Ό,τι κουβεντιάζουν στα τσιπουράδικα…

Γράφει ο Χρήστος Γκίμτσας

Αν σας ρωτήσουν τι είναι  τα σύνορα  μιας χώρας, θα πείτε αυτά που μάθαμε στο σχολείο. Πως είναι οι γραμμές στον χάρτη που χωρίζουν μία χώρα από τις άλλες  και από στεριά και από θάλασσα. Και πως αυτό που βρίσκεται μέσα  απ’ αυτές τις γραμμές, λέγεται Πατρίδα.

Μάλιστα στον στρατό εκπαιδευτήκαμε να φυλάμε τα σύνορα τα επονομαζόμενα ιερά, καθ’ όσον  αυτός ο σκοπός είναι το υπέρτατο καθήκον. Και μάλιστα αυτό το καθήκον συμπληρώνονταν και  από ιστορικές φράσεις του είδους: «Φυλάττειν   Θερμοπύλας»  «Ή ταν ή επί τας’’» «Νo passaran’’ .

Τώρα τι σύνορα φυλάμε εκεί στο Αιγαίο όταν ο γείτονας μπαινοβγαίνει κατά πως γουστάρει παραβιάζοντας θάλασσα και αέρα λες και κάνει τζάμπα τουρισμό, είναι μία ιστορία που θέλει συζήτηση.
Και στο κάτω- κάτω της γραφής, εκείνο το ‘’Αλτ, τις  ει, γιατί πυροβολώ’’ γιατί το μάθαμε στη στρατιωτική θητεία;  Έτσι για να ξέρω αν εκείνες τις πέντε μέρες φυλακή που μου έριξε ο διοικητής μου επειδή δεν το φώναξα δυνατά στην νυχτερινή μου σκοπιά, άξιζαν τον κόπο.

Γιατί  καθώς βλέπω οι ‘’άλλοι’’ μπαινοβγαίνουν  στην χώρα με  ‘’αεροπλάνα και βαπόρια’’ που λέει και ο Σαββόπουλος και εμείς αντί ‘’αλτ ,τις ει, γιατί πυροβολώ’’ τους κυνηγάμε κουνώντας  κάποιους τίτλους ιδιοκτησίας αποκτηθέντες με χρυσόβουλα του Μ. Αλεξάνδρου. Συγγνώμη, με την συνθήκη της Λωζάννης  ήθελα να πω.

Σε όλους τους κινηματογράφους της Ελλάδας παίζεται αυτόν τον καιρό το θρίλερ: ‘’Σοσιαλδημοκρατία και Κεντροαριστερά’’
Σκηνοθεσία: Φώφη, η οποία με τρικ νεκρανάστασης  προσπαθεί  να προκαλέσει αγωνία και ρίγη στους εν αναμονή οπαδούς του είδους.

Στον πρωταγωνιστικό  σκοτεινό  ρόλο του  κατά συρροή  δολοφόνου, ο σούπερ σταρ  Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξαιρετική επίσης η επανεμφάνιση στο ρόλο του ζόμπι ο ΓΑΠ. Συμμετέχουν σε  μικρότερους ρόλους, αλλά και από την θέση των κομπάρσων,  διάφοροι ‘’αδιάφοροι’’ και πολιτικά άνεργοι. Για την ώρα λίγα εισιτήρια κόβονται στα ταμεία των κινηματογράφων.

Φαίνεται πως σε ένα πυλώνα της δημοκρατίας,  κάποιοι  εργαζόμενοι  εκεί στα ύπατα αξιώματα  και που μυρίζουν από μακριά  οστεοπόρωση και πάρκινσον,  θέλουν να μοιάσουν τα ζόμπι της προηγούμενης παραγράφου, προεκτείνοντας τον εργασιακό βίο  πέραν των 67ου βιολογικού έτους. Ας πούμε μέχρι το 70ο.

Προτείνω την σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα πραγματικά αίτια μιας τέτοιας επιθυμίας. Είναι κάποια εθνοσωτήριος ανάγκη; Είναι αποτέλεσμα του λαϊκού δόγματος ‘’είναι γλυκιά η εξουσία’’ ή ακόμα και πιο ταπεινοί λόγοι όπως αυτός  της μισθοδοσίας; Κατά κάποιο τρόπο , πρέπει να μάθουμε!

Ξέρετε βέβαια ότι στα σαλιγκάρια αρέσει η βροχή. Ε,  λοιπόν,  στα   κομματικά χορταρολίβαδα άρχισαν να εμφανίζονται  σαλιγκάρια, και  μερικές φορές οικογενειακώς– ας πούμε πατήρ και υιός- γιατί από ό,τι φαίνεται  έπεσε πολιτική βροχή και η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές. Ιδίως εκεί, κατά Ν.Δ. μεριά.  Αλλά και στην λεγόμενη κεντροαριστερά  και ‘’Λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις’’, δεν πάνε πίσω. Τι ναφθαλίνη μυρίζουν μερικά κουστουμάκια και ταγεράκια δεν λέγεται. Μικρά κεφαλάκια βγαίνουν έξω από το καβούκι και με τις κεραίες  ελέγχουν τον περιβάλλοντα χώρο  δηλώνοντας με σημασία ότι είναι έτοιμα θα θυσιαστούν  εκλογικώς  για την σωτηρία της Πατρίδας. Τώρα μην με ρωτήσετε που τα είδα τα σαλιγκάρια. Ακολουθήστε την ζελέ γραμμή που αφήνουν πίσω τους και θα τα βρείτε!

Τελικά τι σας φταίνε οι αγρότες; Δεν ξέρω πόσο άδικο και πόσο δίκαιο έχουν, δεν ξέρω αν είναι χαϊδεμένα ή τα ταλαιπωρημένα παιδιά της κοινωνίας μας. Μπορεί  οι  επιδοτήσεις που έπαιρναν τόσα χρόνια, να πήγαν χαράμι και να μην επενδύθηκαν  αναλόγως και  ακόμα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί  να  πήγαν φούντο, αφού είχαν μετατραπεί σε κομματικά όργανα. Και όλα αυτά με δική σας κυρίως ευθύνη.

Ξέρω όμως ότι  εσείς εκεί, οι πρώην και  νυν κυβερνητικοί, είστε οι μόνοι που δεν πρέπει να διαμαρτύρεστε για την αγωνιστική συμπεριφορά τους. Έτσι τους εκπαιδεύσατε. Εσείς πρώτοι όταν είσαστε αντιπολίτευση ανεβοκατεβαίνατε εναλλάξ, πάνω στα τύπου τρακτέρ πάντσερ, σηκώνοντας την σημαία του Κιλελέρ μέσα στους αποκλεισμένους δρόμους.

Μόνο που δεν σας ένοιαζε καθόλου η τύχη αυτής της βασικής κοινωνικής  ομάδας και τα προβλήματά της. Τους ψήφους θέλατε.  Και τους πήρατε. Τώρα  και  με  τα τρακτέρ- πάντσερ ξανά στους δρόμους, εσείς οι νυν  κυβερνητικοί, ψελλίζετε, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως ναι μεν έχουν και οι αγρότες τα δίκαιά  τους  (που δεν τολμάτε να πείτε πως και  με δική σας ευθύνη δεν λύθηκαν ποτέ), αλλά δεν συμφωνείτε στην τακτική των κλεισμένων  δρόμων και  των τελωνείων. Και μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές, απαντάτε με την γνωστή συνταγή. Προτάσσοντας  σιδερόφρακτους  ένστολους.

Αλήθεια, γιατί δεν πάτε να τους δώσετε εξηγήσεις εκεί στα μπλόκα έτσι όπως έκανε ο νυν πρωθυπουργός όταν ήταν στην  αντιπολίτευση; Τότε που ανεβασμένος στο τρακτέρ ως νέος Λένιν τους έλεγε ‘’venseremos’’;

Τόσο υποκριτές ή τόσο γελοίοι. Μπορεί και τα δύο!

 

[email protected]