Υπόθεση Λιγνάδη: Μηνύματα αλληλοεκβιασμών

Της Δέσποινας Κουτσούμπα

Σήμερα είναι μέρα δικαίωσης για τα εκατοντάδες θύματα του Δημήτρη Λιγνάδη. Επίσης, έχει γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια 30ετής δράση χωρίς ισχυρές πλάτες και κάλυψη, από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, της πολιτικής, της επιχειρηματικής και πανεπιστημιακής ελίτ. Η απογείωση της καριέρας του τόσα χρόνια το αποδεικνύει. Το αποδεικνύει και το άγχος του μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου της χώρας από την ώρα που άρχισαν οι «ψίθυροι», δηλαδή εδώ και 1 μήνα. Κι η συγκάλυψη αυτή επί 30 χρόνια στη δημόσια σφαίρα της χώρας, κάνει το ζήτημα πρόβλημα όλων μας (όπως η σιωπή στην Αμάρυνθο ήταν ευθύνη των κατοίκων της), το μετατρέπει από σκέτο ποινικό σε κοινωνικό ζήτημα, που μας αφορά όλους και όλες.

Πάμε πάλι πίσω στη δημόσια σφαίρα: Τώρα είναι η ώρα των δημόσιων αλληλο-εκβιασμών. Ο κατηγορούμενος θα «εκβιάζει» τους συνεργούς ή τους συγκαλύπτοντες, οι συνεργοί ή οι συγκαλύπτοντες θα εκβιάζουν τον κατηγορούμενο. Όταν μιλάμε για υψηλά κλιμάκια, και για τόσο δημόσιες υποθέσεις, οι εκβιασμοί δεν γίνονται με sms ή τηλέφωνα από απόκρυψη (όπως αυτά που δέχονταν τα θύματα που μίλησαν πρώτα). Γίνονται με άλλους τρόπους, πιο «κομψούς» και πιο δημόσιους. Για παράδειγμα, με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις (προσέξατε την πρώτη ανακοίνωση του Λιγνάδη;).

Άλλο παράδειγμα: με ρεπορτάζ στις τηλεοράσεις, που απλώνονται και μαζεύονται. Θυμάστε το δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ που Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη έκανε ρεπορτάζ για «κύκλωμα παιδεραστίας με φάκελο στην ασφάλεια» και την Παρασκευή έκανε ρεπορτάζ για να μας πει ότι δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω; Οι περισσότεροι προσέξατε μόνο το απροκάλυπτο ξέπλυμα της Παρασκευής, δεν προσέξατε τα ρεπορτάζ 3 ημερών που τον «δίνανε».

Οι πιο προσεκτικοί είδαν επίσης ότι ο αστυνομικός συντάκτης του ΒΗΜΑτος (ευρύτερα γνωστός – και όχι άδικα – ως «σας μιλάει η ΓΑΔΑ αυτοπροσώπως») τη μία μέρα έκανε ρεπορτάζ για «κύκλωμα μαστροπείας με παιδιά από τα Βαλκάνια» με αποκλειστικές πληροφορίες από αξιωματικούς της ΓΑΔΑ και σε δύο μέρες έκανε ρεπορτάζ «τον παρακολούθησαν 3 μέρες και δεν βρέθηκε κάτι αξιόποινο – και άλλωστε δεν είπαμε και σε ποιον αναφερόμαστε», πάλι με αποκλειστικές πληροφορίες από αξιωματικούς της ΓΑΔΑ. Ακριβώς ο ίδιος συντάκτης έκανε περίπου τα ίδια με την άλλη είδηση, για προσφυγόπουλα από ΜΚΟ που πήγαιναν στο σπίτι του Λιγνάδη -και μετά το μάζεψε πάλι. Βέβαια ο Βασίλης Λαμπρόπουλος δεν θα χάσει ποτέ τη δουλειά του αν τη μια μέρα λέει μια αποκλειστική είδηση και την άλλη μέρα λέει το ανάποδο πάλι ως αποκλειστική είδηση, γιατί η δουλειά του είναι ακριβώς το «ρεπορτάζ ΓΑΔΑ» – με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Και βέβαια, τώρα που τον Λιγνάδη τον δίνει η ίδια η κυβέρνηση, θα έχουμε και όλα τα άλλα σάπια ρεπορτάζ των καναλιών για τέρατα και σημεία, που θα γίνονται για την τηλεθέαση.

Τι θέλω να πω; Υπάρχουν σε εξέλιξη αλληλοεκβιασμοί σε υψηλά κλιμάκια, εκεί που ανακατεύεται και το βαθύ κράτος. Επίσης, υπάρχει και η σήψη της μιντιακής σφαίρας όπως την ξέρουμε. Πρέπει να προσέχουμε τι αναπαράγουμε ως «είδηση» σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, όσο εντυπωσιακό κι αν μας φαίνεται, όσο κι αν νομίζουμε ότι «δένει» την υπόθεση -και δε μιλάω για τα προφίλ που αναπαράγουν ειδήσεις για κομματική αντιπαράθεση, αυτοί είναι ντιπ γελοίοι ή πληρωμένοι, και οι της ΝΔ και οι του ΣΥΡΙΖΑ. Μην αναπαράγουμε κάτι αν δεν είναι προϊόν πρωτογενούς ρεπορτάζ από δημοσιογράφους που εμπιστευόμαστε.

Υπάρχουν μηνύματα αλληλοεκβιασμών που κόβουν βόλτες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να γίνουμε εμείς οι κομιστές τους.

*Η Δέσποινα Κουτσούμπα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

AΠΟ ΤΟ TVXS