Το μεγάλο λάθος ενός νέου δημοψηφίσματος

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία έντονη κινητικότητα για το Σκοπιανό και την ονοματολογία, ένα εθνικό θέμα που προσπαθεί να επιλυθεί για δεκαετίες από διαδοχικές κυβερνήσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά την επίσημη θέση της χώρας που έχει διαμορφωθεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια για αποδοχή σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes) φαίνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η κυβέρνηση ενώ διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο με διεθνείς διαμεσολαβητές αλλά και με τα ίδια τα Σκόπια, δεν έχει καταθέσει επίσημη πρόταση, ενώ η αντιπολίτευση για να μην εκτεθεί στην κοινή γνώμη δεν αναφέρει τίποτα παρά μόνο αν δει επίσημες γραπτές προτάσεις.

Παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ενιαία γραμμή από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος διατείνεται ότι δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία για τη λύση του ονόματος και μάλιστα προτείνει δημοψήφισμα για το όλο θέμα.

Τη θέση αυτή έρχεται να ενισχύσει κατά κάποιο τρόπο και μία πρόσφατη δημοσκόπηση που θέλει σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες από όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων να μην συμφωνούν με τον όρο Μακεδονία ή με παράγωγά του.

Θα είναι εγκληματικό για τη χώρα, η διπλωματία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα, να κρίνονται από την ψήφο με βάση το θυμικό, ενός οργισμένου λαού που βιώνει μία δύσκολη καθημερινότητα

Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι αν τελικά η κυβέρνηση, θα επιμείνει μέχρι τέλους στην εθνική θέση προσπαθώντας να επιλύσει το πρόβλημα ή θα επιχειρήσει με το πρόσχημα της δημοκρατικότητας και της λαϊκής κυριαρχίας να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα επιδιώκοντας λαϊκή συναίνεση με ψήφο για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα.

Αν η κυβέρνηση με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού καταφύγει σε αυτή την λύση με το πρόσχημα της κυβερνητικής διαφωνίας, τότε είναι δεδομένο ότι θα θάψει την όποια λύση δια παντός. Θα είναι εγκληματικό για τη χώρα, η εξωτερική πολιτική, η διπλωματία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα, να κρίνονται από την ψήφο με βάση το θυμικό, ενός οργισμένου λαού που βιώνει μία δύσκολη καθημερινότητα.

Η εκτελεστική εξουσία υπάρχει διαχρονικά για να παίρνει αποφάσεις, σεβόμενη τις εθνικές θέσεις και τιμώντας το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία και όχι για να δημιουργεί διχαστικές λογικές σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ενώνουν, με φόντο πάντα το δημόσιο συμφέρον μακροπρόθεσμα και όχι με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της για την ονομασία, να τη θέσει επί τάπητος στο Κοινοβούλιο και να απομονώσει εντός και εκτός κυβέρνησης, τις όποιες εισηγήσεις περί δημοψηφίσματος το οποίο ενδέχεται να είναι καταστροφικό για την χώρα και την μελλοντική της πορεία στους διεθνείς συσχετισμούς.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός