Το Στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών- Τι ειπώθηκε στο Μέγαρο

Βίντεο και ομιλίες της εκδήλωσης

Τα σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα σε σχέση με τη διεθνή της αναβάθμιση όπως αυτά απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναδείχτηκαν στην εκδήλωση, την οποία χαιρέτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπό τον τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» και οργανώθηκε από προοδευτικές κοινωνικές ομάδες που στηρίζουν τη συμφωνία.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής πανεπιστημιακοί και πολιτικοί ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους αναφορικά με την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη.Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος (ιστορικός -Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών ) Νίκος Μαρατζίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) Κωστής Παπαϊωάννου (τέως πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων) Μιχάλης Σταθόπουλος (επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ), Σωτήρης Βαλντέν (διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών) καθώς και οι πολιτικοί Δημήτρης Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου), Νίκος Μπίστης (πρώην υπουργός) και Γιάννης Ραγκούσης (πρώην υπουργός).

Αρχικά καλωσορίζοντας τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών πολιτικά αναγκαία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δημόσιο διάλογο στον οποίο οφείλουν να συμμετέχουν όλοι οι ενεργοί πολίτες, ενώ υπογράμμισε πως σήμερα, μετά τις πολιτικές εξελίξεις – την παραίτηση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση – η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια φορτισμένη πολιτικά στιγμή.

Κ. Παπαϊωάννου: “Το Μακεδονικό έφτιαξε καριέρες”

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, χαρακτήρισε το Μακεδονικό ως «μια σειρά λαθών επί τριάντα χρόνια. Μια διολίσθηση στο λάθος». «Μεγάλη ευθύνη έχει ο Σαμαράς, ο οποίος περιφέρεται σαν τιμητής στα ερείπια το Μακεδονικού. Πρόβλημα και η σιωπή πρώην πρωθυπουργών. Δεν εισφέρουν στον δημόσιο διάλογο. Η φυγή από την αναμέτρηση με την ευθύνη θα καταγραφεί αυστηρά από τον ιστορικό του μέλλοντος.

«Η ελπίδα της Συμφωνίας, στέλνει μήνυμα σε μια περίοδο αυξανόμενης Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Όλοι μας και πρωτίστως οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν να σταθούν. Οι καιροί είναι πονηροί, θα δεχτούμε επιθέσεις και προκλήσεις»

“Το Μακεδονικό έφτιαξε καριέρες. Κατέστησε την Εκκλησία συνδιαμορφωτή της εξωτερικής πολιτικής. Εξέθρεψε μια trash αισθητική με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες. Μετακίνησε τον άξονα της πολιτικής ζωής προς τα δεξιά. Υπήρξε μια τοτεμοποίηση των εθνικών θεμάτων και η ακροδεξιά συσσωρεύει πολιτικό κεφάλαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.«Χωρίς συμφωνία το Μακεδονικο θα συνεχίσει να λειτουργεί τοξικά. Πρέπει να μας δείχνει τη βαθιά κρίση που μας μαστίζει. Διπλός λόγος ορισμένων: “πρέπει να συμφωνήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε στον λαό”.

Θλιβερό ότι η συμφωνία έφτασε να εξαρτάται από τον κ. Καμμένο. Αυτή αποτελεί μια φωτεινή προοπτική σε ένα βαρύ ορίζοντα. Η επικύρωση θα στείλει ένα θετικό μήνυμα. Οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν εάν θα είναι με τον βαλκανικό επαρχιωτισμό ή με μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων και δημιουργικού πατριωτισμού. Η συμφωνία μπορεί να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. Όσοι σκέφτονται να την καταψηφίσουν ας το κάνουν σκεπτόμενοι το μείζον διακύβευμα» πρόσθεσε ο Κωστής Παπαϊωάννου.

«Είναι θλιβερό δείγμα της κρίσης να εξαρτάται η πορεία της συμφωνίας από τον Πάνο Καμμένο» είπε και ζήτησε να μην απαξιώνεται οριζόντια ο κόσμος που εκφράζει κάποιες ευαισθησίες για το μακεδονικό. σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Σταθόπουλος: “Η σύνθετη ονομασία είναι σωστή”

“Το 1992 είχε επικρατήσει μια συναισθηματική φόρτιση…” Διεξοδικά τοποθετήθηκε, άρθρο προς άρθρο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πανεπιστημιακός Μιχάλης Σταθόπουλος. «Επί τρεις δεκαετίες το πρόβλημα παρέμενε άλυτο και σκίαζε τις διεθνείς μας σχέσεις, ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με ένα λάθος από εμάς» είπε ο κ. Σταθόπουλος και υπενθύμισε πως το 1992 είχε επικρατήσει μια συναισθηματική φόρτιση ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική.

«Οι περισσότεροι πολιτικοί κατάλαβαν στην πορεία ότι δεν μπορούμε να διεκδικούμε τη μοναδικότητα γιατί έτσι χαρίζουμε το όνομα σε εκείνους» σημείωσε στην ανάπτυξη των ιστορικών γεγονότων ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας πως η σωστή λύση είναι η συνθέτη ονομασία, την οποία αποδέχτηκαν όλοι οι πρωθυπουργοί εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Ξεκίνησε από ένα λάθος που διαπράξαμε εμείς σαν Ελλάδα, χωρίς να λείπει η ευθύνη και από την άλλη πλευρά. Η σύνθετη ονομασία είναι σωστή γιατί σταματά την μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες. Πετυχαίνουμε και την αλλαγή του Συντάγματος. Θα το γνωστοποιήσουν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα κράτη. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία».

«Ξεκίνησε από ένα λάθος που διαπράξαμε εμείς σαν Ελλάδα, χωρίς να λείπει η ευθύνη και από την άλλη πλευρά. Η σύνθετη ονομασία είναι σωστή γιατί σταματά την μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες.

«Ο Γκρούεφσκι ήθελε να σφετεριστεί την ιστορία με τον Μ. Αλέξανδρο κλπ. Το άρθρο 7 της συμφωνίας τα λύνει αυτά. Η άποψη ότι “η Μακεδονία είμαστε μόνο εμείς” είναι λάθος. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα έδειξε διεθνώς ότι μπορεί να τηρεί μια λογική στάση και ότι διαθέτει ετοιμότητα συμβιβασμού. Ανέβηκε το κύρος της. Οι ξένοι το εισπράττουν και επικροτούν την εξεύρεση λύσης.

Αυτό το πιστώνεται η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς την παραφωνία του εταίρου της» είπε και πρόσθεσε «πρέπει να μνημονεύσουμε και τη στάση του Ποταμιού που την ψηφίζει. Η υπόλοιπη αντιπολίτευση δείχνει ότι βάζει το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον. Αποτύπωσε τη γενικότερη αρνητική κατάσταση στην Ελλάδα. Να πούμε επίσης ότι οι αγορές και οι επενδυτές βλέπουν τη μη συνεργασία στη χώρα μας και νοιώθουν την αβεβαιότητα. Να δείξουμε ένα πνεύμα συνεργασίας».

Αντώνης Λιάκος: “H Συμφωνία κλείνει εκκρεμότητες αιώνων”

Συμπλήρωσε πως η επίλυση του ζητήματος έχει σημασία για τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. «Η μη λύση σημαίνει τη διαιώνιση της λύσης του χθες. Δεν αφορά μόνο τη σχέση των δυο χωρών (Ελλάδας – πΓΔΜ) και των Βαλκανίων αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τεταμένες σχέσεις με τους γείτονες της».

Κατά την τοποθέτησή του ο Αντώνης Λιάκος, ιστορικός στο ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι «μπορούμε να δούμε τη συμφωνία των Πρεσπών όχι σαν ένα τέρμα μιας διαδικασίας που προετοιμάστηκε καλά, αλλά ως αφετηρία εξελίξεων. Υπάρχει και ένα πολιτισμικό διακύβευμα. Η Συμφωνία είναι λυδία λίθος που μας επιτρέπει να σκιαγραφήσουμε έναν προοδευτικό πόλο».

«Το στοίχημα είναι ποια θα είναι η συνέχεια. Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα της δεκαετίας του 1990 “Έλληνας δεν γίνεσαι γεννιέσαι”, εμείς λέμε ότι γίνεσαι και προσθέτουμε ότι “Εθνικιστής δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι, πολλές φορές και με τις καλύτερες προθέσεις”. Το είδαμε αυτό την περίοδο που διανύουμε.

