Τα παιδαριώδη ψέματα για μια “ιστορική στιγμή”: ο Μητσοτάκης είχε δει το βίντεο μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής κι αν δεν το είχε δει τόσο χειρότερα

Του Νίκου Λακόπουλου

Η εμφάνιση δύο νεοναζιστών στην παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή δεν προκά΄λεσε μόνο πολιτικό σάλο, αλλά αποκάλυψε και τον παιδαριώδη τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί εξωτερική πολιτική.

Όλοι βγήκαν στα κάγκελα με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά -που μίλησε για μέγα λάθος (τίνος;), την αντιπολίτευση, τον Βελόπουλο και τον..΄. Μπογδάνο -που έχουν στόχο τον μόνο που δεν μίλησε για το θέμα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα βλέμματα στράφηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής που είπε πως δέκα λεπτά πριν αρχίσει η ομιλία του, έμαθε πως θα εμφανίζονταν και «δυο στρατιωτικοί». Ο διερμηνέας δεν κατάλαβε κάν ότι ο ένας από αυτούς θα συστηνόταν ως «αζοφιστής». Και την ευθύνη για τη σύνδεση και το βίντεο την είχε ιδιωτική εταιρεία.

Φαίνεται πως ο Ζελένσκι δεν είχε ενημερώσει θα εμφανιζότραν με δ΄΄υο… φίλους του, αλλά πέρα από αυτό υπάρχει ένα ακόμα θέμα αν αληθεύουν οι πληροφορίες πως ο οργανωτής της εμφάνισης ήταν ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ που είχε στείλει σήμα στην κυβέρνηση ότι μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις με τον αμερικανικό παράγοντα, ο Ουκρανός πρόεδρος επρόκειτο να αναφερθεί, έστω και ακροθιγώς, στο Κυπριακό.

Αυτή ήταν η δεύτερη έκπληξη για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που χειροκρότησαν όρθιοι τους αγωνιστές του Τάγματος Αζόφ: ο Ουκρανός πρόεδρος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρότι γνώριζε καλά από ελληνική Ιστορία.

Τι συνέβη στην Κύπρο

Με ένα διαβολικό τρόπο στην παρέμβαση του Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή η σύνδεση με τον Ουκρανό πρόεδρο διακόπηκε όταν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου άφηνε αιχμές για την απουσία αναφοράς από τον Ζελένσκι στην τουρκική εισβολή.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε γιατί η ίδια εισβολή, με άλλους πρωταγωνιστές, συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία” ΄έλεγε η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. «Ελπίζω να με ακούτε ακόμη». Αλλά η σύνδεσηείχε διακοπεί.

Μια ημέρα μετά, η διακοπή της σύνδεσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο αποδίδεται σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ σε τεχνικό λάθος και αναφέρεται ότι το κείμενο θα διαβιβαστεί γραπτώς στον Β. Ζελένσκι. Πληροφορίες από το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια επανασύνδεσης, ώστε να απαντήσει ο πρόεδρος αλλά δεν τα κατάφεραν.

Αντίθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της ομιλίας Ζελένσκι ήταν σαφής: “Αυτό που σήμερα αναμέναμε, είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά».

Μάλλον δεν κόπηκε η γραμμή από τεχνικό σφάλμα, αφού άλλωστε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει όλο το χρόνο να μιλήσει, αλλά δεν έχει περάσει καιρός που εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προθυμία Ερντογάν να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, τον “πραγματικό φίλο της Ουκρανίας”.

Αλλά και ο Πρωθυπουργός έχει χρόνο να μιλήσει -ιδιαίτερα μετά και την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά που χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος την εμφάνιση νεοναζιστών στην ελληνική Βουλή.

Εκτός αν θεωρηθεί πως η κυβέρνηση μίλησε δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου χαρακτήρισε “άστοχη” την ενέργεια και …κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ που “δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή”.

