Τραμπ και Ερντογάν: βίοι παράλληλοι

Του Στέφανου Τζουμάκα

Τραμπ και Ερντογάν, βίοι παράλληλοι και πως επιχειρούν την ανάκαμψή τους.

Ο κόσμος  της φαιδράς πορτοκαλέας και η παρωδία των κανονιοφόρων. Ο ένας με  αποφυγή εκλογών και ο άλλος με απειλές  ότι θέλει να του αναγνωρίσουν καθεστώς περιφερειακής δύναμης σε βάρος του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα:

Α.1. Στις ΗΠΑ  το υπουργείο Εμπορίου γνωστοποίησε την κατάπτωση  της αμερικάνικης οικονομίας, όμοια της έχει να συμβεί  από το  1947. Ναι από το 1947. Η  κατάρρευση του  Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)  των ΗΠΑ κατήλθε στο  32 %. Και  όχι μόνο  λόγω του lockdown. Στη Γερμανία  η αντίστοιχη κατάπτωση  του ΑΕΠ είναι στο 10.5 %.

2.Οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν  εκλογική  συντριβή του Τραμπ  που έθεσε θέμα αναβολής των εκλογών, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και πτώση στο χρηματιστήριο της  Νέας Υόρκης.

Β. 1.Στη Τουρκία ο Ερντογάν  υπέστη συντριβή στους τρεις μεγάλους δήμους της Χώρας του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνέχεια της πτώσης του.

2.Η οικονομία της Τουρκίας  διέρχεται  συναλλαγματική και οικονομική κρίση, στηρίζει τη λίρα με δανεικά και έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Το δολάριο  ανταλλάσσεται  με επτά λίρες  και  η εφημερίδα Financial Times αναφέρει  ότι  η στήριξη της λίρας  έχει κοστίσει  στον Ερντογάν 60 δισ. δολάρια. Η κεντρική τράπεζα  της  Τουρκίας βασίζεται σε δανεισμό συναλλάγματος από τις καταθέσεις των Τούρκων πολιτών σε τράπεζες της χώρας.  Ο δανεισμός από τις καταθέσεις των Τούρκων έφθασε  στα  31 δισ. δολ.  το προηγούμενο μήνα.

3.Ο Ερντογάν μπροστά στην κατάπτωση της πολιτικής του ισχύος έβαλε μπροστά την ακροδεξιά πατριδοκάπηλη ατζέντα. Θεοκρατία, τζαμί η Αγιά Σοφιά από μουσείο. Απόπειρα και ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόπειρας  για έρευνες σε υφαλοκρηπίδα απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Νέα απόπειρα  για  έρευνες και απειλές για ανάλογη  παράβαση  στη Κύπρο. Κατά  τα άλλα θέλει συνομιλίες, θέλει διαπραγμάτευση. Θέλει αναθεώρηση  συνθηκών  και στην ΕΕ  από επανεκκίνηση των  ενταξιακών διαπραγματεύσεων   μέχρι   βίζα για τους τούρκους  στην ΕΕ κοκ.

 Και η Γερμανία σε ρόλο επιδιαιτησίας και πατρωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.  Η  παραχώρηση την ηγεσίας της ΕΕ  στη Γερμανία δεν θα  έχει θετικές  συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

Παράλληλα είναι γνωστό, ότι διευθύνοντα ρόλο λόγω συμφερόντων έχουν και άλλες υπέρτερες δυνάμεις όπως οι πολυεθνικές ExxonMobil, Total κ.α

Γ.  Και οι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανίσχυρων ηγετών χωρίς αρχές που άλλο είναι, άλλο δείχνουν και άλλα θέλουν. Αν δεν έβλαπταν  χώρες και  λαούς για τον μεν ένα θα επρόκειτο για μια άλλη εκδοχή του κόσμου της «φαιδράς πορτοκαλέας» και για τον άλλο  θα επρόκειτο για νέα εκδοχή της  παρωδίας  των κανονιοφόρων.