Το ντηλ Σταύρου και Φώφης, το ΠΑΣΟΚ και ο …Στέφανος Μάνος!

Toυ Νίκου Γαλάτη

 

Καθώς πλησιάζει η ώρα των εκλογών για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς οι υποψήφιοι κατεβάζουν τον πήχυ στις 100.000, όπου τον τοποθετεί ο προκαταβολικά χαρούμενος Σταύρος Θεοδωράκης. Το ντηλ με την Φώφη Γεννηματά δεν αφορά απλώς την διατήρηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Μοιάζει με μια συμμαχία ευρύτερη σα νάχουν μοιράσει το παιχνίδι για να πάρει η πρώτη την προεδρία και ο χαρούμενος στρατηγός που θα γίνει στρατιώτης μεν, αλλά με βαθμό αντιπροέδρου!

Η οργή του Νίκου Ανδρουλάκη είναι έκδηλη: «Εμένα η μάνα μου δεν με γέννησε ούτε υπουργό ούτε πρόεδρο. Είμαι ένας από εσάς» είπε σε μια μαζική συγκέντρωση, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να περνάει στον δεύτερο γύρο -ως αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά. Φαίνεται πως αυτό μπορεί να γίνει, αλλά δεν ισχύει πλέον η διαπίστωση πώς αν η πλειοψηφία των εκτός ΠΑΣΟΚ συμμαχήσει η Φώφη θα χάσει την ηγεσία. Η πρώτη στηρίζεται μόνο στο 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης- που υποσχέθηκε “νέα εποχή”- συγκεντρώνει το 16% αυτών των ψήφων.

Προφανώς στον δεύτερο γύρο θα παίξουν ρόλο κι άλλες δυνάμεις όπως το ευδιάκριτο ΚΙΔΗΣΟ ή η ΔΗΜΑΡ που δεν έχουν δικό τους υποψήφιο- αν αυτός δεν είναι η Φώφη Γεννηματά- και η συμμαχία με τον Σταύρο Θεοδωράκη- στο πλευρό του οποίου έσπευσε ο …Στέφανος Μάνος- που θα πάει να ψηφίσει.

Οι εκλογές του δεύτερου γύρου μάλλον θάχουν λιγότερους εκλέκτορες. Αν οι υποψήφιοι που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συντάσσονταν -κατά πλειοψηφία- με την εσωκομματική αντιπολίτευση ο νέος φορέας θα είχε πρόεδρο που δεν θάναι η Φώφη Γεννηματά. Ο Καμίνης απέτυχε να συσπειρώσει τις δυνάμεις που νόμιζε ότι μπορεί να εκπροσωπήσει. Ο Θεοδωράκης αν εκλεγόταν ποτέ πρόεδρος του νέου φορέα θα έβλεπε πολύ κόσμο του ΠΑΣΟΚ να απομακρύνεται από αυτόν.

Ο μόνος που μένει να αντιμετωπίσει την Φώφη Γεννηματά -του κομματικού κατεστημένου- είναι ο εκφραστής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Ανδρουλάκης που έσπευσε να συγκατανεύσει στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ υπέρ ενός αγνώστου φορέα. Πιθανόν έτσι να έστειλε ψήφους στην Φώφη που ορκίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, αλλά είναι ο “πρωταγωνιστής”.

Η συσπείρωση εναντίον της προέδρου της ΔΗΣΥ- και του ΠΑΣΟΚ- όπως φαίνεται δεν υπάρχει και η Φώφη Γεννηματά- αντλώντας ψήφους από τους αναποφάσιστους θα έχει μια άνετη νίκη-προφανώς συνεπικουρούμενη από τον Σταύρο Θεοδωράκη με μια συμφωνία -που όπως λέει ο Ανδρουλάκης- “έγινε κάτω από το τραπέζι”.

Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζει το ενδιαφέρον εύρημα πως ο Σταύρος Θεοδωράκης επιλέγεται από το 39% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές Ποτάμι και το 27% των ψηφοφόρων του είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία! Αντίθετα η Φώφη Γεννηματά- και λιγότερο βαθμό ο Καμίνης- θα ψηφιστεί κατά 22% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πώς ο Σταύρος Θεοδωράκης παίρνει μόλις 3 % στους ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι Γιάννης Ραγκούσης, Δημ. Τζιώτης και Κων. Γάτσιος δεν διαθέτουν ερείσματα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο στο…Ποτάμι.

