Όταν ο Γιώργος Παπαχρήστος γίνεται, αν μη τι άλλο, άδικος

Του Γ. Λακόπουλου

Διακεκριμένος δημοσιογράφος, παλιός συνάδελφος, συμπατριώτης  και φίλος -που χάθηκε από τις ραδιουργίες τρίτων – ο Γιώργος Παπαχρήστος αντέδρασε στο σημείωμά μου για έτερο συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη και την εφημερίδα του.

Μετά από  χρόνια και ζαμάνια χωρίς  επικοινωνία μεταξύ μας, ο Γιώργος μου απέστειλε ηλεκτρονικό γράμμα και γραφή για να μου καταλογίσει ‘ επιλεκτική ευαισθησία’-, μαζί με κάτι  ψιλο-υπαινιγμούς  που δεν κατάλαβα και αχρείαστη ελαφρά ειρωνεία-  παραθέτοντας τις δικές του περιπέτειες επί των ημερών του αλήστου μνήμης Καμμένου.

Πιστεύω ότι  δεν παραβιάζω κάτι θέτοντας όσα μου γράφει υπόψη των αναγνωστών του ΑΠ. Μαζί με το απόσπασμα από την Προανακριτική που μου κοινοποιεί

Αναγνωρίζω την οργή του σε ότι τον αφορά- αλλά χωρίς να αλλάζω τη γνώμη μου για τον διατεταγμένο ρόλο της εν λόγω Επιτροπής και την ποιότητα ορισμένων μελών της , ή επιλεγμένων μαρτύρων. Αυτόν που αναφέρει δεν τον γνωρίζω.

Κατά τα λοιπά δεν έχω διάθεση να προχωρήσω σε συγκρίσεις  μεταξύ συναδέλφων και να κάνω επιλογή διωκτών τους. Όπως δεν χρεωνω ποτέ κανέναν δημοσιογράφο σε κανέναν.

Ασφαλώς δεν είναι υποχρεωμένος να  παρακολουθεί όσα γράφω κατά καιρούς. Ειδικά τις αναφορές μου στη δημοσιογραφία, σεβόμενος πάντα τις πολιτικές προτιμήσεις καθενός.

  Αλλά αν ανατρέξει στα κείμενά μου για τον διαβόητο Καμμένο και τις επιθέσεις πού έκανε στον ίδιο – κάποια στιγμή μάλιστα μας τσουβάλιασε μαζί ως “Ψυχαρικούς’- με κατάχρηση της υπουργικής του ιδιότητας και της κυβερνητικής ισχύος του,  θα διαπιστώσει ότι σ’ αυτό τουλάχιστον με αδικεί.

Σε ότι αφορά τους “τωρινούς φίλους’ μου, αυτοί είναι μάλλον λίγοι και έχουν ονοματεπώνυμο -οπότε δεν γνωρίζω τι εννοεί. Αν το πάει στους Συριζαίους τον πληροφορώ ότι δεν έχω κανέναν από αυτό το κόμμα. Δεν συναναστρέφομαι ΟΥΤΕ ΈΝΑΝ-δεν έτυχε.

Αυτό δεν μου στερεί το δικαίωμα της πολιτικής  κρίσης- της στήριξης ή της επίκρισης, κατά τις δικές μου απόψεις. Ούτε μείνει ασφαλώς την  εκτίμησή  μου στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση με την προοπτική της Δημοκρατικής Παράταξης-με την οποία μαζί είχαμε συνδεθεί κάποτε, με τον Παπαχρήστο και άλλους.

Για τον Βαξεβάνη  περιττεύει να επαναλάβω ότι δεν είχα ποτέ, ούτε έχω   προσωπική σχέση, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να αναγνωρίζω την δουλειά του. Όσο για τη Γιάννα Παπαδάκου έχω να τη δω περισσότερο καιρό και από τον ίδιο.

Ας μου  θυμίσει αν καμιά φορά συναντηθούμε να του πω ένα ανέκδοτο.

Το email του Γ. Παπαχρήστου

“Επειδή έχεις επιλεκτικές ευαισθησίες, αλλά μόνο για τον Μπαξεβάνη, έχω να σου παραθέσω  το δικό μου “παλμαρέ”, να κάνεις τη σύγκριση για την επόμενη φορά που θα σε πιάσει ο πόνος για το μέλλον της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα: 

1. σύλληψη από μήνυση Καμμένου

2. πέντε-έξι αγωγές από Καμμένο

3. κατάσχεση των λογαριασμών μου, από το συγκεκριμένο τομάρι,  για δημοσιεύματα που  έγιναν καθ’ υπαγόρευση του Σταύρου του Θεού σου (και δικού μου, γιατι εγώ δεν ξεχνάω)

4. κατά συρροήν ελέγχους από ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ, εισαγγελία  διαφθοράς (χωρις κανένα αποτέλεσμα φυσικά, πλην των εκβιασμών, των απειλών κ.λπ.)

5.καμιά δεκαριά σφαίρες αφημένες κατά καιρούς στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού  μου, και στην εφημερίδα

6. ένα ανατιναγμένο αυτοκίνητο το Πάσχα του 2017, από οργάνωση η οποία ουτε πριν ουτε μετά από αυτό εμφανίστηκε ξανά

7. απόπειρες να με “στήσουν” παπαγγελόπουλοι,  και άλλοι και να με στείλουν κατευθείαν Κορυδαλλό (έτοιμο με ειχαν, σε ενημερώνω -μπορείς να ρωτήσεις τους τωρινούς φίλους σου)  

Όλα επι ΣΥΡΙΖΑ, Γιωργάκη. Η ΕΣΗΕΑ; Μία μονο ανακοίνωση, όταν συνελήφθην στα Γιάννενα μετά τη μήνυση του Καμμένου. Το βούλωσα; Οχι. Σταμάτησα να γράφω; Ούτε. Έπαψα να αποκαλύπτω τα έργα και τις ημέρες της συμμορίας; Οχι.  Γιατι εσένα σ΄επιασε ο πόνος για τον Μπαξεβάνη και την Παπαδάκου, απορία το ‘χω. 

Σου επισυνάπτω και το απόσπασμα που με αφορά από την Προανακριτική, μήπως σου διέφυγε. Διάβασε το. Εκτος και αν το θεωρείς δημοκρατικό, σωστό, δεοντολογικό και λογικό, υπουργός να απαιτεί από εισαγγελέα να κατασκευάσει στοιχεία για να εξοντώσει  δημοσιογράφο που δεν είναι αρεστός στο καθεστώς. 

1. ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): «…Στο σημείο αυτό θα σας αναφέρω ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε μία από τις επισκέψεις μου στο γραφείο του κ. Παπαγγελόπουλου. Νομίζω ότι ήταν, αν θυμάμαι καλά, το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Λίγο προτού αποχωρήσω από το γραφείο μου και αφού είχαμε μιλήσει σχετικά πάλι, που του έλεγα να μας βοηθήσει, μου λέει: Δεν μου λες, σε βάρος του Παπαχρήστου, του δημοσιογράφου, έχεις τίποτα; Του λέω: Όχι, δεν έχω. Μου λέει: Δεν κοιτάς να φτιάξεις κάτι;
Εγώ εκείνη τη στιγμή ξαφνιάζομαι στην κυριολεξία. γιατί δεν πίστευα ότι μπορούσα να ακούσω από τα χείλη ενός Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης με θέματα κατά της διαφθοράς, να μου λέει να φτιάξω κάτι. Του λέω: Δεν κατάλαβα. Τι να φτιάξω; Θα αστειεύεσαι βέβαια. Και ενοχλημένος αποχώρησα. Αυτό είναι ένα περιστατικό.»
Επί του ιδίου θέματος, που αφορά τον δημοσιογράφο κ. Παπαχρήστου, απαντώντας στη συνέχεια ο μάρτυρας σε ερωτήσεις του βουλευτή κ. Αθανασίου Πλεύρη, κατέθεσε :
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: «…..Θα είμαι αρκετά σύντομος. Θέλω κάποιες διευκρινήσεις για κάποιες υποθέσεις, στις οποίες αναφερθήκατε:

