100 μέρες πολέμου στη Γάζα: Μια κηλίδα στην ανθρωπιά για την οποία η Η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να ντρέπονται

Συνολικά 23.357 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.410 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το υπουργείο, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, ανέφερε ότι 147 Παλαιστίνιοι έχασαν της ζωή τους και 243 υπέστησαν τραυματισμούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Επιπλέον, 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 85% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας, εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, στο νότιο τμήμα της επικράτειας, οι οποίοι ωστόσο είναι υπερπλήρεις.

Από τις 11 Οκτωβρίου, η Λωρίδα της Γάζας είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι μόλις 15 από τα 36 νοσοκομεία είναι μερικώς λειτουργικά.

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ο οποίος μπήκε την Κυριακή στην 100η ημέρα του, έχει βυθίσει τον πληθυσμό αυτού του εδάφους σε μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση και προκαλεί φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

«Ο αριθμός των θανάτων σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, η καταστροφή» και «ο πόνος των τελευταίων 100 ημερών» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι «μια κηλίδα στην κοινή μας ανθρωπιά», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Αυτό που περνά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας «είναι αφόρητο, με μια μάχη ενάντια στον χρόνο ενάντια στην πείνα», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Η κατάσταση των παιδιών είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική. Θα χρειαστούν χρόνια για να θεραπευτεί μια ολόκληρη γενιά τραυματισμένων παιδιών».

Γαζα

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, δύο αμερικανοί πανεπιστημιακοί, οι Τζέιμον Βαν Ντεν Χεκ και Κόρεϊ Σερ, έχουν συναγάγει ότι το 45% έως 56% των κτιρίων στην Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Το τέλος των συγκρούσεων δεν θα σήμαινε για τους κατοίκους της Γάζας επιστροφή στα σπίτια τους και το έργο της ανοικοδόμησης αναμένεται να είναι τιτάνιο. Ιστορικά κτίρια έχουν χτυπηθεί, κυρίως στον λαβύρινθο των στενών δρομίσκων του ιστορικού κέντρου της Γάζας, όπου καταστράφηκε και το Αλ Ομάρι, το παλαιότερο τέμενος του παλαιστινιακού θύλακα.

Ακόμη και όταν θα έχουν σιγήσει τα όπλα, οι νεκροί θα στοιχειώνουν τον τόπο. Λόγω έλλειψης χώρου στα κοιμητήρια, ομαδικοί τάφοι έχουν σκαφτεί σε παρτέρια, σε αυλές νοσοκομείων, σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Όταν καταφέρουν να φθάσουν σε ένα νοσοκομείο που συνεχίζει να λειτουργεί (μόνο 15 στα 36), οι τραυματίες ανακαλύπτουν ένα άλλο πεδίο μάχης, σύμφωνα με τον Ρικ Πίπερκορν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στα νοσοκομεία που κατάφερε να επισκεφθεί περιγράφει το «χάος», «το αίμα στο πάτωμα», τις φωνές των τραυματιών που περιμένουν ακόμη και μέρες για να λάβουν φροντίδα. Ορισμένα χειρουργεία φωτίζονται με smartphones και εγχειρήσεις γίνονται ορισμένες φορές χωρίς αναισθησία.

«Υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν όλων των ιατρικών υλικών», λέει ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που «δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του τόσους ακρωτηριασμούς».

Σύμφωνα με την Unicef, τα κρούσματα διάρροιας στα παιδιά ανέβηκαν από 48.000 σε 71.000 σε έναν μήνα, Πριν από τον πόλεμο, έφθαναν στα 2.000 το μήνα.

«Μέσα σε 30 χρόνια, δεν έχω ποτέ δει τόσο μαζικές ελλείψεις σε τρόφιμα», λέει η Κορίν Φλάισερ, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

غزة.. سجلت نسبة بطالة بلغت 40% (أرشيفية)

«Η παραγωγή ειδών διατροφής έχει τελείως σταματήσει και οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια ή να ψαρέψουν στην θάλασσα», εξηγεί. Το λιμάνι της Γάζας, όπου οι ψαράδες ξεφόρτωναν την ψαριά της ημέρας από τις πολύχρωμες βάρκες τους, έχει βομβαρδιστεί. Οι καλλιεργημένες εκτάσεις, γνωστές κυρίως για τις χειμερινές φράουλες, δεν είναι προσβάσιμες.

Πολλοί φούρνοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω της έλλειψης καυσίμων. Απελπισμένοι κάτοικοι σκαρφαλώνουν στα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για να βρουν τρόφιμα. Τα καταστήματα είναι άδεια, δεν υπάρχει τίποτε να αγοράσει κανείς για να φάει.

Ο 23χρονος Χαντίντ Σεχάτα μιλάει για την απελπισία των νέων του παλαιστινιακού θύλακα, όπου ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 18 ετών. «Τα παιδιά μπορεί να χάσουν πολλά χρόνια από την ζωή τους ζώντας εδώ. Μερικά πήγαιναν στο σχολείο, άλλα στον παιδικό σταθμό…Ολα αυτά δεν χρησίμεψαν σε τίποτε, όλα χάθηκαν. Χάσαμε όλα μας τα όνειρα».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απόλυτα τρομοκρατημένος. Ο κόσμος πρέπει να είναι εξοργισμένος. Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στη Γάζα. Και γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να ντρέπεται» όπως είπε η ιρλανδή συνήγορος της Νότιας Αφρικής πριν λίγες μέρες στη Χάγη.