Υπάρχει η άποψη ότι παραχωρείται η γλώσσα και η εθνικότητα σ’ ένα πλαίσιο εθνικής ταπείνωσης. Αυτό το μείγμα φόβου και περιφρόνησης είναι θανάσιμο. Βρίσκεται στον πυρήνα όλων των φονικών ιδεολογιών του εικοστού αιώνα, όπως στον ναζισμό. Το μείγμα εθνικής ταπείνωσης και ταυτόχρονα εθνικής υπεροψίας είναι δηλητηριώδες. Αν συνεχίσει, θα δημιουργήσουμε δυνάμεις που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε».

«Έχουμε μια συμφωνία που έρχεται μετά από απόφαση των δυο ηγετών. Η ιστορική Μακεδονία δεν είχε ποτέ σαφή γεωγραφικά σύνορα. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κερδισμένη από τη συμφωνία είναι η Ελλάδα. Παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία επανέλαβε πως η Μακεδονία χωρίστηκε σε τρία κομμάτια με την Ελλάδα να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών. Το όνομα όπως υπενθύμισε ο κ. Λιάκος έμεινε ως θέμα σε εκκρεμότητα.

Ο κ. Λιάκος άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις τους «Προφάσεις εν αμαρτίες» και υπογράμμισε πως «έχουμε πολιτισμικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία». Με αφορμή πάντως τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι δίνει τη δυνατότητα να σκιαγραφηθεί ένας προοδευτικός πόλος για τις πολιτικές και για τις κοινωνικές εξελίξεις. Τέλος προειδοποίησε πως «εάν δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, η συμφωνία, τότε τη γειτονική χώρα όλοι θα την αποκαλούν σκέτη “Μακεδονία”».

Θοδ. Μαραντζίδης: “Νομίζω είμαστε μια χώρα τρελοκομείο”

“Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών συναντώνται διαφορετικές θέσεις, διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων και ρεύματα σε σχέση με την προοπτική της Ευρώπης. Συγκρούονται η διεθνιστική κουλτούρα της αριστεράς με τη δεξιά και την άκρα δεξιά. Συναντώνται οι πολίτες των ανοιχτών συνόρων της μετακίνησης ανθρώπων και κεφαλαίων με τους πολίτες των κλειστών συνόρων».

Ακόμη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θοδωρής Μαραντζίδης έκανε λόγο για «μέτωπο ευθύνης από τη μία και από την άλλη πολιτική της ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας».

«Να μην ξεχνάμε οι υποστηριχτές της συμφωνίας ότι η άλλη πλευρά έκανε τρομακτικές υπερβάσεις. Οι πολίτες και οι πολιτικοί οδηγήθηκαν σε υπερβάσεις που δεν υπήρξαν ποτέ σε καιρό ειρήνης. Αλλαγή Συντάγματος, ονομασίας δρόμων και αεροδρομίων, αποκαθήλωση αγαλμάτων κλπ. Είναι μια διαδικασία που κανένας λαός δεν θα άντεχε. Βλέποντας να υπάρχει σε μια μερίδα Ελλήνων αίσθημα ήττας νομίζω ότι είμαστε μια χώρα τρελοκομείο».

“Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή καθώς είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και την πολιτική μεταμνημονιακή περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται. Χαρακτήρισε σπουδαία τη συμφωνία, πρώτον γιατί λύνει το πρόβλημα των διμερών σχέσεων που ταλάνιζαν τις δυο χώρες και δεύτερον γιατί βάζει θετικό πρόσημο στη χώρα μας στο διεθνές προσκήνιο και διαπαιδαγωγεί με όρους κουλτούρας και πολιτισμού για το πως θα βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τους έξω.

Ο κ. Μαρατζίδης άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση χωρίς να την κατονομάσει, σημειώνοντας πως απέναντι στους πολίτες της πατριωτικής ευθύνης υπάρχουν άνθρωποι της πολιτικής ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας «που μετράνε μη χαθούν οι ψήφοι στο δρόμο» και κάλεσε να μιλήσουν «οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε θέση ευθύνης που έχουν συγκεκριμένη θέση για τη συμφωνία».

Σωτήρης Βαλντέν: “Να απορρίψουμε τον φοβικό εθνικισμό”

«Η λύση εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα της γείτονος και τη σταθερότητα της περιοχής.

“Η συμφωνία δεν έχει ούτε νικητές ούτε ηττημένους. Λυπάμαι για τη στάση κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης γιατί «η συναίνεση θυσιάζεται στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων. Ένα τμήμα της κοινής γνώμης μοιάζει να έχει κολλήσει στο 1992».

«Η λύση εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα της γείτονος και τη σταθερότητα της περιοχής. Είναι με διαφορά η καλύτερη απ’ όσες διαπραγματευτήκαμε στο παρελθόν. Οι ενστάσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνικότητας είναι απολύτως αβάσιμες, γιατί το να αρνηθούμε τον αυτοπροσδιορισμό σ’ αυτά θα ήταν κάτι που δεν θα θέλαμε. Η μονοπώληση του ονόματος θα σήμαινε την υιοθέτηση μιας κρυφής ατζέντας για διάλυση της γειτονικής χώρας.

Η λύση πρέπει να γίνει καταλύτης εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική. Να διδαχτούμε απ’ αυτήν την μετριοπάθεια και να απορρίψουμε τους παλληκαρισμούς της ανασφάλειας. Να απορρίψουμε τον φοβικό εθνικισμό. Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι ανοιχτός στον άλλο. Η ακροδεξιά ιδεολογία εκφράζεται μέσω του εθνικισμού. Η κεντροδεξιά ολισθαίνει προς την ακροδεξιά. Η υιοθέτηση της ατζέντας της την ισχυροποιεί».

Δημ. Παπαδημούλης: “Το επιχείρημά της ΝΔ ότι θα πετύχει καλύτερη συμφωνία είναι ψευδές”

“Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί την παραίτηση Καμμένου και να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης είναι απόφαση θεσμικής και πατριωτικής ευθύνης. Σήμερα οι πάντες μπαίνουν προ των ευθυνών τους, ώστε να έχουμε δύο “ναι” στις δύο ψηφοφορίες: “ναι” στη σταθερότητα και “ναι” σε κύρωση της συμφωνίας. Είναι αδιανόητη η σιωπή πρώην πρωθυπουργών.

Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε το εξής: «Είμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά όλοι υποστηρίξαμε από το 1992 την ανάγκη επίλυσης του θέματος. Η Ν.Δ με τη δημαγωγική αντίθεσή της στη συμφωνία που την ταυτίζει με τον Σαμαρά, είναι κόμμα ανάδελφο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η συμφωνία είναι η μόνη θετική είδηση που ήρθε στην Ε.Ε σε μια χρονιά που δυναμώνει η ακροδεξιά, η αδιαλλαξία και το μίσος. Τη στηρίζουν η Ε.Ε και ο ΟΗΕ. Όλοι εκτός από τρεις ηγέτες: τον Πούτιν, τον Ερντογάν και τον Όρμπαν. Όλοι τους την απορρίπτουν γιατί στηρίζουν τον εθνικιστή Γκρούεφσκι».

»Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή δεν είναι χρυσός. Χρειαζόμαστε ένα νέο πατριωτισμό με εθνική αυτοπεποίθηση. Απαιτείται πιο τολμηρά η προώθηση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με Σοσιαλιστές, Πράσινους και Αριστερά. Πρέπει να μπει φραγμός στην ακροδεξιά και στην ορμπανοποίηση της ευρωπαϊκής δεξιάς. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανάγκη να δούμε ένα σχέδιο προοδευτικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, να ανοίξουμε το διάλογο για μια νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία για τη διεκδίκηση μιας νέας πλειοψηφίας.

Σπύρος Δανέλλης: “Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία”

Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου είναι καιρός να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της χώρας, από τον πολιτικό επαρχιωτισμό που την διακρίνει. Να δείξουν προς το μεγάλο κάδρο, που δεν είναι παρά οι προσπάθειες ανασύνταξης και ανασχεδιασμού της Ενωμένης Ευρώπης.

