Χάγη: «Εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος»*

Toυ Σωκράτη Αργύρη

Το ότι ο Έλληνας αγαπά τα προβλήματα του να του τα «λύνουν» τρίτοι ώστε αυτός να μπορεί μετά να τους καταλογίζει ευθύνη και έτσι ο ίδιος να συνεχίζει να πορεύεται στο πεπρωμένο του είναι πια ηλίου φαεινότερο.

Αυτό το ζήσαμε την τελευταία δεκαετία, όπου η προσαρμογή της οικονομίας στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ έγινε, αφού η χώρα βρέθηκε εκτός αγορών (κατά παράβαση του άρθρου 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας) ως επιλογή της τρόικας και οι δανειακές συμβάσεις με τους όρους λιτότητας που τις συνόδευαν, είχαν ως συνέπεια μια βίαιη προσαρμογή της οικονομίας που οδηγήθηκε σε ύφεση και φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού. Αυτό, το πολίτικο σύστημα το ονόμασε μέτρα σωτηρίας κατ’ ευφημισμό.

Η κοινωνία έχει αλυσοδεθεί έκτοτε γιατί μπορεί να έληξαν οι συμβάσεις δανεισμού αλλά οι όροι τους παραμένουν (όπως το θέμα της μη ασυλίας του κράτους) γιατί λήξη σημαίνει εξόφληση των, έτσι άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι για «επίλυση» βάσει των γεωστρατηγικών θέσεων τρίτων χωρών και θέματα εξωτερικής πολιτικής που καλώς ή κακώς παρέμειναν ανοικτά.

Έτσι ζήσαμε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Davos που θεωρήθηκε ότι ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος (sic), τη συνάντηση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, που κατέληξε να υπογράφουν ένα κείμενο όπου πουθενά δεν αναφέρονται οι συγκεκριμένες χώρες, ίσως γιατί η δική μας πλευρά δεν είχε πάρει το μάθημα των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του ’591 που οι ασάφειες έφεραν τη Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας της κατεχόμενο από τον Αττίλα και η προηγούμενη κυβέρνηση να οδηγείται σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπου ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ να είναι ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Davos και εμείς να έχουμε ως ατζέντα μόνο τις αμερικανικές προτάσεις2 όπως είχε γράψει γνωστός δημοσιογράφος τότε και αργότερα ως υπουργός αναπληρωτής εξωτερικών.

Και αφού στον Ελληνοτουρκικό διάλογο έχουμε αποτύχει τραγικά, ο πρέσβης και νομικός Deniz Bölükbasi3, έχει γράψει ένα βιβλίο 1.013 σελίδων με θέμα Turkey and Greece: The Aegean Disputes όπως και ένα άλλο που το έγραψε το 2011, το  Dişişleri Iskelesi, 574 σελίδων, το οποίο δεν έχει μεταφραστεί ακόμα. Είχε λάβει από το 20024 μέχρι το 2007 μέρος έως και στον 36ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονταν στο 50ο το 20115 όταν μίλησε για υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς όσο αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Ουδείς αναφέρει το γεγονός ότι η επέκταση στα 12 μίλια έχει ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, ενώ εδώ αναφερόμαστε μόνο για το casus belli της Τουρκίας το οποίο ήταν η απάντησή τους στον δικό μας νόμο. Και αυτό δυστυχώς συμβαίνει, γιατί αυτές οι ενέργειες όταν ψηφίζονται γίνονται αμέσως και μετά ανακοινώνονται, ίσως όμως να έγινε έτσι ώστε να οδηγηθούμε στη Χάγη με ανοικτό και αυτό το θέμα.

Στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11 Αύγουστου του 2011 υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Σύριζα που έλεγε:

«…Προσθέτει, επιπλέον, ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των μεταξύ των δύο χωρών, που άπτονται αυτού του ζητήματος, «οφείλουν να διευθετηθούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Καταλήγει, λέγοντας, ότι «αυτή είναι μια λύση που διασφαλίζει τόσο τη διαφάνεια, όσο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος των δύο γειτονικών λαών.»

Ο Σύριζα δηλαδή δέχεται ότι υπάρχουν ανοικτά όλα όσα θέτει η άλλη πλευρά, αλλά δεν μας έχει πει το συνυποσχετικό πόσα θέματα θα έχει, αφού η εθνική γραμμή είναι ότι η μόνη διαφορά μας είναι η υφαλοκρηπίδα.

Ενώ το ΚΚΕ έλεγε: «… Η ΝΑΤΟποίηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εδώ και καιρό καταγγείλει, γιατί αυτό επιδιώκουν ισχυρά τμήματα της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας…»

Ενώ ο τότε τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρεται σε «ερωτήματα και απορίες για το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών», που ανακύπτουν, όπως λέει, από τις αναφορές Μπουλούκμπασι.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, προκειμένου, όπως προσθέτει, «να σταματήσει η τουρκική πλευρά να δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας και να παραπληροφορεί τη διεθνή κοινή γνώμη, προπαγανδίζοντας και προβάλλοντας απόψεις, από πλευράς Τουρκίας, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο».6

Έτσι για μια ακόμα φορά σήμερα καλλιεργούν στη κοινή γνώμη την πεποίθηση (αυτό είναι μέρος του Δόγματος του Σοκ, όπως το χρησιμοποίησαν για να επιβάλουν την λιτότητα) ότι μονόδρομος είναι η προσφυγή στη Χάγη και επίλυση θα είναι η όποια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που θα πρέπει μετά να γίνει σεβαστή.

Βέβαια κάποιος σοφός δικαστής του ΣτΕ σε διάλογο που έκανε σχετικά για τη Χάγη εδώ και χρόνια είχε πει χαρακτηριστικά: αν η Τουρκία αποφασίσει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σημαίνει ότι ελέγχει την σύνθεσή του.

————————-

1https://www.kathimerini.gr/807463/article/epikairothta/ellada/oi-symfwnies-zyrixhs-kai-londinoy

2Μάλιστα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία βρίσκεται εν εξελίξει το λεγόμενο και «σχέδιο Νούλαντ» στο Κυπριακό, το οποίο θέτει υπογείως ζητήματα κυριαρχίας και ιθαγένειας στο υπό συζήτηση συνομοσπονδιακό μόρφωμα.
https://www.kathimerini.gr/775293/opinion/epikairothta/politikh/h-a8hna-travaei-to-ayti-ths-leykwsias

3Στις 16 Ιουλίου 1991, ο Τούρκος διπλωμάτης Ντενίζ Μπουλούκμπασι, που εκτελούσε τότε καθήκοντα πρέσβη, στην οδό Πασχαλιάς 32 στο Παλαιό Ψυχικό, είχε πέσει θύμα βομβιστικής επίθεσης από την 17Ν.
https://www.naftemporiki.gr/story/64289/diki-17n-apopeira-kata-tou-tourkou-diplomati-nteniz-mpouloukmpasi

4https://www.in.gr/2002/03/12/greece/arxizoyn-oi-diereynitikes-epafes-elladas-toyrkiashttps://www.tanea.gr/2002/03/11/greece/ayrio-stin-agkyra-oi-diereynitikes-epafes-elladas-kai-toyrkias/

5 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=302908

6https://www.kathimerini.gr/434452/article/epikairothta/politikh/fwties-anayan-oi-anafores-mpoyloykmpasi-sta-6-milia

*«Εμπρός στον Έτσι που Χάραξε ο Τέτοιος» βιβλίο του Γιάννη Δημαρά, εκδόσεις  Κάκτος (1981)