Πρώτα απ’ όλα, αναφερθήκατε -και μου κάνει εντύπωση- στην υπόθεση του κ.Παπαχρήστου. Σας ζητήθηκε ουσιαστικά να κατασκευάσετε ή να βρείτε στοιχεία, για να ασκηθεί ποινική δίωξη, να γίνει έλεγχος με το συγκεκριμένο πρόσωπο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, να δείτε. Μου είπε: «Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;» Αυτό εσείς θα το κρίνετε τι εννοούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Εγώ εννοούσα ό,τι άμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο δεν μπορώ να φτιάξω σε κανέναν τίποτα. Ό,τι βρίσκουμε, εννοώ δηλαδή, εκεί που ψάχναμε. Αφού δεν υπάρχει…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Πάντως, σας έδειξε ότι είχε ένα ενδιαφέρον να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Αυτό σας είπα, ναι. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Σας εξήγησε τον λόγο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Αφού σας λέω, ακριβώς όπως σας είπα, γιατί δεν θέλω να λέω άλλα λόγια από αυτά που σας είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Είπατε ότι θα αστειεύεσαι και αποχωρήσατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς):Μου λέει: «Δεν κοιτάς να φτιάξεις κάτι;» Και εγώ του λέω, επειδή ξαφνιάζομαι γι’ αυτό το πράγμα: «Δεν κατάλαβα, τι να φτιάξω; Θα αστειεύεσαι βέβαια.» και ενοχλημένος αποχώρησα. Αυτές ήταν οι κουβέντες που έγιναν….».
Επίσης, σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ.Δημητρίου Μπιάγκη, ο μάρτυρας απάντησε:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Μάλιστα. Προηγουμένως στην κατάθεσή σας αναφερθήκατε στον δημοσιογράφο κ. Παπαχρήστο. Έχετε την καλοσύνη να μας πείτε πώς προέκυψε το όνομα του κ. Παπαχρήστου και όχι το όνομα του κ. Μπιάγκη;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Ξερά. Έτσι προέκυψε στο τέλος. Πήγαινα να φύγω, να αποχωρήσω και μου λέει γι’ αυτόν. Δεν ξέρω τώρα. Κάτι κοιτούσε εκεί πέρα στις εφημερίδες που είχε, δεν ξέρω τι, και μου λέει «ρε εσύ αυτό με τον Παπαχρήστο…» -τη στιχομυθία που σας είπα- «…έχεις κάτι γι’ αυτόν;». Του λέω «Ποιον αυτόν;». Μου λέει «Τον Παπαχρήστο, τον δημοσιογράφο» και εγώ του απαντάω «άντε, καλά…» και σηκώθηκα και έφυγα ενοχλημένος. «Θα αστειεύεσαι», του λέω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Αυτό χωρίς να εμπλέκεται το όνομα του δημοσιογράφου στην υπόθεση που συζητάγατε ή κάτι…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Όχι, όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Που είχατε μεταξύ σας συζήτηση. Εσείς ήσασταν με τον κ.
Παπαγγελόπουλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Δεν κάναμε καμμιά κουβέντα προηγουμένως για τον Παπαχρήστο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Που να αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Όχι, καμμία απολύτως. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Διάβαζε ο κ. Παπαγγελόπουλος… ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Έτσι ξερά σας λέω μας το είπε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Έτσι ξερά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Ξερά, ναι. Ξερά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Μάλιστα.
Δεν γνωρίζετε για ποιον λόγο το έκανε αυτό ούτε συνεχίσατε τη συζήτηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Μάρτυς): Αν είχε προσωπικούς λόγους, εγώ δεν το ξέρω. Απλά μου είπε αυτό το πράγμα, αν έχω τίποτα. Του λέω «τίνος; Αστειεύεσαι τώρα; Τι να φτιάξεις;».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Μάλιστα’.