Το Facebook είναι πασαρέλα χαρακτήρων

Του Στέλιου Καλογεράκη

Μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο, αλλά νομίζω ότι τα social media και πολύ περισσότερο το facebook έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Εκθέτουν σε όλο του το μεγαλείο όποιον ζητά να εκτεθεί.

Το facebook λ.χ. έχει εκείνη την θαυματουργή ιδιότητα να βγάζει στη φόρα και να εκθέτει γλαφυρότατα χαρακτήρες και συμπεριφορές. Αν μέσα σου υφέρπει ένας συγκεκαλυμμένος ρατσισμός, ή ο χαρακτήρας σου εμπεριέχει ρινίσματα φασιστοειδούς αντίληψης, μέσα από αυτά που γράφεις στο Fb, θα βγει στη φόρα θες δε θες. Αν είσαι σεξιστής, μισογύνης, ή έχεις κάποιου είδους διαστροφή, θα φανεί.

Αν είσαι φοβικός ή έχεις κάποιο θέμα ψυχολογικής αστάθειας, αν είσαι ειλικρινής και αυθόρμητος, αν ο εγωισμός σου είναι υπερτροφικός, αν είσαι νάρκισσος ή γενικά μπερδεμένος, αν είσαι κλειστός χαρακτήρας που πασχίζει για εξωστρέφεια, αν είσαι ψώνιο και εγωκεντρικός με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου και κατά βάση ανασφαλής, σε κάθε περίπτωση να είσαι σίγουρος ότι έχεις δώσει το στίγμα σου. 

Και αν στην πραγματική ζωή μπορείς να συγκαλύψεις αποτελεσματικά στοιχεία του χαρακτήρα σου, στο facebook, αν είσαι συχνός χρήστης, αποκλείεται να τα καταφέρεις. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ποτέ πια στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει πιο απόλυτος τρόπος για να καταλάβεις τους ανθρώπους. 

Το facebook δεν είναι βιβλίο προσώπων, είναι πασαρέλα χαρακτήρων.