Aλέξης Τσίπρας: “Οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα”

Συνέντευξη στο Star

“Η μόνη ψήφος που δίνει προοπτική αλλαγής είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο με ήττα της ΝΔ και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel.

«Δεν λέμε ότι θα κάνουμε θαύματα αλλά άρση αδικιών με αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών. Αύξηση 10% στο Δημόσιο μετά από 12 χρόνια, γιατί δεν το έκανε 4 χρόνια ο Μητσοτάκης;» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τόνισε ότι «η κυβέρνηση με το θεσμικό ερασιτεχνισμό της εχει γινει ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς». Παράλληλα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν όντως δεν θέλει ιδιωτικοποίηση του νερού, την Τρίτη να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουν πολιτική αλλαγή στον τόπο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, και ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων». «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα και πολιτική και ηθικής νομιμοποίησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης «λέγοντας “αυτοδυναμία” λέει ότι ακόμα κι αν βγει πρώτος θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές και όσες χρειαστεί για να έχει αυτοδυναμία. Βλέπω όμως τώρα ότι αρχίζει και τα γυρνάει, θα πάρει λέει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση». Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική συμφωνία.

Ανέφερε επίσης ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι «αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ΝΔ που θα ακολουθήσει τη διαδικασία – όπως και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει – για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη γιατί το πρώτο κόμμα έχει βαρύνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις». Σημείωσε ότι «αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα έχουμε πολιτική αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας γιατί απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν. Προεκλογικά υπάρχει και θα υπάρχει μια αντιπαράθεση αλλά μετεκλογικά θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου». «Δεν πιστεύω» σημείωσε, «ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΜέΡΑ25 και αν θεωρεί ότι θα αλλάξει άποψη ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τις εκλογές, είπε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ». Πρόσθεσε ότι όμως υπάρχουν δύο εκδοχές:

 «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», «και για τον κ. Βαρουφάκη θα ισχύσει το δίλημμα» που έθεσε νωρίτερα: «Θα γνωρίζουν ότι αν υπάρχει η προοπτική βάσει των αριθμών και με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο (σ.σ. να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας), πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;». Διότι, συνέχισε, «οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα ουσιαστικά, θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. Για ποιο λόγο να το δεχτούν;».

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα απέναντι στον φασισμό»

Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με το μόρφωμα Κασιδιάρη, είπε: «Με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες, με αυτόν τον θεσμικό ερασιτεχνικό, γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Θα τρίβει τα χέρια του με όλα αυτά που βλέπει. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αφήνουν ορθάνοιχτο τον δρόμο για να κατέβει. Απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν και να φέρουν αύριο στη Βουλή την τροπολογία που είχαμε καταθέσει. Αλλιώς ας αναλάβουν την ευθύνη. Θα απέχουμε προφανώς. Θα πάμε να ψηφίσουμε το λάθος;».

«Εμείς τα λέγαμε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπενθύμισε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βασισμένη στην εισήγηση των συνταγματολόγων Κοντιάδη – Αλιβιζάτου. «Αρνήθηκαν και κουνούσαν το δάχτυλο ότι δήθεν θέλουμε να κλείσουμε το μάτι στους νεοναζί. Είναι αθλιότητες» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα απέναντι στον φασισμό. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη. Πρέπει όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε και ορθή στάση που δεν θα παραβιάζει το σύνταγμα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε λέγοντας: «Να κάνουμε 2η φορά το ίδιο λάθος; Θα επιμείνουμε στο σωστό. Δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Δεν πιστεύουμε ότι ένα δεύτερο λάθος είναι η λύση απέναντι στο πρώτο. Διάβασα ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση σε καφενείο πέριξ του Μαξίμου με τον πρόεδρο του αρμοδίου τμήματος που θα αποφάσιζε αν θα γίνει δεκτός ένας τέτοιος συνδυασμός. Έτσι αντιλαμβάνονται την αυτονομία της δικαιοσύνης; Αισχρή και άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Έτσι αποφασίζουν, έτσι χειραγωγούν τις δικαστικές αποφάσεις;»

Οι 3 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

Σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας, ενόψει και του πασχαλινού τραπεζιού, σχολίασε ότι φέτος είναι ακριβότερο από πέρυσι και σε σύγκριση με το προπέρσινο είναι «φωτιά» εξαιτίας των ανατιμήσεων, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έχει πέσει ακόμα και κατά 40%. Ως εκ τούτου, είπε, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι τρεις: αύξηση μισθών (κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, 10% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και επιστροφή των αναδρομικών και της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους), μείωση των τιμών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ΕΦΚ και ρύθμιση χρεών, στη βάση της πρότασης που παρουσίασε πρόσφατα το κόμμα για τα κόκκινα δάνεια. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα ρεαλιστικά, τονίζοντας ότι αφενός πλέον δεν βρισκόμαστε σε μνημόνιο, αφετέρου τα δάνεια αυτά δεν βρίσκονται στις τράπεζες, αλλά σε ιδιωτικές εταιρίες που θα πρέπει να διέπονται από κανόνες. «Δεν λέμε ότι θα κάνουμε θαύματα» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, τόνισε ότι η κάθε πολιτική επιλογή μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο για την κοινωνία και ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φιλολαϊκό πρόσημο με στόχο να αποκατασταθεί η «αδικία να χάνουν οι πολίτες και να κερδίζουν οι λίγοι και ισχυροί».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να”τα μαζέψει” σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κάλεσε αν όντως δεν την θέλει, αύριο να ψηφίσει την τροπολογία για επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των χρεών, τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν τεράστιο θέμα. «Υπάρχουν 4,2 εκατ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η μισή Ελλάδα χρωστά. 700.000 κατοικίες  βρίσκονται σε υποθήκη στα funds και όχι στις τράπεζες. Άνω του 40 δισ. ευρώ η αξία τους. «Έχουμε έτοιμο σχέδιο που έχει και τη σφραγίδα ενός προσώπου που σηματοδότησε την προστασία την προηγούμενη 10ετια, της κυρίας Κατσέλη. Μία ρύθμιση που θα αφορά όχι μόνο τους ευάλωτος αλλά κυρίως τη μεσαία τάξη, με τη βραχυχρόνια ρύθμιση να έχει ένα μεγάλη κούρεμα του 40% – 60% και επιδότηση της δόσης από το δημόσιο».

Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «έχουμε την αισιοδοξία που δείχνουν και οι τάσεις των μετρήσεων και η επαφή με τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς υπολείπεται στις μετρήσεις από τα αποτελέσματα της κάλπης. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Η μεγάλη πλειοψηφία λέει “ως εδώ, θέλουμε μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας”» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει μόνο με τη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει προοπτική αλλαγής.

Ερωτηθείς εάν θα αποσυρθεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν κερδίσει τις εκλογές, απάντησε πως «δεν έχει πίεση συναισθηματική ή ψυχολογική», αλλά, για το λαό είναι μια «ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη αλλαγή» μετά την κάλπη με αναλογική. «Αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά. Έχω όμως τη διαίσθηση ότι δεν θα είναι αυτή η ώρα σύντομα διότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει αυτήν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη χώρα να κυβερνηθεί από ένα ευρύτατο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα