Aλέξης Τσίπρας: “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους”

«Ο κ. Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα του δώσει ‘πάσες’», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως κατά την προεκλογική περίοδο μπορεί ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 να λέει ό,τι θέλει, όμως μετά τις εκλογές θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το τρίπτυχο: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών που αφορά στο σχέδιο για την επόμενη μέρα, τονίζοντας πως την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και «ξεπάγωμα» τριετιών.

Σχολιάζοντας, δε, το πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ που παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ. Μια φορά υποκλοπέας, πάντα υποκλοπέας» και προανήγγειλε σχέδιο για τσουνάμι πλειστηριασμών αν κερδίσει και πάλι τις εκλογές η ΝΔ.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε: «Έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το λογικό είναι να φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ μια προοδευτική κυβέρνηση», ενώ απαντώντας στα περί κυβέρνησης των ηττημένων, τόνισε: «Δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά» αν είμαστε δεύτεροι».

Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, απάντησε σκωπτικά: «Έρχεται η ώρα της κρίσης. Τώρα την αγωνία την έχουν αυτοί που βγάζουν τις δημοσκοπήσεις». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τα λάθη που έκαναν οι δημοσκοπικές εταιρείες το 2015, στο δημοψήφισμα και τις εκλογές του 2019 και είπε: «Οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τι λένε οι δημοσκοπήσεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

«Debate όλοι μαζί, αλλά και με τον κ. Μητσοτάκη»

«Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γίνεται debate. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να το κάνει. Λέμε βεβαίως και με τους 6 αρχηγούς, αλλά αυτά τα debate είναι λίγο «σούπα» όπως λέει και ο κόσμος. Να γίνει όμως και με τους δύο. Στη Γαλλία δεν έκατσε ο Μακρόν με τη Λεπέν;»

«Πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως σε μια σειρά από χώρες. Έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το λογικό είναι να φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ μια προοδευτική κυβέρνηση. Δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά» αν είμαστε δεύτεροι. Η ΝΔ έχει φθορά. Θέλουμε να φτιάξουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αν δεν βγαίνει ο αριθμός θα πρέπει τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η απλή αναλογική προσφέρει στα μικρότερα κόμματα να παίξουν ένα ενεργό ρόλο. Το υποστήριζε πάντα η Αριστερά. Εμείς το κάναμε πράξη ακόμα κι αν ήταν κόντρα στο συμφέρον μας. Η πολιτική έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Να μας πουν ότι δεν μας ενδιαφέρει να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις, για την ακρίβεια, για το ΕΣΥ, για την εργασία, τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε ένα σχέδιο που μπορεί να δώσει μια προοπτική αλλά με ρεαλισμό».

«Παρτενέρ του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης σε αυτές τις εκλογές»

«Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Θα μιλήσουμε τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης;

Εγώ ζητώ νωπή εντολή για να κυβερνήσω. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του. Ο κ. Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση και τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στις δεύτερες εκλογές θα ωφεληθούν τα δύο πρώτα κόμματα».

Για ΠΑΣΟΚ

«Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σχεδόν στο ίδιο κοινό. Έχουν ανταγωνιστική σχέση. Ακόμα κι αν είμαστε στη συνέχεια κυβερνητικοί συνεταίροι. Θέλει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό και είναι λογικό. Βρέθηκα με τον Σολτς τις προάλλες. Ο Σολτς έγινε καγκελάριος. Έθεσε κανείς το ερώτημα αν το πρώτο κόμμα θα βγάλει Καγκελάριο;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις. Το ζήτημα του πρωθυπουργού το έχει λύσει ο ελληνικός λαός. Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα και να πει για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι. Μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει σε πρώτο πλάνο τις αποστασίες»

«Η πρόσκλησή μας απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις. Αποκλείεται η ΝΔ και ο κ. Βελόπουλος. Δεν ξέρω αν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή. Τι θα την κάνει; Πιστεύω ότι σε πρώτο πλάνο έχει τις αποστασίες. Η οικογένειά του έχει το know how. Είπε για κυβέρνηση ενός χρώματος. Η ΝΔ δείχνει ότι δεν μπορεί να βρει συνεργασίες. Ήθελε να έχει την κεντροαριστερά στο τσεπάκι του. Η συμπεριφορά του το έκανε αδύνατο. Ο κ. Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε».

«Έρχεται η ώρα της κρίσης. Τώρα την αγωνία την έχουν αυτοί που βγάζουν τις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια μεγάλη φθορά όταν κυβερνούσε, έβγαλε όμως τη χώρα από τα μνημόνια. Έχασε 3,5 μονάδες. Πιστεύει κανείς ότι 4 χρόνια κυβερνά ο Μητσοτάκης με φθορά και χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Μητσοτάκης; Κυριακή κοντή γιορτή. Το 2015 έδειχναν μια μονάδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και πήραμε 8. Το ίδιο έγινε και στο δημοψήφισμα. Εγώ ζήτησα να δίνονται στη δημοσιότητα και τα αστάθμητα στοιχεία. Θα βοηθήσει στη διαφάνεια. Γιατί να μην ξέρει ο πολίτης τι συμβαίνει; Οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τι λένε οι δημοσκοπήσεις».

«Φουσκώνουμε τα πανιά του Κασιδιάρη»

«Λέγαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Υπάρχουν ευθύνες επειδή τον άφησαν να κάνει καμπάνια από τη φυλακή. Θέλει να διαχειριστεί το ζήτημα με γνώμονα τι τη συμφέρει. Ασχολήθηκε 2-3 μήνες πριν τις εκλογές. Τελικά γινόμαστε όλοι χορηγοί του Κασιδιάρη. Είναι ήττα μας.

