14,5 εκατ. ευρώ οι µίζες σε αξιωματούχους και πολιτικούς για το C4i

Τη σκοτεινή διαδρομή του μαύρου χρήματος δόθηκε για την ανάθεση του έργου ασφαλείας C4i σε κρατικούς αξιωµατούχους, διερευνά ο εφέτης ειδικός ανακριτής ∆. Ορφανίδης.

Μέχρι στιγμής στην υπόθεση εμπλέκονται 9 άτομα, ενώ το ποσό που φαίνεται να βγήκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens στοιχειοθετείται στα 14.574.498 ευρώ.

Μέρος από αυτά χρησιµοποιήθηκαν για παράνοµες πληρωµές αξιωµατούχων και πολιτικών προσώπων, προκειµένου το έργο να ανατεθεί στη γερµανική εταιρεία, η οποία ήταν υπεργολάβος της αµερικανικής Saic , που προμήθευσε το C4i στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Έθνος σε ρεπορτάζ του, ο δικαστικός λειτουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήµατα µέσα από διαδροµές offshore εταιρειών κατέληγαν στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος στη συνέχεια τα διένειµε, αφού έπαιρνε το «OK» από τον προϊστάµενό του, Ρ. Κουτσενρόιτερ.

Οι μίζες φαίνεται να δίνονταν σε ποσοστό 2% σε πολιτικά κόµµατα και σε ποσοστό 8% για δωροδοκίες κρατικών αξιωµατούχων στην Ελλάδα.

Σύµφωνα πάντα µε το κατηγορητήριο, η διακίνηση των χρηµατικών ποσών των δωροδοκιών γινόταν µε τη χρησιµοποίηση αρχικά τραπεζικών λογαριασµών που είχαν ανοιχθεί από τις εταιρείες Sandybury Investments Ltd, Placid Blue Corporation και Fairways Estates Ltd και στη συνέχεια έφταναν στα χέρια εκείνων που ήθελαν να τα διανείµουν.

Η δικογραφία μέχρι στιγμής παραμένει στη Βουλή, η οποία και θα αποφασίσει εάν θα κινήσει τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής ή θα την επιστρέψει στα χέρια της τακτικής ∆ικαιοσύνης.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS