Το μυστικό του predator: τι φοβάται και προσπαθεί να συγκαλύψει ο κ.Μητσοτάκης

Του Στέλιου Κούλογλου

Σε ανύποπτο χρόνο, ο μακαρίτης Γιώργος Τράγκας είχε διηγηθεί την αιτία της απόλυσής του από τον ραδιοσταθμό των Παραπολιτικών και το κανάλι action 24. Και η αιτία ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης,  γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του, που παραιτήθηκε χθες:
 
«Άκουσα για πρώτη φορά ξαφνικά και έντονα το όνομά του μέσα στο γραφείο της ιδιοκτησίας των Παραπολιτικών FM. Εκεί με παρακάλεσαν θερμά, για οποιοδήποτε λόγο, καλό ή κακό, να μην αναφέρω το όνομά του στις εκπομπές μου. Φυσικά αυτό μου προκάλεσε εντύπωση.
 
Είναι από παράξενο έως και παράλογο να μη σου κάνουν “συστάσεις” για την αυστηρή κριτική που ασκείς στον ίδιο τον πρωθυπουργό και να σου “συστήνουν” να μην αναφέρεσαι σε κάποιον που δεν γνωρίζεις και δεν έχεις ασχοληθεί μαζί του. Εύλογα σου δημιουργείται η εντύπωση και η πεποίθηση ότι το πρόσωπο έχει μεγάλη δύναμη και εκ της θέσεώς του επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της επιχείρησης.
 
..Για δεύτερη φορά άκουσα το όνομα του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη στο γραφείο του ιδιοκτήτη του Action 24 και ..εκεί έμαθα ότι ο ιδιοκτήτης του κ. Παναγιωτάκης έχει παλαιά και στενή φιλική σχέση με τον κ. Δημητριάδη. Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης (γεγονός που μου προκάλεσε εντύπωση) μου ζήτησε φορτικά να του πω τη δημοσιογραφική πηγή που μου ανέφερε ότι “ο κ. Δημητριάδης είχε φιλική σχέση με τον επιχειρηματία κ. Λαυράνο”. 

Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης διακόπτοντας με ένα sms βιαίως το συμβόλαιό μου.. μου έστειλε ως αιτία  της απομάκρυνσής μου, δύο αναπαραγωγές σχολίων μου σε άλλα site, τα οποία εστίαζαν στον τίτλο τους τον κ. Δημητριάδη».
 
Το απόσπασμα δείχνει τη δύναμη του κ. Δημητριάδη στα ΜΜΕ, στις δοσοληψίες και στο γενικότερο σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. «Αναμφίβολα η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι το μείζον πολιτικό γεγονός του καλοκαιριού», σχολίασε το φιλοκυβερνητικό Liberal. «Ήταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και διεκπεραίωνε με επιτυχία, κατά γενική ομολογία, πάσης φύσεως κυβερνητικές υποθέσεις. Χωρίς υπερβολή θα έλεγα πως ήταν από τα βασικά πρόσωπα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το επιτελικό κράτος».
 
Μήπως και το παρακράτος; Η παραίτηση Γρηγοριάδη είναι πάντως σαν στο σκάκι να θυσιάζεις τη βασίλισσα. Και το βασικό ερώτημα, μετά τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις, είναι τι προσπαθεί να σώσει ο κ. Μητσοτάκης, θυσιάζοντάς τον. Το ίδιο ερώτημα προκύπτει για τη σχεδόν ταυτόχρονη παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Γιατί αποφασίστηκε να γίνουν την ίδια στιγμή, προκαλώντας σεισμό στην κυβέρνηση και πολιτική κρίση;
 
Aν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να σώσει το τομάρι του, θα πρέπει να βρίσκεται σε πανικό. Γιατί ο μεν Γρηγοριάδης ήταν το δεξί του χέρι και προφανώς τον κρατούσε ενήμερο για όλες τις κινήσεις του. Το ίδιο ισχύει και για τον κύριο Κοντολέοντα. Όταν η ΕΥΠ παρακολουθεί τον Ανδρουλάκη, είναι αστεία η προσπάθεια να πειστούμε ότι δεν το ήξερε ο πρωθυπουργός, που μετά τις εκλογές του 2019 πήρε την ΕΥΠ παραμάσχαλα.
 
