Οι εκλογές, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και η “Αποστασία” που οργανώνει ο Μητσοτάκης: Η συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων είναι μονόδρομος

Του Νίκου Λακόπουλου

Με το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, όπως το θέτει ο Πρωθυπουργός, επιχειρεί να επαναλάβει το 2019, όταν το πραγματικό δίλημμα ήταν αν θα μείνει ή θα φύγει ο Τσίπρας. Μόνο που τώρα πια δεν θα κριθεί πάλι ο Τσίπρας, αλλά ο Μητσοτάκης.

Πρόκειται για έναν απροσδόκητο πρωθυπουργό που έγινε αναπάντεχα αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, με διαδικασίες που δεν έχουν ερευνηθεί ποτέ, που είδε την δημοτικότητά του να ανεβαίνει μετά τις εκλογές, αλλά τώρα πια βλέπει το άστρο του να δύει.

Σε καμμιά περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ελπίζει σε μια κυβέρνηση με 158 έδρες και αν το κόμμα του έρθει πρώτο θα πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ένα κόμμα που μπορεί όμως -αν το κάνει- να μην υπάρχει πλέον.

Η επιβίωση του Μητσοτάκη περνάει από την κατασπάραξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα παιχνίδι πολιτικής ανωμαλίας που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια με φόντο μια νέα πιθανή χρεοκοπία όταν μια πολιτική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική κρίση.

Οι τελευταίες “μεταγραφές” μεσαίων στελεχών του στη ΝΔ δείχνουν πως θα φροντίσει ο ίδιος να μην υπάρχει ή να περιοριστεί σε ένα ποσοστό που μπορεί -δια της υφαρπαγής στελεχών και ψήφων- να εξασφαλίσει σε συνδυασμό από τον αποκλεισμό του “κόμματος Κασιδιάρη” την αυτοδυναμία.

Μια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει πως αυτό είναι εφικτό αφού στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,7% -και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2%- αρχικά, αλλά στο τέλος μπορεί να φτάσει το 37% με αναποφάσιστους που μπορεί τελικά να της δώσουν τα ίδια ποσοστά με τις προηγο΄ύμενες εκλογές.

Πρόκειται για ανατροπή των νόμων της Φυσικής και της Πολιτικής που οδηγούν σε ένα θαύμα: ο Μητσοτάκης για πρώτη φορά στην Ιστορία δεν έχει υποστεί στην κυβέρνηση καμμία φθορά. Αντίθετα αυτή που θα χάσει σε ποσοστά στις εκλογές είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με το ΠΑΣΟΚ στο 9,8% στις πρώτες εκλογές αν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μοιραστούν το 70% των ψήφων είναι αδύνατο ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από το 32%, αλλά για την δημοσκόπηση γίνεται!

Η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ του τρόπου, με τον οποίο βλέπουν την κυβέρνηση συμπολίτες μας, οι οποίοι στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και της απόλυτα κατηγορηματικής έντονης κριτικής της οποίας ασκεί ο κ. Ανδρουλάκης, μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι ψηφοφόροι του είναι πιο μπροστά από τον ίδιο».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει το σχέδιο να κερδίσει τις δεύτερες ή τις τρίτες εκλογές αν αποφύγει την «τερατογένεση» της απλ΄ής αναλογικής -έχοντας κατασπαράξει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Μητσοτάκης με ένα κεντρώο έως… σοσιαλδημοκρατικό προσωπείο διεκδικεί την «αρμονία» ως αυτός που μπορεί να εκφράσει την Κεντροαριστερά καλύτερα από τον Νίκο Ανδρουλάκη -που βρίσκεται σε «δυσαρμονία» με την βάση του!

Πρόκειται για μια προαναγγελία αποστασίας πρώτα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ -που αν ψηφίσουν Ανδρουλάκη θα βγει ο Τσίπρας και μετά στις εκλογές στους βουλευτές του που θα κληθούν να αποφύγουν την «τερατογέννεση».

Ωστόσο μια κυβέρνηση αυτοδύναμη -όπως την βλέπει- με τη βοήθεια άλλων δυνάμεων -που μπορεί να πάρει την μορφή «αποστασίας»- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι όχι μόνο η αστάθεια, αλλά και μια μορφή πολιτικής ανωμαλίας.

Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν συνεργασθεί για μια δημοκρατική κυβέρνηση και πάμε σε νέες εκλογές -μέσα σε πόλωση- στις επόμενες εκλογές θα μετράει τις ψήφους που δεν θα βγαίνουν για να είναι «πρωταγωνιστής» ή έστω ρυθμιστής.

Η Ελλάδα και μια νέα χρεοκοπία

Προφανώς η επανεκλογή Μητσοτάκη -που το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε επικίνδυνο για την δημοκρατία- δεν θα οδηγήσει στην τιμωρία του, αλλά την εκλογική νομιμοποίηση ενός καθεστώτος που πλέον δεν θα έχει έναν αυταρχικό πρωθυπουργό, αλλά… Κυβερνήτη.

Αν το ΠΑΣΟΚ περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα καταθέσει μόνο την τρίτη εντολή, αλλά θα πρέπει παραιτηθεί από το κόμμα του -΄η από ό,τι θα έχει απομείνει.

Οι εκλογές που έρχονται και οι δεύτερες ή τρίτες οδηγούν σε νέες εκλογές πιθανόν το 2024 όπου θα πρέπει να λυθεί η εξίσωση. Στο μεταξύ μέσα στην άπνοια και την φαινομενική απάθεια των ψηφοφόρων στα έγκατα της κοινωνίας προετοιμάζονται γεγονότα που μπορεί να ξεπεράσουν κάθε φαντασία.

«Με τα νούμερα τα οποία έχω εγώ μπροστά μου, έχεις ένα ιδιωτικό και δημόσιο χρέος που ξεπερνάει είναι περίπου 650 δισ, αν όχι και το ξεπερνάει. Δηλαδή μιλάμε για 355% του ΑΕΠ, του εθνικού μας εισοδήματος” θα πει η Λούκα Κατσέλη. “Κάποιος κερδοσκόπος στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί ξανά να ποντάρει σε μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας”.