Χριστόφορος Βερναρδάκης: Το κόμμα, το κράτος και οι …ελβιέλες

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Νίκου Γαλάτη

O Χρ. Βερναρδάκης -καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία-ασχολείται ιδιαίτερα με τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, την πολιτική συμπεριφορά, την εκλογική-κοινωνική έρευνα και ευρύτερα το χώρο της πολιτικής κοινωνιολογίας.  Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ. Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα.
 maxresdefaultΑυτό είναι ένα σύντομο βιογραφικό του υπουργού που ανέλαβε να αλλάξει το κράτος. Αποκρύπτει πως υπήρξε σύμβουλος του νεοδημοκράτη δημάρχου Αθήνας- που αντικατέστησε τον Αντώνη Τρίτση, ίσως γιατί δεν ταιριάζει με το προφίλ του “αριστερού επιστήμονα”. Ο Χριστόφορος  Βερναρδάκης συμμετείχε σε κινήσεις «εργατικές» με πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα- οργάνωση που κανένας δεν θυμάται το όνομά του. Με τον Γιάννη Μαυρή ιδρύσανε μία από τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων –την V-PRC. Γράφανε μαζί τα άρθρα τους- κατά το πρότυπο Μαρξ -΄Ενγκελς, αλλά χωρίσαν οι δρόμοι τους. Ο Χριστόφορος, καθηγητής στο Ρέθυμνο και μετά Θεσσαλονίκη.
Οι ελβιέλες

H συμμετοχή στην κυβέρνηση ήρθε όταν ο «Χου- Βου» του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τον Γιάννη Μηλιό και την ομάδα του με ανταμοιβή ένα υπουργείο. Εμφανίστηκε στην ορκωμοσία με …ελβιέλες- δείγμα ενός …σημειολογικού ανταρτοπολέμου. Πάμε για μεγάλη -τουλάχιστο ενδυματολογική!- ρήξη.  Άλλωστε ο ίδιος ο Τσίπρας, όπως και ο Αλαβάνος είχαν δείξει τον δρόμο της επανάστασης, όπου σημασία έχει να μη φοράς γραβάτα. Μόνο που ξεχάστηκε στην Βουλή- λόγω κούρασης και ψήφισε υπέρ της Χρυσής Αυγής. Εκ παραδρομής, είπε. Μερικοί πρόσεξαν την τάση του να είναι ο «θεωρητικός» του χώρου με αναλύσεις και καθοδήγηση-διαφώτιση προς το κόμμα και με επιθέσεις στα «συστημικά μέσα». Η κορώνα που μέτρησε ήταν η άποψη για επανίδρυση της ΓΣΕΕ. Προφανώς η εργατική τάξη είναι ανώριμη και χρειάζεται καθοδήγηση, αλλά πως ακριβώς θα γίνει η επανίδρυση;


“Θα πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει μια διαδικασία επανίδρυσης των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ. Αποτελεί όνειδος για τη χώρα, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, ο σφετερισμός της σφραγίδας των συνδικάτων από τη σημερινή ηγετική ομάδα. Η απροκάλυπτη ένταξη στο στρατόπεδο του ΝΑΙ, δηλαδή η ωμότατη αποδοχή της λιτότητας και της εκμετάλλευσης της εργασίας, δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν υπάρξει συνδικαλιστικές ηγεσίες γραφειοκρατικές, συμβιβαστικές, ηττοπαθείς, κοκ, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας”.

“Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ και ο Παναγόπουλος ως Πρόεδρος αποδέχονται την “απαγόρευση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού” δυστυχώς δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά παρά μόνο με την εξαγορά”. (…). Απαιτείται επομένως μια μεγάλη πρωτοβουλία βάσης για την επανίδρυση των συνδικάτων. Με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων, και των μισθωτών και των επισφαλών και των ανέργων και των μεταναστών. Να σταματήσει η εκμετάλλευση του εργατικού συνδικαλισμού από το καρτέλ των παρατάξεων που αναπαράγουν τη συνδικαλιστική ελίτ ως “ομάδα συμφερόντων”. Είναι τόσο σημαντικό όσο και ο έλεγχος της κατευθυνόμενης πληροφόρησης από τα ιδιωτικά ΜΜΕ».

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι αφού η συνδικαλιστική ελίτ είναι ξεπουλημένη, με “μεγάλη πρωτοβουλία βάσης” να την καταργήσουμε και να φτιάξουμε μια άλλη. Τόσο απλό. Με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους μετανάστες. Ωστόσο δεν θα μάθουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο υπουργός. “Τι κάνετε όταν αγαπάτε έναν άνθρωπο;” ρώτησαν τον κύριο Κ.- λέει ένας άλλος ….ποιητής. “Του φτιάχνω ένα σκίτσο” είπε ο κύριος Κ. “και φροντίζω να του μοιάζει”. “Ποιο; Το σκίτσο;”.”Όχι, ο άνθρωπος”, είπε ο κύριος Κ.

Ο Σεφ ντε Καμπινέ

Mε το μεγάλο όραμα μιας “ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”, ο Χριστόφορος υπόσχεται να βάλει τάξη στο δημόσιο, χωρίς ρουσφέτι, με μητρώο εργαζομένων και μόνιμους γενικούς γραμματείς, αλλά κάτι δεν πάει καλά στην εικόνα. Οι συνεχείς διορισμοί συγγενών και το μανιφέστο του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ θόλωσε την εικόνα. Εν ολίγοις ο γραμματέας έλεγε πως αξιοκρατία υπάρχει, αλλά συμβαίνει οι άξιοι να ….είναι συγγενείς μας- και μάλιστα εγγονοί αγωνιστών όλων των αγώνων από το ΕΛΑΣ ως το Χημείο. O Βερναρδάκης αποφάσισε να καθαρίσει και να επιδείξει κιόλας τα γαλλικά του.

«Δηλαδή ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμβούλους της επιλογής του προέδρου των ΗΠΑ;Δηλαδή αμφισβητείται το δικαίωμα ένα πολιτικό πρόσωπο να έχει ένα γραφείο ως Chef de Cabinet;Ο κ. Ολάντ δεν έχει στα Ιλίσια δικούς του συμβούλους;»

Ïñêùìïóßá ôçò íÝáò êõâÝñíçóçò ôï ÓÜââáôï 18 Éïõëßïõ 2015, óôï Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Λίγο μετά -στην πρώτη του συντεταγμένη δράση με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα -το Εθνικό Τυπογραφείο μοιράζει 5.000 τετράδια, μπλοκ σημειώσεων και ζωγραφικής -δωρεάν!- σε μαθητές ειδικών σχολείων της χώρας. “Στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας του Τυπογραφείου και των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας που εισάγει τον θεσμό του «Τετραδίου του Μαθητή» τις προσεχείς ημέρες θα διανεμηθούν 3.000 τετράδια σε μαθητές ειδικών σχολείων σε φυλακές όλης της χώρας, 1.000 σε σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά –όπως στο Ζεφύρι και στον Ασπρόπυργο– και 1.000 σε σχολεία του Δήμου Περάματος όπου διαπιστώνονται οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η δημόσια δαπάνη είναι σχεδόν μηδενική. Αξιοποιήθηκε χαρτί που είχε περισσέψει στο Τυπογραφείο ως υπόλοιπο εργασιών και παρέμενε στις αποθήκες του.

Πέντε χιλιάδες τετράδια!  Μετά την κατάργηση του …πεντάευρου στα νοσοκομεία- στο οποίο αναφερόταν ο πρωθυπουργός σε κάθε προεκλογική του συγκέντρωση- η κυβέρνηση ξαναχτυπά ως …φιλανθρωπική οργάνωση. Μόνο που οι μαθητές δεν είναι μόνο πέντε χιλιάδες,  ένας στους τρεις πεινά και σιτίζεται από πραγματικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που δεν κάνουν ολόκληρη συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουν πως χαρίζουν στα “φτωχά παιδιά” δωρεάν γραφική ύλη. Η μικρή  λεπτομέρεια είναι πως το”έργο” δεν το ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, αλλά ο υπουργός-σφήνα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφήνει τα συνδικάτα για να ασχοληθεί για λίγο με τα σχολεία.

Η “παθογένεια” τωνΜΜΕ

Προς το  παρόν ο Αλέξης Τσίπρας δεν άκουσε τους εισηγητές για …αλλαγή της εργατικής τάξης, παρότι ο υπασπιστής του- αγνώστου επαγγέλματος- Παναγιώτης Σκουρλέτης κατηγορούσε τους εργαζόμενους στις Σκουριές ότι δεν έχουν …ταξική συνείδηση. Ήταν η εποχή που ο Νίκος Φίλης- μεταξύ των άλλων- δικαιολογούσε την «τούμπα» για το μνημόνιο με την φράση πως ο Λένιν ήταν ο μαιτρ συμβιβασμού! Η επόμενη μάχη της κυβέρνησης- με μάλλον μηδενικό έργο- είναι ο “ο έλεγχος της κατευθυνόμενης πληροφόρησης από τα ιδιωτικά ΜΜΕ» που εισηγήθηκε ο Χριστόφορος ως ισοβαρή με την επανίδρυση της ΓΣΕΕ- για την  αλλαγή του κράτους. Η ιδέα υλοποιήθηκε με τον περίεργο νομοσχέδιο που ακόμα  προσπαθούν να καταλάβουν όλοι. Πως θα χτυπηθεί η διαπλοκή, αν αντί για οχτώ κανάλια έχουμε τέσσερα; Kαι πως θα αποκλείσουμε τους «διαπλεκόμενους» από την άδειες- αφού μπορούν κάλιστα να είναι μέσα στους τέσσερις;

O X.B. μόλις είχε κάνει την ανάλυση πως ο Σάντερς στις ΗΠΑ κερδίζει έδαφος λόγω …ΣΥΡΙΖΑ. Κι αποφάσισε να ξαναχτυπήσει. «Μία από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η κατάχρηση του ρόλου τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μία από τις βασικές παθογένειες της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ, που κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης». (Προσέξτε το “εξακολουθώ”).

Είναι προφανές πως- μετά την άνοδο του Σάντερς, λόγω ΣΥΡΙΖΑ- το μοντέλο για την λειτουργία του τύπου- θα τρέξουν να τον πάρουν στην Ευρώπη και την Αμερική- αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Αλλά ποιο είναι αυτό το μοντέλο; Ο Βερναρδάκης ανασκευάζει- μετά την κατακραυγή επισείοντας  τον κώδικα δεοντολογίας της  ΕΣΗΕΑ- η οποία διαφωνεί με το νομοσχέδιο! Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον “έλεγχο της κατευθυνόμενης πληροφόρησης”; Ποια θα είναι η «ρύθμιση» για τα social media και το Ίντερνετ:; Kαι ποιο θα είναι το επόμενο χτύπημα του Χου Βού της κυβέρνησης;

Tην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου o “γιατρός” της ενημέρωσης- πόσταρε στον τοίχο του τις μεγάλες ερωτικές επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου.  Ανάμεσα στα τραγούδια είναι το «Ξανθό ανήλικο μωρό» και «Ερωτά μου τοκογλύφε». «Δεσποινίς, έμπα μέσα στο αμάξι», “Αι λάβ γιου”, “Σαν την θεία στα ρηχά”. “Αχ-βαχντι, μαέστρο…!” τέλειωνε το ποστ.

“Συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ, καλή δύναμη, καλή συνέχεια, σας ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα κάνετε για μας!” ποστάρει μία φαν του υπουργού. Κι ένας άλλος:  ” Άκου τυπάκο Σταλινάκο. Αφήνεις πολλά μέσα, και εμείς ο λαός αποφασίζουμε τι αξίζει από αυτό που ακούμε. Δεν θα κανονίζεις εσύ, ποιοι και πότε λένε την αλήθεια, απαράδεκτε οργουελικέ σταλινάκο. Τσαουσέσκου Wannabe'”.