Το «ραντεβού» του Τσίπρα με την κεντροαριστερά

Της Νικόλ Λειβαδάρη

Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται στο Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο, σε ένα ραντεβού που δρομολογεί το – «βελούδινο» ή λιγότερο «βελούδινο» – πολιτικό διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός δίνει το παρών και απευθύνει χαιρετισμό σε μια μεγάλη εκδήλωση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών που διοργανώνουν στο Μέγαρο Μουσικής στελέχη της κεντροαριστεράς.

Η απόλυτη χρονική σύμπτωση των δύο γεγονότων είναι προφανώς τυχαία. Η σημειολογία όμως και οι συμβολισμοί αυτού του «πολιτικά τυχαίου» ίσως έχει την δική του ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια συγκυρία που η συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνει συνθήκες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, φτιάχνει νέο διπολισμό και αναδιατάσσει τόξα και συμμαχίες. Και, εκ των πραγμάτων, η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στην εκδήλωση δίνει πρόσθετη δυναμική στο ανοιχτό, και σταθερό προσκλητήριο Τσίπρα για ένα νέο προοδευτικό μέτωπο.

Το διακύβευμα του προοδευτικού μετώπου αυτό καθαυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα της εκδήλωσης που τιτλοφορείται «Το Στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Στόχος των διοργανωτών, όπως οι ίδιοι λένε, είναι να αναδειχθεί η σημασία της έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή. Η πολιτική ταυτότητα και διαδρομή όμως όλων των συμμετεχόντων και ομιλητών διασταυρώνεται στην πάγια θέση τους υπέρ του διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και της σύγκλισης αριστεράς και κεντροαριστεράς. Και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές όλων καλύπτουν όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς – από το σημιτικό και παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, έως το φιλελεύθερο κέντρο και την ανανεωτική αριστερά.

Η συζήτηση, η οποία ξεκινά στις πέντε το απόγευμα, θα γίνει σε δύο κύκλους. Στον πρώτο μιλούν ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης, ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος, ενώ συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Στον δεύτερο κύκλο ομιλητές είναι ο διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών Σωτήρης Βαλντέν, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Μπίστης, και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Αυτόν τον δεύτερο κύκλο συντονίζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ενώ αμέσως μετά θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός. Την Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης συγκροτούν οι Αννα ΑναγνωστοπούλουΗλίας ΝικολακόπουλοςΠαναγιώτης ΠαναγιώτουΑννα Παπαδημητρίου και Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Τα ονόματα και μόνον των συμμετεχόντων είναι ενδεικτικά του πολιτικού κλίματος της εκδήλωσης από την οποία είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να λείψουν οι αναφορές στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Η συγκυρία άλλωστε της ολοκλήρωσης του κύκλου συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συμπίπτει με τα εντεινόμενα ανοίγματα του Μαξίμου προς την κεντροαριστερά. Ενδεικτικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, σταθερού υπέρμαχου των προοδευτικών συγκλίσεων, ότι τα ανοίγματα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν και στον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση: «Αυτός ο ανασχηματισμός», είχε πει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, «θα έχει πιο έντονο, προοδευτικό, αριστερό, κεντροαριστερό χρώμα και νομίζω ότι με αυτή τη δυναμική θα πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας και για επιτυχίες στις εκλογές».

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν όντως υφίσταται, και σε ποιον βαθμό φθάνει, αυτή η δυναμική, με δεδομένη και την κάθετη απόρριψη του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι πως αυτή η απόρριψη δεν είναι συμπαγής, ούτε συνολική εντός του Κινήματος Αλλαγής. Και πως οι σκληροί χαρακτηρισμοί – «Syriza’s Friends» και «δήθεν κεντροαριστεροί ματαιόδοξοι φελλοί» – με τους οποίους σχολιάστηκε από κύκλους του ΚΙΝΑΛ η σύνθεση των συμμετεχόντων στην αποψινή εκδήλωση μαρτυρούν, αν μη τι άλλο, μια πολιτική αγωνία…

ΑΠΟ ΤΟ TVXS