Το Libre για Σκουρλέτη: η άποψη δεν δικάζεται

Το εξώδικο Σκουρλέτη στον Λακόπουλο (έγγραφο) και η άποψη του Libre για την “άσκοπη διαμάχη”

Ο Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε στο πρώτο βήμα της άσκησης νομικού δικαιώματος σχετικά με άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου στο σάϊτ ” Ανοιχτό Παράθυρο”, το οποίο θεωρεί πως τον συκοφαντεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει και κατά το παρελθόν καταφερθεί εναντίον του δημοσιογράφου με αφορμή παλαιότερη αρθρογραφία του που ασκεί έντονη κριτική στο πρόσωπό του, είχε προαναγγείλλει πως θα υποβάλλει αγωγή κατά του Γιώργου Λακόπουλου και με εξώδικη διαμαρτυρία που κοινοποίησε δίνει διάστημα δέκα ημερών προκειμένου να αναιρεθούν τα σε βάρος του σχόλια.

Είναι προφανές πως η υπόθεση προκαλεί μία άσκοπη αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσφέρεται ως “ανάγνωσμα” για τα μέσα ενημέρωσης που αναζητούν κάθε ευκαιρία να παρουσιάσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “λάκο λεόντων” και μόρφωμα εσωστρέφειας και διαγκωνισμών. Η εικόνα αδικεί αναμφίβολα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γίνεται, όμως, ιδιαίτερα επικίνδυνη σε μια περίοδο που επιχειρεί να εντείνει την αντιπολιτευτική του επίθεση και να στριμώξει στη γωνία της κυβέρνηση, στην πορεία, άλλωστε, προς τις επόμενες εκλογές.

Ακόμα κι αν η αρθρογραφία του Γιώργου Λακόπουλου είναι σκληρή, ίσως και άδικη ως προς τους σκληρούς χαρακτηρισμούς, προς τον Πάνο Σκουρλέτη, δεν παύει να είναι κατάθεση της άποψης του δημοσιογράφου. Η άποψη, όμως, δεν δικάζεται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει στον τόνο που θα επιλέξει στον δημοσιογράφο, ακόμα και να “αποκαλύψει” αυτά που ο ίδιος θεωρεί ως ελατήρια και σκοπιμότητες για την επιμονή του. Τα εξώδικα και οι απειλές για αγωγές, όμως, δεν συνάδουν με το ηθικό πλαίσιο της αριστεράς. Αρκετές φορές, άλλωστε, έχει καταδικαστεί πολιτικά η υποβολή μηνύσεων και αγωγών από πολιτικούς εναντίον δημοσιογράφων, και, αναμφίβολα, ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν εξ εκείνων που καταδίκασαν τέτοιες πρακτικές.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τα δημοσιογραφικά κείμενα, τις απόψεις κάθε δημοσιογράφου και το πως παρουσιάζονται, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στην κομματική και τη δημόσια σφαίρα ένας πολιτικός. Οι αγωγές και οι εκφοβισμοί δεν έχουν καμία χρησιμότητα

Ο Πάνος Σκουρλέτης πρέπει να αποσύρει το εξώδικο και να μην προβεί σε αγωγή. Μπορεί,κάλλιστα, να απαντήσει συνολικά και ελεύθερα.

Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς, με το ύφος και το περιεχόμενο ενός άρθρου, ακόμα και με την “επιμονή” ενός δημοσιογράφου σχετικά με πρόσωπα, η άποψη είναι άποψη και η θέση της είναι ανάμεσα στις λέξεις και όχι στο εδώλιο.

Libre