειξε πρόθυμα να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών, αφήνοντας περιθώριο διαφυγής στην ίδια. Κλείνει η παρένθεση.

Παράλπλευρες απώλεις

Σε ό,τι αφορά τις παράπλευρες πολιτικές συνέπειες της εμπλοκής Καϊλή, πολλοί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σχολιάζουν αρνητικά την ευκολία αναρρίχησής στης στην αντιπροεδρία και την καθυστερημένη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΚ στις 15 Δεκεμβρίου ο Ανδρουλάκης απουσίασε, παρότι την προηγουμένη ήταν στις Βρυξέλλες. Ότι άφησε το γήπεδο στον Αλέξη Τσίπρα, υποδήλωνε τη δυσχερή θέση στην οποία βρέθηκε έναντι των Ευρωσοσιαλιστών -στους οποίους δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση ως ευρωβουλευτής ο ίδιος.

Οποια τροπή και αν πάρουν τα πράγματα το κόστος για τον Ανδρουλάκη είναι αναπόφευκτο. Το κόμμα του, πλην της δυσφήμισης , έχασε ήδη τη μια από τις δυο έδρες στην Ευρωβουλή, καθώς αν δεν παραιτηθεί η Καϊλή, χωρίς καταδίκη δεν προλαβαίνει το Κοινοβούλιο να την αποβάλει.

Αλλά και η μια έδρα που απομένει, με την εκλογή του Ανδρουλάκη στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα περιέλθει στον Νίκο Παπανδρέου. Δεν είχε ποτέ σχέση με το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και προφανώς θα την προσθέσει στο δυναμικό του αδελφού του. Καθόλου καλή εξέλιξη για κάποιον, τον οποίο ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αποδέχεται ως αρχηγό του- περισσότερο από όσο δεν αποδεχόταν τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Φόβοι για ΠΑΣΟΚ και… Ευρωδεξιά

Στο ΠΑΣΟΚ συζητείται ότι σημερινός του πρόεδρος «είχε καλές σχέσεις με την Εύα» και τον Οκτώβριο του 2021 αλληλοϋποστηρίχθηκαν, όταν η Φώφη τους κατήγγειλε ότι δεν πληρώνουν τη συνδρομή τους.

Είχαν αναδειχθεί αμφότεροι από τον Βενιζέλος και παρότι η κυρία τάχθηκε υπέρ του Λοβέρδου ο Ανδρουλάκης κράτησε επαφή μαζί της ως την περασμένο καλοκαίρι- που δεν τον στήριξε στις υποκλοπές- αφού από τον Φεβρουάριο της άνοιξε το δρόμο για την αντιπροεδρία και την συνεχάρη, ως …επιτυχία του κόμματος.

Η έκθεση του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μετριάζεται από την συγκρατημένη στάση που έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα . Σύμφωνα με τον, καλά ενημερωμένο, Στέλιο Κούλογλου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ συνέστησε στα μέλη του ΕΛΚ να μην επιτίθενται στους Σοσιαλιστές, αλλά να θεωρούν ότι εμπλέκονται «πρόσωπα».

Προφανώς φοβάται ότι αν υπάρξει εμπλοκή και άλλων κοινοτικών οργάνων, με βάση όσα ακούγονται θα επιβαρυνθεί κυρίως η Ευρωδεξιά. Οι φόβοι αφορούν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη , όχι μόνο γιατί πρόκειται για το δικό του πολιτικό χώρο, αλλά και γιατί διέδιδε ότι συνέβαλε στην …εκλογή της σημερινής κατηγορούμενης στην αντιπροεδρία- και , όπως λέγεται, είχε ανοιχτή γραμμή μαζί της.

Συμπέρασμα. Στην ταινία του Σακελάριου η Βουγιουκλάκη αφυπνίζεται, σώζει ένα θύμα της σπείρας και ο θεατής ανακουφίζεται. Στην περίπτωση της μέχρι πρότινος «ντίβας» του ΠΑΣΟΚ , σωτηρία δεν υπάρχει. Το θέμα είναι αν καταστρέφεται μόνο η ίδια…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR