Χωρίς να κουνήσει καν το μικρό του δακτυλάκι ο Μπάιντεν: Ο Ερντογάν ενώπιον της απόλυτης “τρικυμίας”…

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Καλός συνάδελφος, που παρακολουθεί τον τρόπο συμπεριφοράς του προέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, μου έγραψε αυτό το μήνυμα:

«Πάντως δεν νομίζω ότι και αυτό το τελευταίο με τους ναυάρχους είναι άσχετο με τη νέα στρατηγική Μπάιντεν» (για την Τουρκία).

Μεγάλη κουβέντα… Πόσο, μα πόσο δίκιο έχει. Μέσα σε λίγες λέξεις περιέγραψε τα τελευταία βάσανα του Ταγίπ Ερντογάν και τους λόγους για τους οποίους, πιθανότατα, να έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ουάσιγκτον από τον κ. Μπάιντεν και τους νεαρούς αξιωματούχους-ακτιβιστές που τον περιβάλλουν.

Πιστεύουν πολύ στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Και είναι τόσο απόλυτοι, και θα έπρεπε ο Ερντογάν να τους “μετρήσει” με σεβασμό διότι δείχνουν να μην χωρατεύουν.

  • Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, δεν συμφωνώ καθόλου, μα καθόλου, με αυτούς τους ψεκασμένους που υπονοούν ότι η Αμερική του Μπάιντεν σχεδιάζει να ανατρέψει όχι με δημοκρατικές διαδικασίες τον Ερντογάν. Αυτό δεν ισχύει. Είμαι επίσης από αυτούς που πιστεύουν ότι η Αμερική ΔΕΝ κάνει πια πραξικοπήματα.

Αφορούν το πολύ κακό παρελθόν των Ηνωμένων Πολιτειών οι ανατροπές δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς του Ερντογάν είναι απολυταρχικό και επίσης, ότι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας κέρδισε μέσω νοθείας.

Όταν ο Πρόεδρος της Αμερικής, ως προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών μίλησε για κυβερνητική αλλαγή στην Τουρκία, διευκρίνισε με σαφήνεια ότι ομιλούσε για ενίσχυση των αντιπάλων του Ερντογάν ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Το ξεκαθάρισε και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας η δήλωσή του. Εννούσε “ανατροπή” μέσω των εκλογών…

Ο συνάδελφος που συνέδεσε τα προβλήματα του Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι επίσης ξεκάθαρος. Η άρνηση του Μπάιντεν ακόμα και να του τηλεφωνήσει ενισχύει την αμφισβήτηση του Τούρκου προέδρου κυρίως στο εσωτερικό. Και όσο ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ δεν τηλεφωνεί, τόσο αυξάνονται τα προβλήματα του Ερντογάν.

Πιστεύω ότι αν πραγματοποιηθεί αυτό το τηλεφώνημα ο Τούρκος πρόεδρος θα μετανιώσει πικρά. Διότι ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να είναι σκληρός για όλα τα θέματα τριβής με την Τουρκία. Από τις σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους S-400 μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα με βασικό αντικείμενο την πολεμική των ισλαμιστών εναντίον των γυναικών.

Όλες οι πληροφορίες μας συγκλίνουν ότι είναι έξαλλος ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά περισσότερο έξαλλες είναι οι γυναίκες αξιωματούχοι της κυβέρνησης του, όπως και η Πρώτη Κυρία, αλλά και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Μου είπαν ότι και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) τα ίδια και χειρότερα σκέφτονται για τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης…

  • Έχουμε κατά καιρούς ακούσει ότι ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Τσαουσέσκου, του δικτάτορα της Ρουμανίας, και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, που απαγχονίστηκε το 1960, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα. ΔΕΝ θα διαφωνήσω καθόλου με αυτή την πρόβλεψη. Ο Ερντογάν θα έχει κακό τέλος…

Αλλά μέχρι να σταματήσει να ταλαιπωρεί τη χώρα του, αλλά και όλες τις γειτονικές χώρες, ο ισλαμιστής ηγέτης της κατοχικής δύναμης, παραμένει επικίνδυνος. Βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση που θα αντιδράσει και θα κάνει το μοιραίο λάθος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση. Διότι πέφτοντας ο Ερντογάν, μπορεί να προκαλέσει «κόλαση»…

ΑΠΟ ΤΟ HELLAS JOURNAL