Το τέλος των “χαρισματικών”

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Η … μαχόμενη δημοσιογραφία της διαπλοκής, που με μεράκι και άπειρο μελάνι, δημιουργούσε τους μύθους των χαρισματικών δήθεν ηγετών, εγκαταλείφθηκε ως πεπερασμένη. Άλλαξαν βίαια οι συντεταγμένες επιλογής και προώθησης “λαοπλάνων” ηγετών, καθώς δεν εξυπηρετούσαν πλήρως και με σχετική ταχύτητα τα συμφέροντα, που επιμελώς είχαν σκιαγραφήσει την  εικόνα λαοπρόβλητου και ικανού.

Η χρήση μιας ριψοκίνδυνης επιτήδειας προσωπικότητας, ως μεσάζουσας εκπροσώπησης αναγκαίας τάχα ισορρόπησης, αντικαταστάθηκε άμεσα, με την τοποθέτηση εταιρικών στελεχών των οικονομικών παραγόντων, ιδιοκτητών της χώρας. Τρανή επίκαιρη απόδειξη, αποτελεί η άρνηση του καθεστώτος, της ίδρυσης διακομματικής επιτροπής για τον έλεγχο των χρημάτων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, που θα λεηλατηθούν μεταξύ τραπεζών και οικονομικών παραγόντων.

Σε άλλη περίπτωση, θα υπήρχε κίνδυνος διαρροής ελάχιστων έστω κεφαλαίων, ακριβώς λόγω ψευδαίσθησης κοινωνικής …. ισορρόπησης. Πάντα με τον μανδύα της δημοκρατικής νόμιμης δικαιολόγησης παράτυπων πράξεων, επιβαλλόμενης από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτής της …  αποκαταστημένης δημοκρατίας που εόρτασαν πρόσφατα οι πολιτικοί, αγνοώντας επιδεικτικά και προσβλητικά τον όλεθρο που βιώνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ένα θετός χαρισματικός δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει των παραγόμενων πολλών προβλημάτων, χωρίς να λάβει υπόψη του το μένος του πλήθους, που θα απαιτούσε τα υποσχόμενα προεκλογικά λόγια να γίνουν πράξη, υποχωρώντας κατά τι. Αντίθετα, ο επαγγελματίας σύμβουλος εταιρείας, προσληφθείς με θηριώδη μισθό από την κυβέρνηση, θα πράξει τα ανάλογα προκειμένου να τον υποστηρίξει.

Το κόστος υπέρογκων αμοιβών, ωχριά εμπρός στα μεγέθη κέρδους των επιχειρήσεων που αποκομίζουν. Η έννοια χαρισματικός, πρόσφερε ό, τι ήταν να προσφέρει, με τα γνωστά αποτελέσματα …  προσφοράς στην κοινωνία. Μια τελευταία απόπειρα χρήσης χαρισματικού, ήταν αυτή στην προσωπικότητα του κυρίου Τσίπρα, που όμως διήρκεσε για σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο όσο τον χρειάστηκε το σύστημα ως ικανό για να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Στο εξής θα έχουμε …. επιλογή, αν, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ή μια σύνθετη διακυβέρνηση στελεχών επιχειρήσεων, ανάλογη αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια και εκεί τους … τελείωσαν οι χαρισματικοί … αναγκάζοντας τους τεχνοκράτες εταιρειών σε ηγετικές θέσεις. Το παρακάτω, φαντάζει σκοτεινό και ακραίο, καθώς τα μελλούμενα είναι αχαρτογράφητα για την απλή λογική. Και θυμίζουν όλο και πιο πολύ …. παρελθόν.