Το ματς αναβάλλεται – Ούτε ρήξεις, ούτε διασπάσεις, ούτε αλλαγές: Aπό το “Στέφανε, άλλαξέ τα όλα” στο “αν θέλεις να είσαι πρόεδρος, πρέπει να αλλάξεις εσύ”

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά το σοκ της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν μπροστά στην αναπάντεχη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη που ήρθε από το πουθενά να αλλάξει το κόμμα φέρνοντας το μπροστά στον κίνδυνο της διάσπασης.

Πέρα από ελάχιστες αποχωρήσεις ωστόσο η διάσπαση αναβάλλεται -αν δεν ακυρώνεται οριστικά- καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαέρωση του κόμματος.

Όλα θα κριθούν στο συνέδριο όπου θα κριθεί τελικά ο ρόλος του νέου προέδρου, οι συσχετισμοί και η ενότητα που απειλείται: Ο νέος πρόεδρος μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν κέρδισε και το κόμμα στα όργανα του οποίου θα πρέπει να παρουσιαστεί και να υποβάλλει τα σέβη του.

Η πολιορκία της Κουμουνδούρου από ένα στρατό ατάκτων νεοσύλλεκτων με τον Στέφανο Κασσελάκη να καλείται «να τα αλλάξει όλα» μάλλον οδήγησε σε εκεχειρία με τη συνάντηση του νέου προέδρου με τον Νίκο Φίλη που διεκδικεί την ηγεσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η μάχη θα δοθεί στο συνέδριο

Η παρουσία μιας τρίτης τάσης «Κυανόκρανων» που αναγορεύει τον Σωκράτη Φάμελλο σε εγγυητή της ενότητας -με τον Αλέξη Τσίπρα σε ενεργό ηγέτη- οδηγεί τα δύο στρατόπεδα σε ένα συμβιβασμό:

Το παλιό κόμμα αποδέχεται τον νέο ηγέτη και εκείνος θα σεβαστεί τα κομματικά όργανα: ούτε διαγραφές, ούτε διασπάσεις. Η μάχη θα δοθεί στο συνέδριο που θα κρίνει αν και πόσο η νέα βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφραστεί στα νέα όργανα.

Η κυριαρχία του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι δεδομένη και η προσπάθειά του να αλλάξει το κόμμα -με το σύνθημα ‘Στέφανε, άλλαξέ τα όλα»- θα κριθεί από το αν καταφέρει να φέρει νέα πρόσωπα στο πολιτικό προσκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης με ελάχιστους υποστηρικτές στην Κεντρική Επιτροπή, με 46% στον πρώτο γύρο και 56% στον δεύτερο θα πρέπει να αποδεχθεί πως δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα.

Μάλλον πρέπει να αλλάξει ο ίδιος συμπεριφορά -όπως είπε και ο Νίκος Φίλης- και ήδη έχει αρχίσει να το κάνει υπό το βάρος των πρώτων δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως δεν έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία.

Θα σεβαστώ 100% και το Καταστατικό

«Θα σεβαστώ 100% και το Καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα. Τα μέλη του κόμματος, οι ΟΜ πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά» είπε στον Star που σημαίνει πως γνωρίζει ότι πήρε εντολή από μια μερίδα του κόμματος και όχι από όλο το κόμμα.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε με 99% στις εκλογές να αλλάξει το κόμμα είναι ένα ερώτημα αν θα το καταφέρει ένας ουρανοκατέβατος ξένος με 56%.Εδώ ισχύει η φράση του Μπέρτολ Μπρεχτ: «Πάψτε να νομίζετε ότι σας προορίζουν για πρόεδρο. Πρέπει να αλλάξετε συμπεριφορά αν θέλετε να σας ανέχονται στην κουζίνα».

Και ο Στέφανος μαθαίνει γρήγορα κι έχει να μάθει ακόμα πώς λειτουργεί ένα κόμμα που χρειάστηκε να ρωτήσει που βρίσκονται τα γραφεία του όταν εξελέγη πρόεδρος σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τόσο βιαστικό που ξέχασε να πάρει μαζί του χειμερινά ρούχα.

Ο τυφώνας που εξελίχτηκε σε πλημμύρα οδήγησε την κομματική γραφειοκρατία στα κεραμίδια και η εντύπωση που δόθηκε αρχικά είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια δύο κόμματα.

Ωστόσο ένα τρίτο κόμμα υπό την αιγίδα του Αλέξη Τσίπρα με βασικό εκπρόσωπο τον Σωκράτη Φάμελλο και την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας ζήτησε από τις αντιμαχόμενες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα.

Από το πλάνο λείπει η Έφη Αχτσιόγλου με την υψωμένη γροθιά που έφτασε πολύ κοντά στο να γίνει πρόεδρος ενός κόμματος όμως που μπορεί να είχε μονοψήφιο ποσοστό.

Το έργο δεν κόβει εισιτήρια

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρνοντας σαράντα χιλιάδες νέα μέλη -που αντικατέστησαν άλλα τόσα που αποχώρησαν με την παραίτηση Τσίπρα- μπορεί να μην αυξάνει τα ποσοστά του κόμματος, αλλά συγκράτησε την πτώση και έφερε ελπίδα σε ένα κόμμα που γνώριζε συνεχείς ήττες.

Ένα κόμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου -με 8-9%- στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα ήταν ένα κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα και του Σωκράτη Φάμελλου στον Στέφανο Κασσελάκη οδηγεί σε μια συγκρουσιακή ενότητα τουλάχιστο μέχρι τις ευρωεκλογές.

Όταν θα κριθεί αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ή θα επιστραφεί στο κατάστημα, αν δεν φύγει μόνος του ξαφνικά όπως ήρθε -αφού ο ίδιος έχει δηλώσει πως η ενασχόληση με την πολιτική είναι ένα διάστημα ανάμεσα σε δυο καριέρες.

Προς το παρόν ο Μητσοτάκης δεν απειλείται από τον Κασσελάκη που μπορεί να τον νικήσει και η φθορά της κυβέρνησης οδηγεί σε άνοδο των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης.

Η εκλογή Κασσελάκη στέλνει ψήφους στο ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει κάτι και ο σταρ που ενώνει το lifestyle με την Αριστερά πρέπει να αποδείξει πως όταν λέει πως θα τα αλλάξει όλα δεν θα τα κάνει χειρότερα.