Χρήστος Στυλιανίδης: Ο άνθρωπός μας στις Βρυξέλλες

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΟ Γλαύκος Κληρίδης ήταν σπουδαίος πολιτικός, από αυτούς που αδικούνται επειδή γεννήθηκαν σε μικρή χώρα. Μαζί με τον Μακάριο οι μεγαλύτεροι πολιτικοί της Κύπρου. Από εκεί ξεκίνησαν όλα για τον  Χρήστο Στυλιανίδη. Ο Κληρίδης υπήρξε μέντοράς του και από αυτόν πήρε το χάρισμα να αντιμετωπίζει τα  πράγματα  με ανοικτό μυαλό και καλή διάθεση. Να μην πολώνεται με τους άλλους και να αναζητά λύσεις αντί να αναδεικνύει προβλήματα. Μαζί  με τον Γιάννο Κρανιδιώτη ήταν οι επίγονοι των δυο ιστορικών πολιτικών ρευμάτων στο νησί.

img_2215Σήμερα ο Στυλιανίδης είναι το πιο σημαντικό όνομα στην πολιτική σκηνή της χώρας του και από τις πιο αξιοσημείωτες παρουσίες στο Μπερλεμόντ. Το χαρτοφυλάκιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που ανατέθηκε στον επίτροπο  από τη Κύπρο έδειχνε μικρό στην αρχή. Ήδη όμως το έχει κάνει μεγάλο και σημαντικό η προσφυγική  κρίση και η δραστηριότητα του επιτρόπου.

Οτι συνεργάζεται εξαιρετικά με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, όχι μόνο γιατί μοιράζονται την ίδια γλώσσα, προσθέτει δυναμική σ’ αυτή την δραστηριότητα.

Ως τώρα η παρουσία του Κύπριου πολιτικού στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ενδιέφερε την Ελλάδα, κυρίως για τις θέσεις που έπαιρνε στα πολιτικά θέματα που μας αφορούν. Τώρα πλέον -με την οικονομική στήριξη για ανθρωπιστικούς λόγους να διογκώνεται- είναι ο άνθρωπος από τον οποίο εκτός από την Ευρώπη και η χώρα περιμένει πολλά.

Όχι μόνο λόγω της καταγωγής του, που έτσι κι αλλιώς εγγυάται το ενδιαφέρον του. Αλλά πρωτίστως λόγω της πολιτικής του οξυδέρκειας να  αντιλαμβάνεται τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης και να υλοποιεί πολιτικές  που μετατρέπουν τις δυσκολίες σε ευκαιρίες υπέρ της Ευρώπης.- άρα και της Ελλάδας

Εκτός από το Αβραμόπουλο, μαζί  με την  ‘υπουργό Εξωτερικών’ Μογκερίνι, τον  αντιπρόεδρο Τίμερμανς και  τη θερμή  υποστήριξη του Μαργαρίτη Σχοινά που βρίσκεται άνα πάσα στιγμή κοντά στον Γιούνκερ,  σχηματίζουν μια κρίσιμη πεντάδα στην Κομισιόν που  διαχειρίζεται το πιο σύνθετο πρόβλημα που αντιμετώπισε πότε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η Ελλάδα προσβλέπει σ’ αυτή τη διαχείριση είναι φανερό.

Ο Στυλιανίδης πέρα από την προσωπική ευπρέπεια της δημόσιας παρουσίας του και τη συγκρότηση του λόγου του, επικοινωνιακός και  οικείος, έχει πολιτικό ιστορικό που τον  τοποθετεί διαρκώς στην αιχμή των πραγμάτων. Ανέκαθεν συγκέντρωνε την εκτίμηση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από  ιδεολογικές προτιμήσεις, παρ’ ότι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό. Τώρα συμβαίνει το ίδιο στην Ευρώπη και η φήμη του έρχεται πλέον από εκεί.

Χειρούργος οδοντίατρος, δραστήριος πολιτικά από τα νεανικά χρόνια του ως τα 58 του σήμερα,με πολύ καλές μεταπτυχιακές σπουδές -στην Αγγλία  στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις, αλλά και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές με ειδικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς- θεωρείται  ταλαντούχος πολιτικός και από τα πιο λαμπερά ονόματα της σημερινής Κομισιόν- συνεχίζοντας   μια σταδιοδρομία που εξ αρχής έδειχνε ευοίωνη.

img_2204Το  1998 ανέλαβε πορτ παρόλ στην Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και ήταν εκπρόσωπός του στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το  1995 ίδρυσε την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού . Το 2006  βγήκε για πρώτη φορά βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για να πάρει στη συνέχεια αξιόλογα πόστα στη   Βουλή, αλλά και τον ΟΑΣΕ, ενώ αργότερα ήταν ο συντονιστής του κυβερνητικού προγράμματος του Νίκου Αναστασιάδη.

Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής και  στη συνέχεια ορίστηκε μέλος στην επιτροπή Γιούνκερ , αρμόδιος για  τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις  και τη Διαχείριση Κρίσεων. Έπεσε από νωρίς στα βαθειά καθώς κλήθηκε να χειριστεί  την  επιδημία στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Έκτοτε είναι παρών όπου υποφέρουν οι άνθρωποι..

Καθώς κορυφώνεται η προσφυγική κρίση και η Ελλάδα βασίζεται -όσο και οι πρόσφυγες- στην κοινοτική οικονομική συνδρομή,  ο Χρήστος Στυλιανίδης γίνεται ο άνθρωπος μας στις Βρυξέλλες- μαζί με τον Αβραμόπουλο με το βαρύ χαρτοφυλάκιο. Και ένας από τους Ευρωπαίους πολιτικούς που κρατάνε  στα χέρια τους τις ζωές πολλών ανθρώπων που αναζητούν καινούργια πατρίδα. Ενδεχομένως κρατάει στα χέρια του και το μέλλον της Κύπρου καθώς οι προοπτικές του τον οδηγούν εκεί που μάλλον θα ήθελε να δει τον μαθητή του ο Κληρίδης.