Όλοι μαζί όσοι διεκδικούν την ηγεσία δεν συγκεντρώνουν ούτε το 60% όσων θα πάνε να ψηφίσουν τον νέο φορέα -που φαίνεται να τσιμπάει από τον κεντροδεξιό χώρο, να μην ενοχλεί πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ και να αδυνατεί να συσπειρώσει όσους ψήφισαν άλλοτε ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και κυρίως το Ποτάμι. Έτσι οι 300.000 που έβαζε στόχο ο Νίκος Αλιβιζάτος μοιάζουν όνειρο μακρινό και οι 100. που ήταν ο “πάτος” εμφανίζονται ήδη από τον Σταύρο Θεοδωράκη ως “επιτυχία”.

Πού πήγαν οι 220.000 ψήφοι του; Αν αυτοί αθροιστούν στους 341.000 της ΔΗΣΥ- τον Σεπτέμβιο του 2015- μας κάνει ένα ποσοστό 10,5%, όσο εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά έχουν -υποτίθεται- προστεθεί ψήφοι που θα έφερνε ο Καμίνης, ψήφοι του ΚΗΔΙΣΟ- που τον Γενάρη του 2015 είχε πάρει 2.47 δηλαδή 152.000 ψήφους συν αυτές που θα έφερναν ο Πόντας, ο Ραγκούσης και τώρα πια ο Στέφανος Μάνος!

H εικόνα του νέου φορέα προς το παρόν είναι πως χάνει ψηφοφόρους από το άθροισμα ΔΗΣΥ-Ποταμιού και κερδίζει από μια άλλη δεξαμενή που δεν είναι αρκετοί για να πιάσει το 15%- που είχε εγγυηθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης! Δηλαδή αν ο νέος φορέας κινηθεί στο 11% αυτό θα σημαίνει πως η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι στην διαδρομή έχουν χάσει όχι λίγους ψήφους.

Είναι φυσικό αφού το Ποτάμι άγγιζε το 1% σε μερικές δημοσκοπήσεις κι από αυτή την πλευρά ο “στρατηγός” που έγινε στρατιώτης κατάφερε να “πουλήσει” μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους με την υπαρχηγία και την επανεκλογή του μαζί με όσους βουλευτές του αντέξουν στις κάλπες.

Η Φώφη Γεννηματά είναι επίσης ευχαριστημένη αφού θα μπορέσει να εμφανίσει μια άνοδο στις εκλογές και τη θέση του τρίτου κόμματος, αλλά όσοι ελπίζανε σε μια μεγάλη νίκη μάλλον θα δυσαρεστηθούν. Όπως και οι πιστοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που θα δουν πως το κόμμα τους σε λίγο δεν θα υπάρχει. Τη θέση του θα πάρει ένας φορέας με κεντροδεξιά κατεύθυνση, όπως δηλώνει τόσο η παρουσία του Καμίνη, όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη και φυσικά του νεοφερμένου Στέφανου Μάνου.

Το ντηλ περιλαμβάνει ως προϋπόθεση την διάλυση του ΠΑΣΟΚ για έναν φορέα με “τάσεις”- όπως δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης. Η δε Φώφη Γεννηματά τα έχει πει όλα όταν δήλωσε “το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία, δεν διαλύεται, την απόφαση θα πάρουν τα μέλη του αφού ολοκληρωθεί η εκλογή του νέου αρχηγού της ΔΗΣΥ». Αλλά αφού δεν διαλύεται, ποια απόφαση θα πάρουν τα μέλη του; Προφανώς την απόφαση που ήδη πήραν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά -ερήμην τους.

Ο “νέος προοδευτικός φορέας” που ετοιμάζεται -όπως τον αναφέρει ο Στέφανος Μάνος απέχτησε και τον νεοφιλεύθερο εταίρο που δήλωσε: “ Όλοι να πάμε να ψηφίσουμε. Μαζική συμμετοχή. Απόδειξη λαού που ξυπνάει”.

Την ίδια ώρα μιλώντας στον Antena η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά σαφής όταν από το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται- θάναι ο πρωταγωνιστής- πέρασε στο “το αν θα διαλυθούν τα κόμματα θα αποφασιστεί αργότερα». Μάλλον έχει όμως αποφασιστεί ήδη.