Όταν η κοινωνία υπερβαίνει τα επικοινωνιακά σποτάκια

Του Τάκη Ψαρίδη

Δεν συμφωνώ με το σποτ του Σύριζα και όχι γιατί δήθεν θίγει την συντεχνία μου. Ούτε φυσικά με θίγει προσωπικά, κάθε άλλο. Όποιος με διαβάζει ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχω κανένα λόγο για να θίγομαι. Εξήγησα γιατί διαφωνώ επικεντρώνοντας το ζήτημα στην εν γένει χρόνια επικοινωνιακή αδυναμία και ανεπάρκεια του Σύριζα.

Πολλοί τώρα λένε πως το γεγονός πως στην δημοσκόπηση της Athens Voice -που κάθε άλλο παρά συριζαίικη είναι, το 80% συμφωνεί με το σποτ του Σύριζα ενώ μόνο ένα 20% δεν συμφωνεί, δείχνει την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα του σποτ. Και πάλι κάνουν λάθος διότι το τεράστιο αυτό ποσοστό δεν σημαίνει ότι το σποτ είναι αποτελεσματικό επικοινωνιακά. Θάλεγα μάλιστα ότι πιο αποτελεσματικός είναι ο θόρυβος γύρω από αυτό.

Συμφωνεί με το σποτ το 80% διότι είναι τέτοια η αναξιοπιστία του δημοσιογραφικού κόσμου, είναι τόσο αγανακτισμένος ο κόσμος με την κατάντια της ενημέρωσης στη χώρα, που ακόμα και το κοινό της Athens Voice φτάνει στο σημείο να υπερβεί το αντισύριζα μένος και μίσος, ότι πλέον ό,τι κάνει ο Σύριζα δεν είναι δαιμονικό και να συμφωνήσει με ένα σποτάκι πού έφτιαξε ο επάρατος και «εξ αποδώ» Σύριζας!

Όντως για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά μια κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν το σύνολο των μίντια στην χώρα γι’ αυτό και η ενημέρωση βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό της, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο δημοκρατικό πρόβλημα του τόπου.

Ο έλεγχος αυτός δεν επιτυγχάνεται μόνο με τον «πατριωτισμό» ορισμένων «δημοσιογράφων» σε καίρια πόστα, καθώς και στην απόλυτη στράτευση τους που φτάνει σε βαθμό γελοιότητας χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό της χώρας “Μωυσή”, αλλά πρωτίστως στην γνωστή «διαπλοκή» και στα εκατομμύρια με τα οποία λαδώνονται τα μίντια διαμέσου της κρατικής διαφήμισης κυνικά και αδίστακτα και φυσικά με απόλυτη αδιαφάνεια.

Η κραυγή «Πέτσα δώσε την λίστα με τα ποσά», αποτελεί πλέον το καίριο δημοκρατικό αίτημα για όλους, για κάθε σοβαρό και δημοκράτη πολίτη, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος. Θάλεγα μάλιστα πως το γεγονός ότι επί τόσες μέρες η κυβέρνηση αρνείται να δώσει την λίστα με τα ποσά, είναι ακόμα χειρότερο και από το λάδωμα των μίντια διότι έτσι δείχνει το πόσο σέβεται την δημοκρατία.

Προσωπικά χαίρομαι ιδιαιτέρως για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Athens Voice, διότι αποκαλύπτει ότι ο κόσμος είναι τόσο μπροστά από τα κόμματα, ώστε να μπορεί να υπερβεί ακόμα και αυτό το αντισύριζα μένος που πλήττει καίρια την προοδευτική παράταξη της χώρας.

Η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τα κόμματα, όπως ήταν και στο θέμα του διαχωρισμού του κράτους με την εκκλησία, που όμως φοβήθηκε να εφαρμόσει ο Σύριζα διότι τάχα «δεν ήταν ώριμη η κοινωνία».

Ας ελπίσουμε πως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση κατανοεί αυτό που φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό, ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα δημοκρατίας, ότι αυτό σχετίζεται πρωτίστως με τον τρόπο που ενημερώνονται οι πολίτες αυτής της χώρας, ότι αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την αριστερά αλλά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και γιαυτό μερικοί βαριά και ασήκωτα αριστεροί πρέπει να πετάξουν τα «αριστερόμετρα» απ’ τα χέρια τους και ότι η κοινωνία είναι υπερώριμη για να το αντιμετωπίσει.