Αρχηγός κόμματος κατασπαράσσει αρχηγό κόμματος

Του Νίκου Γαλάτη

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου. Η ατυχής έμπνευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα σε “μονομαχία” στη Βουλή με θέμα την Διαπλοκή κατέληξε σε δεινή ήττα του. Ένας Αλέξης Τσίπρας -που θύμιζε Αντρέα Παπανδρέου- με αυτοπεποίθηση και άνεση έσερνε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο άρμα του μέσα στην Βουλή και κανείς δεν μπορούσε να βοηθήσει.

Δεν μιλάς για σκάνδαλα όταν δεν μπορείς να απαντήσεις για το αν στην Ελλάδα υπήρξε ή όχι Σκάνδαλο Siemens -και όχι μόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να δώσει την εικόνα ενός ηγέτη που έρχεται από το μέλλον προσπάθησε να αναμετρηθεί με το παρελθόν προσπαθώντας να σταθεί δίπλα στην εικόνα του πατέρα του- μια καθόλου καλή ιδέα.

Τα τρία πτυχία του και οι κατηγορίες ότι ο Τσίπρας έκανε καταλήψεις και άργησε ένα πάρει ένα πτυχίο -και μάλιστα του …-φτωχού!!-Πολυτεχνείου!- ήταν μια ατυχής σύγκριση σε προσωπικό επίπεδο. Μια επίθεση από δεξιά που έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα να ξεδιπλώσει την εικόνα του λαϊκού παιδιού- του 10ου Λυκείου Αμπελοκήπων- απέναντι σε ένα γιάπη του Χάρβαρντ- που βρήκε δουλειά χάρη στον μπαμπά του, αλλά αισθάνεται αυτοδημιούργητος. Αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφύγει.

Τα παιδιά των δημόσιων σχολείων και οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου -ενός από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα -και με ειδική σημασιοδότηση δεν αισθάνθηκαν άνετα από την επίδειξη των πτυχίων του γιου του Μητσοτάκη. Τα “έλα αν τολμάς” του Κυριάκου στην αλάνα του Τσίπρα έδωσαν κάτι χειρότερο από μια αντιπαράθεση Δεξιάς- Αριστεράς, όπως ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μια ταξική αντιπαράθεση όπου ο απόφοιτος του Χάρβαρντ -με τα τρία πτυχία και 15.000 πρώτο μισθό- έπρεπε να απολογηθεί για το αν του πλήρωσε το τηλεφωνικό κέντρο η Siemens, αν είναι φίλος του Χριστοφοράκου, αν…αν… και τι απέγινε το δάνειο του Κήρυκα Χανίων. Ο Κυριάκος δεν απάντησε αρχικά, έδωσε άλλες απαντήσεις από αυτές του πατέρα του στην δευτερομιλία και πότε ψελλίζοντας, πότε βρίζοντας- “είσαι ψεύτης, χυδαίος, συκοφάντης”- και πότε σιωπώντας.

Το συνολικό μήνυμα είναι πως “είσαι χυδαίος γιατί είσαι “λαϊκό παιδί”, ενώ εγώ έχω τρία πτυχία’. Αν ο ιδρυτής της παράταξης Κων. Καραμανλής μιλούσε στον λαό είναι γιατί προερχόταν από το λαό- και άργησε να πάρει το …φτωχό πτυχίο της Νομικής. Κι αν ο Κώστας Καραμανλής ανέστησε μια δεξιά- με κεντρώο προφίλ- είναι πως κυκλοφορούσε άνετα μέσα στο λαό, άκουγε ροκ κι …έφτιαχνε σφηνάκια σε μπαράκια. Μπορούσε να βγαίνει από τα αριστερά στην Αριστερά- συμμετείχε κι αυτός στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, το 1973- και να την κατηγορεί ότι …εγκατέλειψε τα οράματα του Μάη του ’68!

g_3Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει από άκρα δεξιά- ως εκπρόσωπος μιας ταξικής Δεξιάς- χωρίς φλας και επιχειρεί μετωπική με λαϊκή νταλίκα. Ας τον συμβουλεύσει κάποιος. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα με προσωπικές επιθέσεις, με κοκοράκια, κορώνες και …κατινιές ή προκλήσεις του τύπου “έλα, αν τολμάς”, “όχι ενικό σε μένα” κ.λ.π. Γιατί κάποιος θα ρωτήσει: “Και ποιος είσαι συ “ρε μεγάλε!””

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκφράζει στην Βουλή την χαρά του που η Ελλάδα δεν πήρε την δόση -που είναι τουλάχιστο μισό ψέμα. Κι αν χαίρεται, ας μην το λέει. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για πόσα πτυχία έχει ο αρχηγός ή τίνος γιος- ή κόρη- είναι. Αλλά αν είσαι “κολλεγιόπαιδο” στην φτωχή Ελλάδα, καλώς, αλλά μην το δείχνεις!

Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις στην Βουλή οδήγησαν την Φώφη Γεννηματά -άλλη κληρονόμο- να τονίσει πως το μοναδικό της προσόν είναι πως είναι κόρη του Γεννηματά. Τον Ευ. Βενιζέλο πως παντρεύτηκε κόρη συντηρητικής οικογενείας! Τον Στ. Θεοδωράκη να υβρίσει μπλόγκερ που συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ ως “απόβρασμα”- λίγες μέρες αφότου εκείνος είχε πεθάνει. Και τον Πάνο Καμμένο να πει πως του σκότωσαν- επειδή έγινε έλεγχος του ΣΔΟΕ- τον πατέρα (στα 86 του).

Η όλη συζήτηση- με αποκαλύψεις, σκάνδαλα, χτυπήματα κάτω από την μέση- ήταν χαμηλού και προσωπικού επιπέδου.  Ο Κυριάκος μετέφερε την φράση της Χίλαρυ Κλίντον- προς τον Τραμπ- “όταν οι άλλοι ρίχνουν το επίπεδο, εγώ πρέπει να το κρατάω ψηλά”, όπως την συμβούλεψε η Μισέλ Ομπάμα. Όλοι οι αρχηγοί όμως- πλην του Λεβέντη και του Κουτσούμπα- ακολουθούν αυτή την συμβουλή ανάποδα:

“Όταν ο άλλος ρίχνει το επίπεδο, εγώ το πάω παρακάτω”.

Η πολιτική έχασε από το χτεσινό “ξεμάλλιασμα” στη Βουλή. Οι δυο αρχηγοί προσπάθησαν -με τις σκιες Κων. Μητσοτάκη- Ανδρέα Παπανδρέου πίσω από τα έδρανα- να δείξουν ως νεοέλληνες το “ξέρεις ποιος είμαι γω, ρε”. Κι έγιναν οι ίδιοι σκιες αρχηγών, καρικατούρες. Κρίμα, και είναι τόσο νέοι…

Πολιτικό μελό με στοιχεία σπαγγέτι γουέστερν. Σενάριο ξαναγραμμένο – που μεταξύ των άλλων έδειξε πως μερικοί αρχηγοί έχουν τους ίδιους λογογράφους. Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο “Ξέρεις ποιος/ποια είμαι γω, ρε”, “Οι Επίγονοι” “Οι κληρονόμοι” ή “Οι Πτυχιούχοι”.

Κανένα αστεράκι. Ξαναβάλτε στο βίντεο τις αντιπαραθέσεις Καραμανλή- Παπανδρέου. Είχαν και περισσότερη ένταση, αλλά και ένα πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Ενώ τώρα βλέπουμε αρχηγούς να θέλουν να αποδείξουν πως είναι αρχηγοί, δηλαδή κάποιοι άλλοι.