Επί ενάμιση χρόνο το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων κυριάρχησε στην εθνική μας ζωή. Στο ίδιο διάστημα στα Βαλκάνια συντελούνταν βαθιές αλλαγές και η Ελλάδα διέθετε όλες τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο. Επρόκειτο για μια ιστορική ευκαιρία, που αν την «άρπαζε» η χώρα μας θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη διεθνή της θέση για δεκαετίες.

Αντί γι’ αυτό, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν έμειναν σε ένα και μόνο: Να μην αναγνωριστεί η γειτονική Δημοκρατία με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή οποιοδήποτε παράγωγό του. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βαδίζοντας από «θρίαμβο» σε «θρίαμβο» οδήγησε τη χώρα σε ασφυκτική απομόνωση και επέτρεψε στην Άγκυρα να εγκαταστήσει το βόρειο βραχίονα του Ισλαμικού τόξου κατά μήκος των συνόρων μας από την Αλβανία ως τη Βουλγαρία.

Σαν να παρακολουθούμε αρχαία τραγωδία. Ο γιος υποτάσσεται στον «πολιτικό φονέα» του πατέρα του, στο ίδιο το σκηνικό του φόνου.«Μοιραίο» πρόσωπο του αδιεξόδου είναι βεβαίως ο Αντώνης Σαμαράς. Και σήμερα η δική του γραμμή υιοθετείται με τραγικό τρόπο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το ΠΑΣΟΚ απλώς θλίβομαι κι εξακολουθώ να περιμένω, ελπίζοντας όχι ματαίως, να ακούσω τις άλλοτε σώφρονες φωνές, που σήμερα βολικά κρύβονται στα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» λαγούμια.

Το κόμμα μου, Το Ποτάμι δεν δίστασε να αναλάβει φορτία μεγαλύτερα από ό,τι του αναλογούσαν. Το δραματικό καλοκαίρι του 2015, πρώτο εκείνο φώναξε «φέρτε Συμφωνία». Υπερψήφισε την Συμφωνία παραμονής μας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Τα δικαιωματικά νομοσχέδια έγιναν νόμοι του κράτους εξαιτίας της στάσης του Ποταμιού.

Σήμερα, οι πολιτικές δυνάμεις, που κατά τα λοιπά ομνύουν στην Ε.Ε., τη Δύση και τον ορθό λόγο υπέκυψαν στον πειρασμό της αναμόχλευσης του εθνικισμού. Υπέκυψαν στην πατριδοκαπηλία, μην διστάζοντας να ρίξουν την κοινωνία σε έναν νέο κύκλο διχασμού, μεταξύ «πατριωτών» και «προδοτών». Αδιαφόρησαν για το κόστος που συνεπάγεται η διεθνής απομόνωση, στην οποία θα βρεθεί η χώρα, αν δεν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Κάνουν πως αγνοούν, πως μια διμερής Συμφωνία είναι αποτέλεσμα ενός αμοιβαίου προωθητικού συμβιβασμού και όχι μια Συνθήκη που έρχεται ως επιβολή της βούλησης του νικητή προς τον ηττημένο, μετά από μια πολεμική σύρραξη.

Πέφτει στο Ποτάμι λοιπόν η ιστορική ευθύνη της προάσπισης του εθνικού συμφέροντος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται, σε κάθε περίπτωση, η ιστορική επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με απαράμιλλη πολιτική αυταπάρνηση, παρά το σημαντικό κόστος δεν δείλιασε, ανταποκρινόμενος στο εθνικό καθήκον.

Και επειδή τα πρόσωπα γράφουν την Ιστορία, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ και ο Κοτζιάς με τον Ντιμιτρόφ γράφονται στην Ιστορία.

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Παράλληλα όμως, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τα επίχειρα μιας αταίριαστης σχέσης, από την οποία απουσίαζε κάθε εκλεκτική συγγένεια. Γιατί οι αρχές και η ιδεολογία του κάθε κόμματος ορίζουν και τις στρατηγικές επιλογές του για τη χώρα.

Γιατί το Μακεδονικό δεν είναι απλώς ένα εθνικό θέμα. Είναι θέμα ταυτοτικό για κάθε κόμμα. Έχει να κάνει με το πως βλέπεις την εξέλιξή σου ως κοινωνία και την θέση σου ως χώρα στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο: με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση ή ιδεοληπτικά και φοβικά.