Μάλλον φταίει ο … ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να καταδικάσει την εμφάνιση νεοναζιστών -αλλά …Ελλήνων ομογενών- στην ελληνική Βουλή μάλλον άφησε άφωνους και τους βου΄λευτές της ΝΔ όταν ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση αν “είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.”

Προφανώς και οι στρατιώτες μάχονται για την ελευθερία τους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υιοθετεί τη λογική Ζελένσκι “είναι αυτοί που είναι, αλλά αυτή τη στιγμή πολεμούν τους Ρώσους”.

Οι διαρροές από το Μαξίμου πως ο κ. Τασούλας ενημερώθηκε για τα επίμαχα βίντεο λίγο πριν την σύνδεση και δεν θα ήταν πρέπον να κληθεί ο Ουκρανός πρόεδρος να ενημερώσει εκ των προτέρων για το περιεχόμενο της παρέμβασης του, αλλά και ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην επικοινωνία με το Κίεβο είναι παιδαριώδεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής λέει πως δεν γνώριζε για την παρέμβαση των νεοναζιστών, αλλά το βίντεο ήταν μαγνητοσκοπημένο. Η δικαιολογία αυτή άλλωστε είναι σε αντίθεση με την απόδοση ευθύνης στον…. μεταφραστή. Αν πράγματι ο διερμηνέας δεν κατάλαβε κάν ότι ο ένας ομιλητής θα συστηνόταν ως «αζοφιστής», τότε ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ακούσει το βίντεο.

Όπως υποστήριξε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρα Τζάκρη ο Προέδρος της Βουλής δεν το είδε μόνος του, αλλά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Που -όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις- κρύφτηκε καθώς τον αναζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς να… του τραβήξει το αυτί.

Αυτή είναι η πραγματική “μεγάλη εικόνα” στην οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Ζελένσκι μίλησε στην ελληνική Βουλή -σε μια ομιλία που ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική. Ώσπου έδωσε το λόγο σε μαχητή Τάγματος Αζόφ που είναι Έλληνας ομογενής. Ο παππούς του πολέμησε του ναζί όπως είπε, αλλά ο ίδιος ανήκει σε παραστρατιωτική νεοναζιστική ομάδα που μεταξύ των άλλων πιστεύουν στην υπεροχή της λευκής φυλής.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης που μπήκε στην ουκρανική Βουλή, ο Αντρίι Μπιλέτσκι έχει πει πως ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να ηγηθεί των λευκών φυλών του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των κατώτερων φυλών».

Το Τάγμα Αζόφ έχει κατηγορηθεί για πογκρόμ εναντίον μεταναστών, Ρομά και άλλων μειονοτικών ομάδων καθώς και ακαδημαϊκών. Αρνείται ότι έχει σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία,  αλλά το 2014, το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF έδειξε εικόνες μαχητών του Αζόφ, που φορούσαν κράνη με σύμβολα του διαβόητου κορυφαίου σώματος του Χίτλερ» των «Χαρούμενων Λύκων» (Wolfsangel).

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -και όχι ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός- λέει ότι η ενέργεια ήταν “άστοχη” θα πρέπει να διευκρινίσει και από ποιον. Γιατί ενδέχεται να μην είχε δει το βίντεο ούτε ο… Ζελένσκι. Και επιπλέον οι παιδαριώδεις δικαιολογίες για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα δεν εξηγούν αυτό που συνέβη στην Κύπρο.

Η εκδοχή ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα, αλλά δεν το άκουσε είναι για μικρά παιδιά. Και η εκδοχή πως το άκουσε, αλλά δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πιο αστεία.

Ο Μητσοτάκης γνώριζε και τώρα κάνει πως δεν ξέρει. Αλλά αυτόν εννοεί ο Αντώνης Σαμαράς όταν μιλάει για “μέγα λάθος”. Και λάθος και μέγα. Που σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά στο κόμμα του και την παράταξη του που αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική του.