Η Αριστερά είναι σε μετωπική σύγκρουση με τους νεοναζί. Την ακροδεξιά τη νικάς με καθημερινή δράση μέσα στην κοινωνία. Η ΝΔ έχει υιοθετήσει ρητορική της άκρας δεξιάς. Αντιγράφει τον Τραμπ. Δεν μπορείς να τη νικήσεις. Φουσκώνουμε τα πανιά του Κασιδιάρη με τη συζήτηση που κάνουμε».

«Λέμε ότι δεν θα τον γκρεμίσουμε, αλλά δεν θα τον αναγάγουμε σε προπαγανδιστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Τα έκανε ο Τραμπ. Ο φράχτης δεν στήνεται στα σύνορα. Στήνονται στο έδαφός σου. Θα συνεχίσουμε την επέκτασή του. Δεν θα λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει επιτήρηση των συνόρων. Να σέβεσαι όμως και το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να υπάρχει άλλο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Πρέπει να υπάρχει άλλη αντίληψη για την ένταξη των μεταναστών. Όπου πάω μου λένε ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό; Με την ένταξη των μεταναστών. Όταν βλέπουμε τον φτωχό Αντετοκούνμπο λέμε τι θέλει στα πόδια μας. Αυτή είναι η ρητορική της ακροδεξιάς».

«Κάναμε λάθη, αλλά σήμερα ξέρουμε και μπορούμε»

«Είχα πει εδώ πριν έναν χρόνο ότι κυβερνήσαμε με μια οικονομία χρεοκοπημένη. Είχαμε την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δις. Το καταφέραμε με δυσκολίες. Δεν παραδώσαμε χάος. Είχαν την ευχέρεια οι επόμενοι να τα κάνουν διαφορετικά. Όταν κερδίσαμε το 2015 η χώρα ήταν στα μνημόνια. Είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ, είχαν μειωθεί οι συντάξεις, οι μισθοί. Κριθήκαμε για όλα. Κατηγορήθηκα ότι έκανα κωλοτούμπα. Εγώ το 2015 είχα στο μυαλό μου την ηθική υποχρέωση να κάνω ότι μπορώ για να υπερασπιστώ το δίκαιο του λαού. Φτάσαμε σε οριακές στιγμές. Στο τέλος έκανα αυτό που θεώρησα σωστό. Δεν κορόιδεψα κανέναν. Πήγαμε σε εκλογές. «Βάστα Σόιμπλε» και «Γερούν γερά» έλεγαν οι αντίπαλοί μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019 έκανε κάτι που φάνταζε απίθανο. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε το 2019 και είπε ότι υπέγραψα τέταρτο μνημόνιο. Όταν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις για μείωση των συντάξεων και τι είπε; Ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με τη Μακεδονία. Κάναμε λάθη φυσικά. Δεν είχαμε την εμπειρία. Το παραδέχομαι αυτό. Σήμερα ξέρουμε και μπορούμε. Δεν θέλω δεύτερη ευκαιρία, θέλω την πρώτη για να εφαρμόσω το δικό μας πρόγραμμα».

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ. Μια φορά υποκλοπέας, πάντα υποκλοπέας. Είναι αστεία. Ο ΟΟΣΑ έδειξε ότι είμαστε η τέταρτη χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος. Έχεις το θράσος να λες ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;

Είχε τρομακτική δημοσιονομική δυνατότητα. Μπορούσε να ξοδέψει 60 δις. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Το τρίπτυχο το δικό μας είναι: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών.

Ξεπάγωμα των τριετιών και αύξηση των μισθών την επόμενη των εκλογών. Και στο δημόσιο τομέα. Οι συντάξεις θα αυξηθούν 10% και θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη.

Θα μειώσουμε τους έμμεσους φόρους. 2,8 δις ήταν κατά μέσο όρο η αύξηση των εσόδων κατ’ έτος τα τελευταία 4 χρόνια. Ο ΦΠΑ λεηλατεί το εισόδημα των μεσαίων και των αδύνατων. Θα μειώσουμε το ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα στο 6% και τον ΕΦΚ στο δυνατό εφικτό. Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε κρατική αισχροκέρδεια.

Δεν είμαι γενικά και αόριστα εναντίον των επιδομάτων. Να δίνονται στοχευμένα. Η μεσαία τάξη ζει πλέον με κουπόνια. Το πρόβλημα το έχει αυτός που έχει το Φιατάκι και θέλει να πάει στη δουλειά του, δεν το έχει αυτός που έχει Καγιέν. Πρέπει να γενικευτούν οι έλεγχοι.

Ήταν σχέδιο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πριν έρθει η ενεργειακή κρίση. Δεν μπορεί να είναι λαγός στα σχέδια των επιχειρήσεων. Ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό. Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει ρυθμιστική αρχή».

Ρύθμιση χρεών

«4,2 εκατ. Έλληνες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Το σχέδιο είναι ένα τσουνάμι πλειστηριασμών μετά τις εκλογές. Παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ολιστικό για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν θα έχουν αισχροκέρδεια τα funds. Πήραν τα δάνεια χαμηλά και ζητάνε το 100%. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους αδύναμους, αλλά στη μεσαία τάξη. Αυτά δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες. Ψευτοαντιγραφή έκανε ο κ. Μητσοτάκης».