Νίκος Μπίστης: “Να μιλήσουν Σημίτης και Παπανδρέου”

Η κ. Γεννηματά επέλεξε να πάει σε έναν ατελέσφορο εκλογικά δρόμο. Είναι εσφαλμένη η θέση του ΚΙΝΑΛ και συντάχθηκε με ΝΔ και ακραίους. Πεισματικά αρνείται τις ριζοσπαστικές θέσεις σε αυτό το θέμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών».

Ο κ. Μπίστης υποστήριξε ότι «η Ν.Δ κάνει πολιτική πατροκτονία και αβαντάρει τον εθνικολαϊκισμό που πλαγιοκοπεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Μητσοτάκης δείχνει ότι η στάση του προς την ακροδεξιά δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, αλλά μια μάσκα που ταυτίζεται με το πρόσωπό του».

Αναφερόμενος στη στάση του Κώστα Καραμανλή το 2008, αφού το χαρακτήρισε σωστή απόφαση, είπε πως «ενεργούσε όμως και εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας πως ο ακραίος Γκρούεφσκι δεν ήθελε λύση».

Σχετικά με στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπίστης κάλεσε τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου να πάρουν θέση και να μιλήσουν, καθώς οι ίδιοι με τις θέσεις που είχαν διατυπώσει, ήθελαν λύση».

Γιάννης Ραγκούσης: “Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει ιστορικό βάρος» 

«Δεν πρόκειται για αναγκαίο κακό αλλά για μία εθνικά επωφελή συμφωνία» ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομι

Η Ελλάδα που νομιμοποιούν είναι αυτή που όταν οι άλλοι θα χτίζουν τεχνολογικούς παρθενώνες, εμείς θα τρώμε τεχνολογικά βελανίδια. Βρίσκεται σ’ εξέλιξη ένα εμφυλιοπολεμικής έμπνευσης σχέδιο των Βορίδη- Γεωργιάδη.

λία του στην εκδήλωση «το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» στο Μέγαρο Μουσικής. Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας «έχει σηκώσει ιστορικό βάρος» καθώς όπως είπε, «η συμφωνία δεν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός διότι, με ιστορικούς όρους, δεν είναι συμβιβασμός αλλά εθνικά επωφελής». Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ασελγούν χυδαία εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων όσοι λένε να μην λύσουμε το θέμα» και υποστήριξε ότι «το όχι στη συμφωνία θα προκαλούσε εθνική βλάβη».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό,  «η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ένα αναγκαίο κακό. Είναι εθνικά επωφελής και εξουδετερώνει τον αλυτρωτισμό, κάτι που ήταν στόχος και της ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Με το άρθρο 7 παίρνουμε πίσω την ιστορική αλήθεια που είχαμε χάσει από το 1992. Ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς μας οδήγησαν σε ένα διπλωματικό Βατερλό. Και να ήθελε η σημερινή κυβέρνηση να ξεπουλήσει κάτι, δεν θα είχε απομείνει τίποτα. Ο Ζάεφ έκανε στροφή 180 μοιρών και αποδέχτηκε και το erga omnes.

»Δεν μπορούμε να έχουμε ένα διεθνές δίκαιο αλά καρτ, καθώς το 2011 καταδικαστήκαμε για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Τα εθνικά μας συμφέροντα μόνο από το διεθνές δίκαιο μπορούν να προστατευθούν. Ένα “όχι” στη συμφωνία θα επέφερε εθνική βλάβη.

Το “όχι” της αντιπολίτευσης – του Μητσοτάκη και της Γεννηματά – είναι ψεύτικο. Κατακεραυνώνουν τη συμφωνία, αλλά αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα συνάψουν κυβερνητική συμφωνία με κάποιους που ίσως πουν “ναι” σ’ αυτήν. Οι δύο ηγέτες εγκατέλειψαν το πεδίο της εθνικής μάχης όταν μετακινήθηκαν προς τον εθνικολαϊκισμό.

Η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση είναι για το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα δεν υπάρχει χώρος για επιτήδειους ουδέτερους. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ο δρόμος της υπερδεξιάς ατζέντας και ο δρόμος της σύγχρονης ενωμένης ριζοσπαστικής προοδευτικής παράταξης.