Η απάντηση βρίσκεται στο predator, το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων. Ο Δημητριάδης αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Reporters United και της Εφ Συν, αποκάλυψε προχθές τη σχέση του με τον διαχειριστή της εταιρείας που διαχειρίζεται το Predator.
 
Ο  Κοντολέων παρουσιάζεται ότι παραιτήθηκε για κάτι κωμικοτραγικό: η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, επειδή, λέει, το είχαν ζητήσει «ξένες δυνάμεις» λόγω των σχέσεών του- που δεν ήταν και τίποτα ιδιαίτερο- με την Κίνα! Και μόνο αυτή η δικαιολογία, είναι ικανή να ρίξει την οποιαδήποτε κυβέρνηση: παρακολουθείς έναν υποψήφιο αρχηγό κόμματος και ευρωβουλευτή, επειδή στο ζητάνε «ξένες δυνάμεις»; Και γιατί οι τελευταίες σταματούν παραδόξως να ενδιαφέρονται, όταν εκλέγεται αρχηγός, ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρονται περισσότερο; 
 
Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με ιδιώτες, προμηθεύτηκε με κάποιο τρόπο και χρησιμοποίησε το Predator. O δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολουθείται από την ΕΥΠ και όταν το αντιλαμβάνεται και ζητάει εξηγήσεις η ΕΥΠ σταματάει την παρακολούθηση, που συνεχίζεται με το Predator. Ο Ανδρουλάκης παρακολουθείται από την ΕΥΠ, όχι βεβαίως για τη σχέση του με τη χήρα του Μάο, αλλά για να βρεθούν στοιχεία για την προσωπική του ζωή. Αλλά επειδή η ΕΥΠ ακούει τις τηλεφωνικές συνομιλίες, επιστρατεύεται το Predator, που εισβάλλει και στα SMS, το Whatsup, στην κάμερα, το μικρόφωνο και σε κάθε γωνιά του κινητού τηλέφωνου.
 
Όλη η προσπάθεια από χθες το πρωί είναι να σταματήσει η υπόθεση στον Δημητριάδη και την ΕΥΠ. Οχι για να μην φτάσει στον Μητσοτάκη, του οποίου οι ευθύνες είναι προφανείς, αλλά να μην προχωρήσει μέχρι το Predator. Η γραμμή που δόθηκε από το non paper του Μαξίμου αμέσως μετά τις παραιτήσεις και αναπαρήγαγαν τα παπαγαλάκια ήταν αυτή: «η παραίτηση Δημητριάδη έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».
 
Γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι δοσοληψίες που οδήγησαν στην έμμεση αγορά -ή μήπως «ενοικίαση»;- του Predator, και συγχρόνως να περιοριστεί η ζημιά σε εθνικό επίπεδο και στην ΕΥΠ, γιατί το Pegasus και το Predator είναι κόκκινα πανιά στις Βρυξέλλες. Πιθανώς και επειδή το κακόβουλο λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον άλλων που δεν το έχουν αντιληφθεί.
 
Το κυριότερο, η παρακολούθηση των Ανδρουλάκη-Κουκάκη είναι πολιτικά απολύτως καταδικαστέα, αλλά νομότυπη αφού έγινε με την άδεια εισαγγελέα (τώρα τι είδους εισαγγελείς είναι αυτοί, δεν είναι της ώρας). Η παρακολούθηση με το Predator είναι παράνομη. Όποιος έχει εμπλακεί, πάει όπως στο παιχνίδι μονόπολη, κύριε Μητσοτάκη: κατευθείαν στη φυλακή.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS