Το μήνυμα των ευρωεκλογών και οι αναπάντητες κλήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα

Του Νίκου Λακόπουλου
Αν και το σωστό είναι να παίρνεις τα μηνύματα πριν τις εκλογές κι όχι μετά -αν δεν έχεις χάσει την επαφή με την κοινωνία- ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κάπως βιαστικά ότι πήρε το μήνυμα των εκλογών -περιστοιχιζόμενος πάντα από όσους όχι μονάχα δεν το πήραν, αλλά επιμένουν πως ο λαός -κι όχι αυτοί- έκαναν λάθος.

Αρκεί η ανασύνταξη και νικήσουμε- ο λαός δεν είπε την τελευταία κουβέντα, αλλά άλλα δείχνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Δεν είναι τόσο μεγάλη η ήττα -αφού διατήρησε τις δυνάμεις του- θα πουν όσοι πιστεύουν χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος.

Το μέγεθος της ήττας και ποιος έχασε το δείχνουν οι δημοτικές εκλογές όπου τα σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ -που επέλεξε κομματικά στελέχη εκεί που έπρεπε να κάνει πράξη την “προοδευτική συμμαχία”- έφτασαν στο 11%. Πάλι καλά αφού τα ποσοστά της Νοτοπούλου είναι πάνω από 3%- άρα νίκησε το κόμμα, που δεν κατάλαβε ποτέ ότι 2015 το 35% δεν μετακινήθηκε ξαφνικά στην Αριστερά- την ώρα της πιο μεγάλης της κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές αν είχε πάρει σ΄αυτές ένα ποσοστό 28% που θάταν πάνω από το 26% που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Θα μπορούσε αν είχε προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το νέο κόμμα να αντιστοιχεί με τα νέα δεδομένα.

Όπως παρατήρησε στην ομιλία του στην Κ. Ε. η απογοήτευση χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους οδήγησε στη ΝΔ, αλλά σε μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Ωστόσο το 14% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη ΝΔ αποφασισμένο να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, οι νέοι δεν πήγαν να ψηφίσουν και οι περισσότεροι ψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Βελόπουλο και άλλες δυνάμεις.

Προφανώς δεν είναι στρατηγική ήττα, αλλά θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός πιθανόν και να μοιράσει τα κέρση των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους. Είναι αυτός που είπε στο Μάτι: «Μου είπε ότι κάηκε γιατί δεν φορούσε μπλούζα. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πως δεν βγαίνει στη φωτιά χωρίς μπλούζα. Κατά προτίμηση θα είναι βρεμένο μακρυμάνικο. Δεν τους το είπε κάποιος… την ώρα της φωτιάς… Και εκεί οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ασυγχώρητες».

Υπάρχει πάντα ένα ενδεχόμενο στις εθνικές εκλογές να γίνει μια ανατροπή, μπροστά στον φόβο να πάρει την κυβέρνηση ένας τέτοιος πρωθυπουργός αν ο Τσίπρας πείσει τις επόμενες μέρες όσους απείχαν να πάνε να ψηφίσουν και συγκεντρώσει τα ποσοστά που θα αφήσουν πίσω τους όσοι καταποντίστηκαν, αλλά η διάλυση των ενδιάμεσων κομμάτων ευνοεί την αντιπολίτευση κι όχι την κυβέρνηση.

Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο να μην πάρει ο Μητσοτάκης την αυτοδυναμία που θέλει και να μην τον στηρίξει το Κινάλ που αν τώρα διασώθηκε μια τέτοια προοπτική θα το διαλύσει ή τουλάχιστο θα το διασπάσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως- ακόμα κι αν ο Μητσοτάκης σχηματίσει κυβέρνηση -που δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι κερδισμένος.

Δεν έχασε ο Τσίπρας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τις επόμενες μέρες θα τεθεί στο τραπέζι το θέμα της ταυτότητάς του κάτω από το βάρος της κατάρρευσης του μύθου “Η Αριστερά στην κυβέρνηση”. Ο προοδευτικός πόλος, ίσως και το νέο κόμμα του που θα προκύψει από την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το ποσοστό που θα πάρει στις εθνικές εκλογές -και θα είναι πολύ πάνω από το 24%- θα μπορέσει να διεκδικήσει ιλιγγιώδη ποσοστά που θα προέλθουν από την κατάρρευση των μικρότερων κομμάτων, την φθορά του Μητσοτάκη που δεν κατήγαγε καμμιά συντριπτική νίκη, αλλά στις εθνικές εκλογές θα ξεπεράσει το 33%.

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν τέλειωσε, αλλά δεν ήρθε ακόμα στο δικό του «ραντεβού με την Ιστορία» όπου τον περιμένει το δικό του «1981». Το ερώτημα στις εκλογές θα είναι αν πρέπει να περιμένει γι΄αυτό μια τετραετία ή λιγότερο. Κι αν πήρε το μήνυμα ή ήταν μια αναπάντητη κλήση όπως άλλες που του έστειλε ο λαός: να μην συμμαχήσει με τον Καμμένο, να απαγκιστρωθεί από το Κόμμα, να καταλάβει πως ή θα γίνει ηγέτης της δημοκρατικής -και κυβερνητικής- παράταξης ή θα είναι ηγέτης μιας Αριστεράς που χάθηκε στο χωροχρόνο κι έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον.

Να καταλάβει δηλαδή πως και το 2015 και το 2019 δεν κέρδισε ακριβώς η Αριστερά, αλλά έχασε ο …Λαφαζάνης.