Η παρανόηση ως πηγή της κινδυνολογίας και οι άμοιροι πρόσφυγες

 

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣΌταν οι προκαταλήψεις μας δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την… πραγματικότητα! Πόσες φορές δεν έχουμε δει το ως άνω ρητό να επιβεβαιώνεται, ιδιαιτέρως σε ευαίσθητα κοινωνικά, αλλά και υγειονομικά θέματα;

Τελευταίο κρούσμα ο τρόπος με τον οποίο αποδόθηκε δημοσιογραφικά η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), και ιδιαιτέρως η παρέμβαση του προέδρου της Αθανασίου Σκουτέλη, επιφανή καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την φυματίωση στη χώρα μας.

Έσπευσαν ουκ ολίγα ΜΜΕ να αποδώσουν, λοιπόν, στον Αθανάσιο Σκουτέλη άναρθρες κραυγές και δήθεν προειδοποιήσεις σχετικά με τον δήθεν κίνδυνο για ανάπτυξη της φυματίωσης στον γενικό πληθυσμό της χώρας μας, εξαιτίας, έγραψαν, των πρόσφατων προσφυγικών ροών…  Ακόμη και για σχετική υγειονομική βόμβα έγραψαν ορισμένοι, αποδίδοντας την κραυγή στον Αθανάσιο Σκουτέλη!

Ουδέν ψευδέστερον του ως άνω ισχυρισμού, ο οποίος αναποδογύρισε εντελώς την ορθολογική, ψύχραιμη και τεκμηριωμένη παρέμβαση του επιφανούς Έλληνα καθηγητή…

Τι είπε ο Αθανάσιος Σκουτέλης και έκαναν πολλοί ότι δεν κατάλαβαν;

Ο Αθανάσιος Σκουτέλης ανέφερε σχετικά ότι “στη χώρα μας δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την ανθεκτική φυματίωση, αν και έχουμε πρόβλημα με την φυματίωση, κυρίως λόγω των μεταναστών από την Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα με μετανάστες από το πρώην ανατολικό μπλοκ”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων έχει προειδοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια το υπουργείο Υγείας ότι η πολυανθεκτική φυματίωση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να καταστεί υγειονομική βόμβα για τη χώρα, αλλά όχι εξαιτίας των πρόσφατων προσφυγικών ροών.

“Δεν υπάρχει μεταδοτικό νόσημα απειλητικό προερχόμενο από τις πρόσφατες προσφυγικές ροές, καθώς οι εν λόγω πληθυσμοί είναι κατά κανόνα υγιείς”, κατέληξε με ιδιαίτερη έμφαση σχετικά ο Αθανάσιος Σκουτέλης.

Εάν επιθυμούμε να απαξιωθούμε στα μάτια της κοινής γνώμης, είναι δικαίωμά μας! Δεν αποτελεί δικαίωμά μας, όμως, να σπεύδουμε, χωρίς στοιχεία, ιδιαιτέρως χωρίς τεκμηρίωση και στοιχεία, να σπέρνουμε την κινδυνολογία και να σπιλώνουμε ολόκληρους πληθυσμούς προσφύγων, και μάλιστα σε μία κοινωνία, όπως η ελληνική, η οποία είναι ανέκαθεν επιρρεπής στην κινδυνολογία, τις άναρθρες κραυγές, την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων και την σχετική συνωμοσιολογία.

Κυρίως, δεν μας φταίνε σε τίποτε οι άνθρωποι!