Γιάννης Σγουρός: Σασμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στη βεντέτα που προσπαθούν κάποιοι να ανάψουν ανάμεσα στα δυο κόμματα, η υποψηφιότητά του είναι ο σασμός που χρειάζεται η Δημοκρατική Παράταξη.

Ότι δεν έχουν κάνει ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, το έκανε ήδη ένας πρώην περιφερειάρχης Αττικής -και εκ νέου υποψήφιος.

Ο Γιάννης Σγουρός κατάρτισε ψηφοδέλτιο, εκπόνησε πρόγραμμα και είναι έτοιμος να διοικήσει ξανά την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας -της οποίας υπήρξε πρώτος εκλεγμένος επικεφαλής.

Φάνηκε από την πληρότητα της εκδήλωσης του συνδυασμού του «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής»- που κλείνει είκοσι χρόνια, από τα οποία τα δώδεκα ο Σγουρός ήταν νομάρχης ή περιφερειάρχης.

Με αυτό το βαρύ βιογραφικό, είχε ευκαιρίες -δηλαδή προτάσεις- να μετακινηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή- και τις έχει ακόμη.

Αλλά, για όσους τον ξέρουν, τρία πράγματα δεν θα άφησε ποτέ: τον αθλητισμό -στον οποίο διέπρεψε ως αθλητής και ως παράγων- την πολιτική ιδεολογία του και την Αυτοδιοίκηση.

Στην εκδήλωση της Παλαιάς Βουλής, αναδείχθηκε ένα θέμα που δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ:

– Πώς θα οδηγηθεί σε ήττα το σύστημα Πατούλη, ως γνήσιο υποσύνολο του συστήματος Μητσοτάκη.

Όσο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές το ζητούμενο είναι η συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, άλλο τόσο στις αυτοδιοικητικές είναι η προοδευτική διοίκηση στην περιφέρεια που αποτελεί το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της επικράτειας.

Ο πιο σύντομος δρόμος για τα κόμματα της Δημοκρατικής Παράταξης, να την ανακτήσουν από τη Δεξιά, είναι η υποψηφιότητα Σγουρού.

Έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για την προγενέστερη θητεία του: διοίκησε την Περιφέρεια με διαφάνεια, άφησε έργα -και πλεόνασμα στα ταμεία-, είναι ακέραιος άνθρωπος με προσωπικό ήθος, μαχόμενος πολιτικός και συνεπής στις δημοκρατικές πεποιθήσεις του.

Πιο απλά ένας προοδευτικός αυτοδιοικητικός, που αντέχει στο χρόνο. Ουδείς του έχει να του προσάψει το παραμικρό για τη διαχείριση που άσκησε. Έχουν κανέναν καλύτερο στη Χαρ. Τρικούπη, ή στην Κουμουνδούρου;

Στις προηγούμενες ο συνδυασμός του Σγουρού, πήρε 17,4%. Υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και μόλις δυο μονάδες κάτω από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι ξέρουν τα αυτοδιοικητικά της Αττικής, βεβαιώνουν ότι αν τον είχε στηρίξει ο Τσίπρας, ο υποψήφιος της Δεξιάς δεν είχε τύχη.

Αυτό θα επηρέαζε τις εκλογές που ακολούθησαν. Τώρα μπορεί να τις επηρεάσει πρωθύστερα: η προοπτική δημοκρατικής νίκης στην περιφέρεια Αττικής ενισχύει την δημοκρατική μάχη κατά της ΝΔ, που προηγείται.

Ο Σγουρός βρίσκεται ήδη στο τερέν- με την ομάδα που άσκησε πραγματική αντιπολίτευση στη διοίκηση Πατούλη – και διαμορφώνει όρους επιστροφής του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην παλαιά σύμπραξη στους ΟΤΑ – που απέδωσε για δεκαετίες.

Στη βεντέτα που προσπαθούν κάποιοι να ανάψουν ανάμεσα στα δυο κόμματα, η υποψηφιότητά του είναι ο σασμός που χρειάζεται η Δημοκρατική Παράταξη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR