Το εμβόλιο της Άστρα Ζένεκα

Του Τάκη Ψαρίδη

Να ηρεμήσουν μερικοί φίλοι και να μην σηκώνουν το δάχτυλο στους πολίτες που δικαιολογημένα ανησυχούν για το εμβόλιο της Άστρα Ζένεκα ενώ επιθυμούν να κάνουν όλα τα άλλα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι το πρόβλημα δεν είναι το όντως αμελητέο ποσοστό των θρομβώσεων του ενός στις 100 χιλιάδες και ας σταματήσουν να επιρρίπτουν αυτό το ποσοστό εν είδει καρπαζιάς επί της κεφαλής μας.

Το πρόβλημα είναι το γενικό κλίμα αμφιβολίας που έχει δημιουργηθεί. Μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν αναστείλει τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Άλλοτε δηλώνεται ότι είναι κατάλληλο για τους κάτω των 60 χρόνων άλλοτε για τους άνω.

Παλινωδίες και αβεβαιότητα. Η εταιρεία αλλάζει όνομα ενώ τώρα η Ολλανδία και πάλι διακόπτει τους εμβολιασμούς και η Γερμανία συνιστά στους κάτω των 60 χρόνων, αντί για την δεύτερη δόση του εμβολίου να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna! Χθες στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων δήλωσε πως το εμβόλιο συνδέεται με τις θρομβώσεις. Αύριο κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα προκύψει. Και ενώ το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας εντείνεται, ορισμένοι φίλοι το παίζουν «μπάτσοι» της υγείας, νουθετούν και σηκώνουν το δάχτυλο στους πολίτες αντί να συμμεριστούν την ανησυχία και την αγωνία τους.

Από την άλλη η «έξυπνη» και ανάλγητη κοινωνικά κυβέρνηση, αυτά τα εμβόλια αγόρασε και αυτά θα «πουλάει». Αντί λοιπόν να σηκώνουν το δάχτυλο στους πολίτες που δεν αρνούνται τα εμβόλια αλλά ανησυχούν για το συγκεκριμένο, ας απευθυνθούν στην κυβέρνηση. Τι προτίθεται να κάνει;; Θα αφήσει στο έλεος της πανδημίας όσους δικαιολογημένα φοβούνται το εμβόλιο της Άστρα Ζένεκα, ή θα τους καλύψει με τα άλλα ως οφείλει;