Όταν “μεγάλωσε” η Ελλάδα: η ΑΟΖ, τα δώδεκα μίλια και η Τουρκία

Του Νίκου Λακόπουλου

” Όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος που μπορείς να συζητήσεις“. Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Σκάι, σκιαγράφησε το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική.

Αφού “μεγάλωσε τη χώρα” -επιτρέποντας στους Ιταλούς ψαράδες να ψαρεύουν σε ελληνικά ύδατα -όπως έκαναν- επιδιώκει μια “τμηματική” οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Λίγο -λίγο θα φτάσουμε και στο όλο ή έστω θάχουμε λίγα και στο χέρι, παρά …δώδεκα -μίλια- και καρτέρι.

Η Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας που εκκρεμούσε για σαράντα χρόνια έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κινάλ, πριν την δουν καν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διαφωνώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτάχθηκε σε μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα ιταλικά συμφέροντα, αλλά υπονομεύει τα ελληνικά.

«Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους. Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα”.

Ο ομότιμος καθηγητής στο Μέριλαντ και «πατέρας» της ελληνικής ΑΟΖ, Θεόδωρος Καρυώτης  είναι πιο συγκεκριμένος: Τα οφέλη είναι ότι αυτή η θάλασσα μας ανήκει πλέον κι επίσημα, αλλά “έχει ορισμένα προβλήματα” στα θέματα αλιείας.

“Είναι μία απαράδεκτη θέση, δεν έπρεπε να τους το δώσουμε αυτό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν ήθελαν από το 1977 να υπογράψουμε, για την αλιεία. Κάτι που σημαίνει ότι θα ψαρεύουν – οι Ιταλοί- στα ανοιχτά της Κρήτης και της Ρόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε ως θετική την συμφωνία -αρκεί να επεκτείνουμε τα έξι σε δώδεκα μίλια τώρα και να προχωρήσει η συμφωνία με την Αίγυπτο- έστω και τμηματικά -αν και για τον Θ. Καρυώτη όχι μόνο το Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει τμηματικές οριοθετήσεις, αλλά και περιέχει κινδύνους:

“Αυτό θέλουν να το κάνουν -οι Τούρκοι- γιατί σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουμε επαφή με Καστελόριζο και Στρογγύλη και θα χάσουμε και τα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Η είδηση πως ο Νίκος Δένδιας θα είναι στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου ανακοινώθηκε με την υποσημείωση ότι “δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν “τουρκικό κάλο’’».

Μια συμφωνία με την Αίγυπτο “θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα, και λογικής ύπαρξης, στο τουρκολιβυκό σύμφωνο” -κατά τον υπουργό Εξωτερικών- την ώρα που η Τουρκία αν και δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο …πλειοδοτεί λέγοντας “σας δίνουμε 30% με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Ελληνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών πάει στην Αίγυπτο για να δώσει κάτι την ώρα που οι Τούρκοι ετοιμάζονται να “βάλουν τρυπάνι” όχι μόνο ανοιχτά της Κρήτης, αλλά και κοντά στην Ρόδο και την Κάρπαθο κ.α.. Μια συμφωνία με την Αίγυπτο θα ακυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ή θα περιπλέξει τα πράγματα: θα κάνει την Τουρκία να βιαστεί να προλάβει τα γεγονότα.

Ο καθηγητής Καρυώτης εκτιμά ότι “θα γίνει πόλεμος αν οι Τούρκοι βάλουν τρυπάνι στα ανοιχτά της Κρήτης” και “θα υπάρξει παρέμβαση των ΗΠΑ για να «δώσουμε λίγη θάλασσα στους Τούρκους» και να λήξει το θέμα“.

Η Ελλάδα θα κάνει “ότι χρειάζεται” αν η Τουρκία μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν τολμά την επέκταση στα δώδεκα μίλια -όπως καλείται να κάνει τώρα από την αντιπολίτευση. Άρα δεν θα κάνει τίποτε αν οι έρευνες γίνουν πέρα από τα έξι μίλια.

“Είναι σαφές το τι θα κάνει η Ελλάδα αν προσπαθήσει η Τουρκία να εισέλθει στην ελληνική αιγιαλίτιδα, στα 6 ελληνικά μίλια, για “έρευνα”” γράφει ο Νίκος Κοτζιάς”. ” Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισβάλλει νότια/ΝΑ Κρήτης και της Κάσου και Καρπάθου, ανάμεσα στα 6 και τα 12 μίλια, δηλαδή, στην εν δυνάμει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη. Εκεί δεν έχει πρόβλημα η ΝΔ που στην νόμιμη ελληνική Αιγιαλίτιδα έχει επικαθίσει η παράνομη τουρκική ΑΟΖ;”.

Την απάντηση ίσως έχει δώσει ο Νίκος Δένδιας όταν μιλώντας για τον Έβρο είπε πως δεν θα προκαλέσει ένταση για “λίγες δεκάδες στρέμματα”. Η κυβέρνηση τράβηξε τον φράχτη προς τα μέσα ώστε να μην έχει μπει ξένη δύναμη σε ελληνικά εδάφη!

Μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως “πολλές χωμάτινες επιφάνειες έχουν προσκολληθεί στην τουρκική πλευρά και αυτό πρέπει να επαναμετρηθεί».

Η Τουρκία -όπως είπε “κάνει… πονηριές με έργα στο σημείο, ρίχνοντας, για παράδειγμα, τσιμέντο στο χώμα που έχει μετακινηθεί από την ελληνική πλευρά”.

Με λίγα λόγια δεν μπήκαν οι Τούρκοι στα ελληνικά εδάφη. Τα ελληνικά εδάφη πήγαν στην …Τουρκία -και κείνη τα τσιμέντωσε για να μη φύγουν!

Η λογική αυτή θα εφαρμοστεί και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Aν μιλάμε για δώδεκα μίλια η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αν μιλάμε για έξι δεν την παραβιάζει -συν το ότι υπάρχει πάντα και ο …αέρας που μπορεί να παρασύρει ένα πλοίο.

Η Τουρκία μιλάει ανοιχτά για πόλεμο. Η Ελλάδα για “παν ενδεχόμενο” -ακόμα και για “στρατιωτική εμπλοκή” -κατά τον υπουργό Άμυνας. Δεν φαίνεται όμως να ετοιμάζεται για τέτοιο ενδεχόμενο -πέραν της συνήθους ετοιμότητας.

” Όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος που μπορείς να συζητήσεις” είπε ο Νίκος Δένδιας. Το θέμα είναι αν θα συζητήσεις πριν ή μετά από ένα “θερμό” επεισόδιο. Ότι θα “συζητήσεις”, θα συζητήσεις.

Υ.Γ.: Σε ένα άρθρο του το 2015 στην Καθημερινή ο καθηγητής -και τώρα βουλευτής της ΝΔ- Άγγελος Συρίγος περιέγραψε με απλό τρόπο το θέμα με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο:

” Η Αίγυπτος μέσω της συμφωνίας καλείται να πάρει θέση στην ελληνοτουρκική διαμάχη ως προς την επήρεια του Καστελλόριζου. Εάν υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει την περιοχή από την Κρήτη έως το τριεθνές με την Κύπρο, θα αναγνωρίζει στο Καστελλόριζο και στα γύρω νησιά πλήρη επήρεια.

Σε αυτή την περίπτωση, η Αίγυπτος δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Εάν, αντιθέτως, επιλέξει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, θα αποδέχεται ότι η θαλάσσια περιοχή ανατολικώς της Ρόδου και μέχρι το τριεθνές με την Κύπρο ανήκει στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ.