Χρήστος Στυλιανίδης: Ο επίτροπος που ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο

 

Του Γ. Λακόπουλου

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης συνομιλεί με πρόσφυγες στον Ελαιώνα, Τρίτη 19 Απριλίου 2016. Τ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Αν ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ  βρισκόταν  στα Ιωάννινα  το απόγευμα  της  18ης Μαΐου  2017  θα ένιωθε ακόμη μεγαλύτερη δικαίωση   για την ιδέα του βγάλει τα μέλη της Κομισιόν στο δρόμο. Για την ακρίβεια να τους στέλνει τον τελευταίο χρόνο να μιλήσουν με τους πολίτες σε όλες τις χώρες,  ενώπιοι ενώπιων.

Χωρις διαμεσολαβητές, περιορισμούς και  ατζέντα, όλα μπορούν να συζητηθούν και ήδη σε 183 ευρωπαϊκής πόλεις οι “ευρωπαϊκοί διάλογοι”  οδηγούν τη σχέση των πολιτών με το κοινοτικό κέντρο  σε  διαδραστική φάση.

Ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας  και Πολιτικής Προστασίας,  έκανε τους  Ηπειρώτες συνομιλητές του την Τετάρτη  να μην νιώθουν ότι το κοινοτικό κέντρο τους αγνοεί-  ζώντας στη φτωχότερη περιφέρεια της Ένωσης.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαν την ευκαιρία  της άμεσης επικοινωνίας με την  Κομισιόν  και η συζήτηση -που συντόνισε η έμπειρη Μαρία Χούκλη  -ειχε άμεσα αποτέλεσμα. Στην καθιερωμένη “δημοσκόπηση” της αίθουσας  τα 2/3 των παρόντων που δήλωναν πριν αρχίσει η συζήτηση ότι δεν αισθάνονται να ακούγεται η φωνή τους στα ευρωπαϊκά όργανα,  στο τέλος είπαν ακριβώς το αντίστροφο.

Ο Στυλιανίδης είναι πολιτικός με το χάρισμα να  αντιμετωπίζει τα πράγματα με ανοικτό μυαλό και καλή διάθεση, να μην πολώνεται, αλλά να διαλέγεται και να αναζητά λύσεις αντί να μεμψιμοιρεί για τα προβλήματα και κέρδισε κοινό με τη ετοιμότητα του λόγου του. Ο διάλογος  εξελίχθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση μιας μεγάλης παρέας που άνοιξε  θέματα σε πολλά μέτωπα χωρίς δισταγμούς.

Ο Στυλιανίδης με την ευπρέπεια της δημόσιας παρουσίας του και την πολιτική του συγκρότηση είναι επικοινωνιακός και οικείος, και συγκεντρώνει την εκτίμηση, ανεξάρτητα από ιδεολογικές προτιμήσεις.

Με τον αείμνηστο  Γιάννο Κρανιδιώτη ήταν οι  επίγονοι των δυο ιστορικών πολιτικών ρευμάτων στο νησί και  διάδοχοι μεγάλων πολιτικών μετά τον Μακάριο , όπως ο Γλα;yκoς Κληρίδης και ο Βάσσος Λυσσαρίδης. Ο σημερινός επίτροπος  έχει τις πολιτικές ρίζες του στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, αλλά ο Κληρίδης υπήρξε ο μέντορας του, όταν ωρίμασε πολιτικά και πήρε το δρόμο που τον οδηγησε στο Μπερλεμόντ.

Σήμερα είναι ο πιο σημαντικός πολιτικός στη χώρα του μετά τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλά αυτό που πρωτίστως χαρακτηρίζει τη δουλειά του  είναι ότι ανέδειξε  ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε μηχανισμό  εξομάλυνσης των συνέπειων της  προσφυγικής  κρίσης.

Με πολιτική οξυδέρκεια  αντιλαμβάνεται τα  βαθύτερα χαρακτηριστικά  της κρίσης, υλοποιεί πολιτικές  που μετατρέπουν τις δυσκολίες που παράγει η κρίση  σε  επιχειρηματολογία υπέρ της  αναγκαιότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Στο λόγο του ο ουμανισμός της αλληλεγγύης συνδέεται με την κοινωνική πολιτική  και την κινητοποίηση της κοινωνίας για  στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται.

Ο Στυλιανίδης με την ευπρέπεια της δημόσιας παρουσίας του και την πολιτική του συγκρότηση  είναι επικοινωνιακός και  οικείος, και συγκεντρώνει την  εκτίμηση, ανεξάρτητα από  ιδεολογικές προτιμήσεις.

Χειρούργος οδοντίατρος, δραστήριος πολιτικά από τα νεανικά χρόνια του ως τα 58 του σήμερα, με πολύ καλές μεταπτυχιακές σπουδές -στην Αγγλία  στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις, αλλά και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές με ειδικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-   είναι  ταλαντούχος πολιτικός με αναγνώριση στην Ευρώπη.

Το 1995 ίδρυσε στην Κύπρο την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και το  1998 ανέλαβε πορτ παρόλ στην κυβέρνηση του προέδρου Κληρίδη και ήταν εκπρόσωπός του στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το 2006  βγήκε βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής  για να οριστεί  στην επιτροπή Γιούνγκερ , αρμόδιος για  τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις ,την Πολιτική Προστασία  και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Έπεσε από νωρίς στα βαθιά καθώς κλήθηκε να χειριστεί  την επιδημία του ιού Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Έκτοτε είναι παρών όπου υποφέρουν οι άνθρωποι. Στις σημερινές συνθήκες είναι  ένας από τους  Ευρωπαίους πολιτικούς που κρατάνε  στα χέρια τους τις ζωές πολλών ανθρώπων που αναζητούν καινούργια πατρίδα.

Ενδεχομένως κρατάει στα χέρια του και το μέλλον της Κύπρου, καθώς οι προοπτικές του τον οδηγούν εκεί που μάλλον θα ήθελε να δει ο Κληρίδης.