Τσαβούσογλου: Δε θα δεχθούμε επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για 12 μίλια. Εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός. Εμείς είμαστε υπέρ στο να λυθούν τα θέματα με έναν ειρηνικό τρόπο στο Αιγαίο. Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Ελληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

To τουρκικό πρακτορείο μεταδίδει μάλιστα πως ο κ.Τσαβούσογλου, κάλεσε την Τρίτη τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα στο υπουργείο Εξωτερικών, στον απόχο των εξαγγελιών Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα στο Ιόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, κατέκρινε την κυβέρνηση για την εν λόγω εξαγγελία Κοτζιά, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ανακοινώσεις δεν γίνονται στο πόδι, υποστηρίζοντας ταυτόχρνα ότι μια τέτοια απόφαση, με αρχή εφαρμογής από το Ιόνιο, λειτουργεί ως αποδοχή από την ελληνική πλευρά του ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις γύρω από το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση» κατέληξε.

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