Όταν διαβάζεις τη συγγνώμη από χειρόγραφο και οι συμφορές είναι ευκαιρία: Και πού να ξέρει ο Πρωθυπουργός τα προσωπικά του συναισθήματα;

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά την απαράμιλλη συνέντευξη τύπου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης για την βοήθεια στις πυρκαγιές -να μάθει και η κυβέρνηση τι συμβαίνει- επανήλθε σήμερα με νέο μήνυμα όπου εν ολίγοις λέει πως η Παναγία, ως Μητέρα του Κόσμου, ως Υπέρμαχος, μάς οπλίζει με θάρρος απέναντι σε δύο παγκόσμιες δοκιμασίες: την κλιματική κρίση που κορυφώνεται και την πανδημία που παραμένει απειλητική.

Η προσέγγιση αυτή πως θα χρειαστούμε και την βοήθεια της Παναγίας για την κλιματική κρίση πιθανόν να καθησυχάζει τους πιστούς, αλλά μάλλον τρομάζει όσους διαπίστωσαν αυτές τις μέρες πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε όσα έπρεπε για την καταστροφή που είχε προαγγελθεί με χάρτες και ονόματα περιοχών που θα καιγόντουσαν, αλλά δεν πρόκειται να κάνει όσα χρειάζονται και για την επόμενη.

Όταν καιγόταν το Μάτι έφταιγε η κυβέρνηση, αλλά όταν κάηκε η μισή Ελλάδα φταίει η κλιματική κρίση, οπότε τις ευθύνες θα αναλάβουν όχι πρόσωπα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά “οι δομές και οι διαδικασίες”.

Η απειλή πως “θα γίνουμε καλύτεροι”

Πράγματι κάηκαν σπίτια, αλλά σώσαμε πολύ περισσότερα -συν το ότι δεν είχαμε θύματα, άρα αφού “πετύχαμε” γιατί να αλλάξουμε κάτι; H πυρκαγιά είναι ευκαιρία “να γίνουμε καλύτεροι” δηλαδή είμαστε ήδη καλοί. Μας αξίζουν και πάλι συγχαρητήρια -που δεν πέρασε η φωτιά την Εθνική Οδό που προστατέψαμε την Ιπποκράτειο Πολιτεία -είπε ο Πρωθυπουργός- που όμως κάηκε.

Περιμένοντας τα πιθανά ρεπορτάζ για το τι ακριβώς έγινε τις κρίσιμες ώρες, ποιος συντόνιζε και πώς και ποιος κρατούσε -εκτός από τον Χρυσοχοΐδη- την μάνικα, αν υπάρχουν δηλαδή κυβερνητικές ευθύνες ζούμε μια πρωτοφανή συγκάλυψη για τις ευθύνες μιας εθνικής τραγωδίας.

Ο Πρωθυπουργός δεν ήταν εκεί -πήγαινε μόνο για ενημέρωση. Ο Χρυσοχοΐδης αφού βγήκε να πανηγυρίσει που τα καταφέραμε με “υποδειγματικό τρόπο” έγινε από στρατηγός πυροσβέστης -με τη μάνικα. Και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής βρήκε χρόνο μέσα στις φωτιές να ευχαριστήσει με νόημα τους “πολιτικούς ηγέτες” του για τον… συντονισμό.

Με το Κίνημα Αλλαγής να ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για κυβερνητικές ευθύνες και τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για πολιτικές και ποινικές ευθύνες, η Δικαιοσύνη ψάχνει για μια εγκληματική οργάνωση, η Πρόεδρος Δημοκρατίας ζητά -από ποιον;- ‘αυτοσυγκράτηση” και ο Πρωθυπουργός ζητά “ενότητα”.

Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα της “αυτοκριτικής” και η εξήγηση της “συγγνώμης” που ζήτησε όπως έλεγαν τα εγχειρίδια για την διαχείριση της κρίσης και οι επικοινωνιολόγοι του όχι μόνο δεν ανέλαβε καμιά ευθύνη, ούτε καταλόγισε σε κάποιο πρόσωπο -πλην των ….διαδικασιών- αλλά άρχισε να κουνά το δάχτυλο στη “διχαστική” αντιπολίτευση γελώντας που πέρασε η φωτιά την Εθνική και λυπημένος που τελικά κάηκε το Τατόι.

Έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί ή δεν τον ενημέρωσαν τα μέσα ενημέρωσης -που ευχαρίστησε; Όταν κάηκε το Μάτι πολύ σωστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε στον τοίχο κι ο Μητσοτάκης εμφανίσθηκε πάντα χαρωπός στα καμένα; Tώρα που αισθάνεται τον πόνο και την οργή γιατί δεν πλησιάζει στα καμένα;

Όπως ο ίδιος ομολόγησε γνωρίζοντας από καιρό τι συμβαίνει με την κλιματική κρίση και με τον φόβο να συμβεί ένα νέο Μάτι καθάρισε δεκαεννέα ολόκληρους οικισμούς (!) που προσομοιάζαν στο Μάτι- διέθεσε και πενήντα ολόκληρα εκατομμύρια συν μισθώσεις αεροπλάνων και περίμενε την φωτιά με το ν Χρυσοχοϊδη να κρατά την μάνικα, αν και το “επιτελικό κράτος δεν σβήνει τη φωτιά με τη μάνικα”.

Ο Χαρδαλιάς δακρύζοντας -στο σημείο που έλεγε το χειρόγραφο- ουσιαστικά είπε πως στις 15 Ιουνίου πέρασε νομοσχέδιο για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες του χρόνου. Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για άλλη φωτιά και εμφάνισε σαν έργο της κυβέρνησης αυτά που πρόκειται να κάνει.

Είχα το θάρρος να ζητήσω συγνώμη είπε, αλλά μάλλον πρόκειται για θράσος. Ιδιαίτερα όταν ομολογεί πως ό,τι σώθηκε έγινε επειδή κάτοικοι παράκουσαν την πολιτική του ‘Εκκενώστε” και τους …ευχαριστεί γι΄αυτό.

Όταν ζητάς συγγνώμη διαβάζοντας το χειρόγραφο

Πολλοί ανησύχησαν όταν έβλεπαν τον Πρωθυπουργό να γελά μιλώντας για μια τραγωδία, ζητώντας -από …χειρόγραφο- πάλι συγγνώμη για κάτι που δεν έκανε και λίγοι παρατήρησαν πως όταν λέει πως “πιστεύει” ότι αυτά είναι τα προσωπικά του συναισθήματα δεν είναι σίγουρος!

Ο Μητσοτάκης που ζητά συγγνώμη κι αυτός που κουνά το δάχτυλο είναι το ίδιο πρόσωπο; Mήπως έχει δύο λογογράφους που μπερδεύτηκαν από τα εγχειρίδια για την διαχείριση κρίσεων;

Δεν καταλάβαινε τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μάλλον θα πρέπει να παραιτηθούν οι δομές και οι διαδικασίες, αφού τα πρόσωπα δεν έχουν ούτε πολιτική, ούτε άλλη ευθύνη.

Άλλωστε θα μας οπλίσει με θάρρος η Παναγία. Τι σημασία έχουν πια τα λάθη, οι ευθύνες, τα επίγεια και τα εναέρια μέσα που άλλοτε ήταν αρκετά, άλλοτε μπορούσαν να είναι σε δύο σημεία και πολλές φορές πετούσαν, αλλά οι κάτοικοι της Εύβοιας δεν τα έβλεπαν;

A, ναι. “Χάθηκαν περιουσίες και πράσινο. Όμως σώθηκαν οι ζωές. Οι δυσκολίες υπάρχουν για να μας διδάσκουν και να μας κάνουν καλύτερους. Αλλά και για να γιγαντώνουν το πείσμα μας. Η Πολιτεία ξέρει, μπορεί και θα ξαναχτίσει ό,τι γκρεμίστηκε. Αντλούμε καινούργια δύναμη από τις ρίζες της παράδοσης. Και ανανεώνουμε την ελπίδα μας για το αύριο, κάνοντας όλο και καλύτερο το σήμερα της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Και μην ανησυχείτε για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές που έρχονται. Το 112 θα σας ενημερώσει και πάλι έγκαιρα. Μια ακόμα ευκαιρία να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, τζουμ τρια λα λό.