Φαρσοκωμωδία! Το ΠΑΣΟΚ που είχε γίνει ΚΙΝΑΛ γιατί “ήταν απαξιωμένο” και “είχε χρέη” ξαναγίνεται ΠΑΣΟΚ

Του Γ. Λακόπουλου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υλοποιεί την επιστροφή στο όνομα  ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν δυο άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ: ο Νίκος Παπανδρέου και  ο Λοβέρδος. Στις 8 Μαϊου μέλη και φίλοι του κόμματος θα  ψηφίσουν υπέρ της μετονομασίας του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ.

Τα παιδιά παίζει. Το 2017 έγινε ολόκληρη εκστρατεία για την κατάργηση του λογοτύπου και των συμβόλων γιατί το ΠΑΣΟΚ “ήταν απαξιωμένο”.

Πρόσωπα που οφείλαν τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι “έκλεισε τον κύκλο του”.  

Ως φθαρμένο το brand name ΠΑΣΟΚ το αντιμετώπισε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος που το κατέβασε το 2014 στις ευρωεκλογές  ως…”Ελιά -Δημοκρατική Παράταξη”. Με κάτι λιμά που εμφανίζονταν ως… μονοπρόσωπες “κινήσεις”.  

Τη μετονομασία υποκινούσε ο Σημίτης,  για να μην υπάρχει κάτι που θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

Η Φώφη Γεννηματά που την έκανε είχε έναν επιπλέον λόγο: την πίεζαν τα χρέη που της άφησαν. Για τα οποία ο Βενιζέλος, αλλά και η ίδια έκρυβαν τα πορίσματα που κατέγραψαν πώς δημιουργηθήκαν. 

Παραμένουν κρυμμένα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν τα έχει καν στα χέρια του, λένε οι δικοί του.

Με την αποτυχία του ο Βενιζέλος ξαναθυμήθηκε το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατέβηκε ως «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη». Για να αποδειχθεί ότι δεν έφταιγε  το όνομα, αλλά ο ίδιος.  Μόλις που πέρασε το 4%.

Η Φώφη που πήρε τη θέση του κατέβηκε ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη» στις  εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Και το 2016 ίδρυσε το  Κίνημα Αλλαγής. Χωρίς να αντιδράσει κανείς από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πλην του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Η ίδια έβαλε και τον εαυτό της στην κατηγορία των ιδρυτών κόμματος, το διαχειριζόταν ως προσωπικό γραφείο της και έδιωξε τους άλλους. 

Πάλι δεν ξέφυγε από τα μονοψήφια ποσοστά, ως νέα απόδειξη ότι δεν ήταν το λογότυπο ” ΠΑΣΟΚ”  το πρόβλημα. 

Ο Ανδρουλάκης το παρέλαβε ως ΚΙΝΑΛ. Αλλά αιφνιδίως οι λόγοι της μετονομασίας εξέλιπαν.  Τώρα ούτε “φθαρμένο” είναι το ΠΑΣΟΚ, ούτε οι τράπεζες και η εφορία το περιμένουν στη γωνία.

 Φαρσοκωμωδία. Όσοι ένιωσαν ντροπή να είναι στο ΠΑΣΟΚ,  τώρα την ξεπέρασαν και θα καμαρώνουν με τον πλάσινο ήλιο. 

Κατά πάσα πιθανότητα ΠΑΣΟΚ θα λέγεται στη ταμπέλες. Στα χαρτιά  θα επαναληφθούν οι ψιλοκομπίνες της Φώφης “για να έχει ΑΦΜ”.

Η αλλαγή διαφημίζεται ως “ολική επαναφορά του τίτλου και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ” . Αυτών μόνο.

Κανείς δεν λέει αν θα υπάρχει και επαναφορά της ουσίας με τη υιοθέτησή της ιδεολογίας και της πολιτικής.

Ως πραγματική αποκατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου που συκοφαντήθηκε από τον “εκσυγχρονισμό” του  Σημίτη. 

Ο  Ανδρουλάκης ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις την αναστήλωση του παραπαίοντος σχήματος που παρέλαβε ως ΚΙΝΑΛ. Αλλά η υποθεση της επανόδου στον τίτλο ΠΑΣΟΚ είναι άνευ αξίας.

Τα κόμματα δεν κρίνονται από τις ταμπέλες. Κρίνονται από την ιδεολογική τους ταυτότητα, το περιεχόμενο της πολιτικής τους και την ποιότητα των στελεχών τους. Τα υπόλοιπα είναι φούσκες και μπιχλιμπίδια…