Όταν ο επενδυτής ρίχνει «ψήφο εμπιστοσύνης» και η κυβέρνηση κοιτάει αλλού…

Του Βασίλη Φιλιππάτου

«Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης. Για να το αξιοποιήσει πλήρως, τα νέα ταλέντα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα και να τους δοθεί η τεχνογνωσία αλλά και η χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ανθίσουν. Μία νέα γενιά επιχειρηματιών, τολμηρών και δημιουργικών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Ποιος τα λέει αυτά; Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα!

Ο κ. Γουάτσα θα μιλήσει αύριο ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ για τις σημαντικές επενδύσεις που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της ελληνικής Οικονομίας, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, βγάζοντάς την από τη μακροχρόνια ύφεση και θα δώσει το στίγμα της ετοιμότητας των διεθνών επενδυτών να επενδύσουν στην ελληνική Οικονομία. Ο διεθνής μεγαλοεπενδυτής υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει στην Ελλάδα, εν καιρώ κρίσης και ύφεσης, περί τα 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του εξακολουθεί να στηρίζει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, καθώς η εκτίμησή του είναι ότι η κατάσταση «γυρίζει» και έρχεται η στιγμή που οι επενδύσεις αυτές θα αποδώσουν.

Η τελευταία επίσκεψη του κ. Γουάτσα στην Αθήνα, οπότε είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ήταν τον Ιανουάριο του 2016, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τότε, ο μεγαλοεπενδυτής της Eurobank είχε αναφέρει ότι η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. «Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας, με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της», είχε τονίσει χαρακτηριστικά τότε ο επικεφαλής της Fairfax.

Η παρουσία του Πρεμ Γουάτσα στην Αθήνα τη συγκεκριμένη περίοδο συνιστά μία «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, καθώς «βλέπει» σε κοντινό ορίζοντα κέρδη

(μία πρόβλεψη που συμμερίζονται πολλοί ξένοι επενδυτών που παρακολουθούν τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην χώρα μας).

Πάντως, το θέμα δεν είναι αν ο κ. Γουάτσα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην οικονομία της χώρας και τις προοπτικές της, αλλά αν της δίνει… και η κυβέρνηση!

 Εκτός της Eurobank, όπου αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο, η Fairfax έχει εξαγοράσει την Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), την Praktiker Hellas, το 80% της Eurolife Ασφαλιστικής, ενώ κατέχει σημαντικά ποσοστά στον όμιλο Μυτηλιναίου, στη Jumbo και στη Σαράντης