2068, τα δύο project που άλλαξαν την Αθήνα

 

Tου Μάκη Ανδρονόπουλου

Ένα σενάριο δυνητικής ιστορίας

        Νοέμβριος 2016, Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εισέρχεται στο γραφείο του πρωθυπουργού και μετά από μια σύντομη συνομιλία στο πόδι για τα τρέχοντα, κάθεται αντικριστά στον καναπέ με τον πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας τον πλησιάζει κι άλλο και με συνωμοτικό ύφος του λέει: «Ευκλείδη, θέλω τώρα που θα κλείσεις προϋπολογισμό του 2017 και θα τον ψηφίσουμε να κάνεις κάτι για μένα. Θέλω να μου μαζέψεις 1-1,5 δισ. ευρώ, να το σπάσεις και να το κρύψεις όπου μπορείς, σε υπηρεσίες, σε προγράμματα, σε ΔΕΚΟ, όπου εσύ νομίζεις…».

Ο Τσακαλώτος γουρλώνει τα μάτια του και ψελλίζει: «μα είναι πολύ μεγάλο ποσό!…». Ο Αλέξης απαντά ψύχραιμα: «Δεν πειράζει, μάζεψέ το μέχρι τον Ιούνιο του 2018, όταν θα βγαίνουμε από το μνημόνιο… Θα χρειαστεί στο μεταξύ κάποια ποσά να εκταμιευτούν, ίσως και σε μελετητικά γραφεία του εξωτερικού… Γίνεται;». Ο Ευκλείδης χαμογελάει και λέει «γίνεται, όλα γίνονται… αλλά περί τίνος πρόκειται;». Ο Αλέξης σηκώνεται και κοιτάζει ψηλά στο κενό. «Είναι δύο πρότζεκτ που θέλω να βάλω επίσημα μπροστά το 2019, αλλά θέλω να τα τρέξω από τώρα ώστε να είναι ώριμα προς υλοποίηση, έτσι ώστε να γίνουν πραγματικότητα μέχρι το 2021 που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας…».

***

   Οκτώβριος 2018, Λονδίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται από τη Ντάουνιγκ Στριτ όπου είχε συνάντηση με την Βρετανίδα πρωθυπουργό για το Brexit, τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και το Κυπριακό. Μπαίνει στο αυτοκίνητο της πρεσβείας και κατευθύνεται προς το κέντρο της πόλης. Στην Ρίτζεντ κατεβαίνει ακολουθούμενος μόνο από ένα πρόσωπο και το αυτοκίνητο φεύγει. Χώνονται μέσα σε ένα μεγάλο κατάστημα, βγαίνουν από άλλη είσοδο και παίρνουν ένα ταξί με κατεύθυνση το Βόρειο Λονδίνο. Είκοσι λεπτά αργότερα σταματούν μπροστά σε ένα βιομηχανικό κτίριο και κατευθύνονται στην είσοδο. Μία υπεύθυνη υποδοχής τους παραλαμβάνει λέγοντας, «σας περιμένουν κύριε πρόεδρε…». Ανεβαίνουν στον τέταρτο όροφο όπου είναι εγκατεστημένο ένα αρχιτεκτονικό γραφείο και μπαίνουν σε μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων. Δύο μεγάλες μακέτες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και εφτά άτομα που συνομιλούσαν μεταξύ τους, γυρίζουν προς τον Τσίπρα. Από την ομάδα αποσπάται ο Χρήστος Σπρίντζης, ο οποίος καλωσορίζει τον πρωθυπουργό και κάνει τις συστάσεις. Είναι τέσσερεις αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, εκ των οποίων δύο γυναίκες, δύο Άγγλοι και ένας νομικός σύμβουλος. Ο Τσίπρας περιεργάζεται τις μακέτες των δύο κτιριακών συγκροτημάτων, ακούει τις εξηγήσεις, κάνει ερωτήσεις. Δείχνει ευχαριστημένος. Μετά από 50’ συζητήσεων συγχαίρει την ομάδα και φεύγει…

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

***

        Μάιος 2019, Ζάππειον Μέγαρο. Σε μια εντυπωσιακή τελετή, όπου παρευρίσκεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, όλο το σώμα των ξένων πρεσβευτών στην Ελλάδα, 200 περίπου εκπρόσωποι ξένων τηλεοράσεων και μέσων, και πλήθος επισήμων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κλασικών Σπουδών των Αθηνών στην περιοχή της Ιεράς Οδού στον Βοτανικό που περιλαμβάνει τα κτίρια της Γεωπονικής (που μετακομίζει στη Λάρισα), τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού και νέα κτίρια, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος υψηλών συμβολισμών απέναντι από την  Ακρόπολη και σε ένα περιβάλλον κλασικό και πνευματικό (κήπος), καθώς και την αναδιάρθρωση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών,  ενσωματώνοντας το Ξενοδοχείο Ακροπόλ της Πατησίων που βρίσκεται απέναντι, και όλο το συγκρότημα του Πολυτεχνείου (το οποίο μεταφέρεται όλο αλλού) και φυσικά, το κτίριο της Μπουμπουλίνας (διοίκηση & υπηρεσίες μουσείου) από πίσω. Η Πατησίων υπογειοποιείται (δημιουργείται μεγάλο υπόγειο γκαράζ-πάρκινγκ για πούλμαν, αλλά και εστιατόρια, αίθουσες εκθεμάτων κ.ά.) και ο όλος χώρος ενοποιείται με σήραγγες ή με στεγασμένους διαδρόμους, ενώ στην επιφάνεια διαμορφώνεται ένα πανέμορφος κήπος, δημιουργώντας ένα μοναδικό χώρο πολιτιστικής περιήγησης. Στο Μουσείο απλώνονται όλες κορυφαίες συλλογές του, που ήταν δεκαετίες στις αποθήκες λόγω έλλειψης χώρου, η αρχαιοελληνική, η αιγυπτιακή, η ισλαμική, η ρωμαϊκή κ.ο.κ. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει πως την επομένη κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο με όλες τις αναγκαίες πράξεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης  με ενσωματωμένες όλες τις αναγκαίες μελέτες, ενώ τις επόμενες βδομάδες κατατίθεται το νομοσχέδιο για την σύσταση ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κλασικών Σπουδών των Αθηνών και για την αναθεώρηση του καταστατικού και της οργάνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών…

***

    Σεπτέμβριος 2025, Αθήνα. Με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας νίκησε το Λούβρο» η Helena Smith ανταποκρίτρια του Guardian  αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού σύμφωνα με τα οποία φέτος η επισκεψιμότητα του αθηναϊκού μουσείου ξεπέρασε αυτή του Λούβρου. Η Σμιθ επισημαίνει ότι τρία χρόνια μετά την αρχική λειτουργία του, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας έχει καταφέρει να γίνει ανταγωνιστικό των μεγάλων μουσείων της Ευρώπης και προσελκύει νέα κύματα τουρισμού, με έμφαση τα short breaks ιδιαίτερα στη low season. Η ανάδειξη των συλλογών του και η εντελώς σύγχρονη προσέγγισή τους κατέστησε το Μουσείο προορισμό, που συνδυάζεται με την καλλιτεχνική έκρηξη της μεταμνημονιακής Αθήνας. Αθηνών. Γύρω από το μουσείο καλλιτεχνικά εργαστήρια δουλεύουν γι΄ αυτό, για την παραγωγή «γνήσιων αριθμημένων» αντιγράφων αρχαίων εκθεμάτων, σε διάφορες διαστάσεις, ενώ έχουν αναπτυχθεί συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως γκαλερί και αίθουσες τέχνης, εκδοτικοί οίκοι  κ.ο.κ. Το όλο εγχείρημα έχει δώσει δουλειά σε καλλιτέχνες, βιοτέχνες, μαρκετίερς, Έλληνες disigners, όχι μόνο για την ανάπτυξη αναμνηστικών υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αλλά και είδη μόδας, γραβάτες,  μπλούζες, τσάντες, ποτήρια κλπ. Δεκάδεςjazz bar και live σκηνές με μουσικές του κόσμου, κουαρτέτα κλασικής μουσικής, wine bar, ταβέρνες και γκουρμέ ρεστοράν πλαισιώνουν το ιστορικό κέντρο της πόλης που μετά τις συστηματικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών ανέδειξαν την Αθήνα σε μια από τις πιο ζωντανές και χαρούμενες πόλεις της Ευρώπης…

***

 Μάιος 2068, Στοκχόλμη. Η Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ ανακοίνωσε πως το βραβείο του πανεπιστημίου με την αξιολογότερη συνεισφορά στην προώθηση των οικουμενικών αξιών του ουμανισμού, που θεσμοθετήθηκε πριν από εφτά χρόνια, αποδίδεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κλασικών Σπουδών των Αθηνών. Το εν λόγω πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μόλις πριν από 47 χρόνια, προσέλκυσε τους καλύτερους ελληνιστές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έδωσαν εξ αρχής έμφαση στην ελληνική και ελληνιστική φιλοσοφία, αλλά και στο τμήμα των λατινικών και Ρωμαίων συγγραφέων, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή παρουσία στην παγκόσμια αγορά βιβλίου με τις Εκδόσεις Classical Athens University Press όχι μόνο με τα διδακτορικά των φοιτητών, αλλά και με την επανέκδοση των κλασικών της αρχαιότητας σε τριανταπέντε γλώσσες σε νέες μεταφράσεις και σχολιασμό. Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα Ανθρωπιστικής Ηγεσίας τα οποία παρακολούθησαν χιλιάδες σπουδαστές με προσανατολισμό την διοίκηση, τη διπλωματία και το μάνατζμεντ και τα οποία αναγόμωσαν τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και επηρέασαν καταλυτικά την πολιτική και την οικονομία στη Δύση…

*  Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό δε/κατά, τεύχος 54ο, καλοκαίρι 2018