Όταν την πολιτική αντικαθιστά η κομματική τύφλωση και το μίσος

Του Γ. Τεκίδη

Ποτέ στη μεταπολιτευτική περίοδο κυβέρνηση δεν αντιμετωπίστηκε με τέτοιο μένος και μίσος από την αντιπολίτευση, όπως η σημερινή. Αναφερόμαστε σε μια αντιπολίτευση από τη ΝΔ έως το ΚΚΕ από το λεξιλόγιο της οποίας έχει εξοστρακιστεί η λέξη-φράση κριτική στοιχειοθετημένη με επιχειρήματα, σοβαρό πολιτικό λόγο και ρεαλιστική πρόταση. Αντίθετα η αντιπολιτευτική της τακτική διανθισμένη με λεκτικά ανούσιες κορώνες, ύβρεις, παραπληροφόρηση, κατασυκοφάντηση και κατασκευή μιας πραγματικότητας βολικής με τη μύχια και μοναδική επιδίωξη της που δεν είναι άλλη από την ανακατάληψη της κυβερνητικής καρέκλας.

Ουδέποτε μεταπολιτευτικά ακόμη και όταν ο Α.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνστ.Καραμανλή ως η αριστερά της αριστεράς στη χώρα μας, από του βήματος της βουλής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό με προσωπικούς προσβλητικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς όπως προδότης, εθνικός μειοδότης, απατεώνας, συμμορίτης. Δυστυχώς στον ένα η στον άλλο βαθμό ανάλογη υπήρξε η στάση και η λεκτική συμπεριφορά και των επικεφαλής των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην κριτική, την πιο σκληρή κριτική, την κάθετη διαφωνία, ακόμη και την πολεμική σε θέσεις και πολιτικές που ο αντιπολιτευόμενος πιστεύει ότι βλάπτουν τον τόπο και τα συλλογικά συμφέροντα των πολλών. Όμως η παράθεση, αντί της τεκμηρίωσης της εναντίωσης σου με επιχειρήματα, ενός χωρίς προηγούμενο υβρεολόγιο με αγοραίες πεζοδρομιακές εκφράσεις, με παράλληλη επιστράτευση κατασκευασμένων fake news και ασύστολων ψεμάτων προκειμένου να πλήξεις τον πολιτικό σου αντίπαλο, αυτό όχι μόνο δεν περιποιεί τιμή σε εσένα, αλλά τραυματίζει ανεπούλωτα και το κοινοβουλευτικό μας πολιτικό σύστημα.

Από τον Γενάρη του 2015 αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια υπό διάλυση κοινωνία και μια οικονομία κυριολεκτικά στα όρια της πλήρους κατάρρευσης. Η πρωτοφανής αυτή κατάντια, η χώρα περίγελος της οικουμένης, ήταν το αποτέλεσμα των ανθρωποκτόνων πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που το πολιτικό τους προσωπικό σήμερα με απίστευτο θράσος και κυνισμό μεγατόνων έχει αναγορευθεί σε κήνσορα και κριτή των πάντων, απειλώντας μάλιστα και να επιστρέψει για να διαλύσει ότι δεν πρόλαβε τις δεκαετίες που κυβέρνησε τον τόπο. Σίγουρα υπήρξαν λάθη, κυβερνητικές παραλείψεις και χειρισμοί θεμάτων κάθε άλλο παρά εύστοχοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με γενναιότητα και αυτοκριτική διάθεση στέκεται στις ψευδαισθήσεις και αυταπάτες τις οποίες έτρεφε τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του, πιστεύοντας ότι με ακλόνητα επιχειρήματα και στο όνομα του δικαίου θα έκαμπτε τις παράλογες μνημονιακές απαιτήσεις των δανειστών μας στην Ευρώπη. Η ίδια αυτή κυβέρνηση με τις θυσίες του λαού μας και τον δικό της επίμονο αγώνα, έβγαλε από τα μνημόνια τη χώρα με την κοινωνία όρθια, ανοίγοντας διάπλατα το παράθυρο της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Αυτή η κυβέρνηση με κόπους και εμπόδια στήνει στα πόδια του και πάλι το πολύπαθο και λεηλατημένο κοινωνικό κράτος, αποκαθιστά χρόνιες αδικίες, στέκεται αρωγός έμπρακτα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, μειώνει δραστικά την ανεργία, συμπαρατάσσεται με τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας δίνοντας συγκεκριμένα δείγματα γραφής με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις, στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Όσο κι αν το μαύρο μέτωπο του χρεοκοπημένου παλιού πολιτικού προσωπικού, της αργυρώνητης μιντιοκρατίας και του παρασιτικού κεφαλαίου αγωνίζεται με πρωτοφανή λύσσα και ανήθικα μέσα να πλήξει αυτή την κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει. Και δεν θα τα καταφέρει γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι με τους πολλούς, γέννημα των αναγκών των πολλών αταλάντευτα στο πλευρό τους, κόντρα στις ελίτ και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Συμφέροντα που εκπροσωπεί η ακροδεξιά σήμερα ΝΔ, με συμπαραστάτες άμεσα και έμμεσα, ηθελημένα η μη των ηγεσιών των κομμάτων της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.