Bright Lights, Big City – Blinding Lights, Greek City

Toυ Γιώργου Μαρκάκη

 Τα φωτεινά LED (δίοδοι εκπομπής φωτός) στα μαγαζιά είναι τόσο λαμπερά που καταντούν εκτυφλωτικά. Τα βενζινάδικα για να προσελκύσουν τα μάτια των οδηγών έχουν εξοπλιστεί με μικρούς πανίσχυρους λαμπτήρες που εκπέμπουν τόσο ισχυρές δέσμες φωτός που το αποτέλεσμα είναι αντίθετο με την επιδίωξη. Αντί να σε οδηγούν και να σε προσελκύσουν, σε τυφλώνουν και σε απωθούν.  Νοιώθω προσωπικά μερικές φορές ότι μπορώ να γίνω και γω σαν τις πεταλούδες τις νύχτας που έλκονται από τους μεγάλους προβολείς και συνθλίβονται στα παρμπρίζ των αμαξιών.

Το κωμικοτραγικό στοιχείο είναι πως είναι τόσα ισχυρά αυτά τα φώτα που μερικές φορές δεν μπορείς να διακρίνεις καν τι διαφημίζουν.  Τα φαρμακεία για να πληροφορούν – τις ανύπαρκτες πολλές φορές διανυκτερεύσεις τους- έχουν προμηθευτεί και αυτά led λαμπιόνια που αναβοσβήνουν τόσα δυνατά ώστε το μόνο που διακρίνεις είναι ο ιατρικός φαρμακευτικός σταυρός στην  ταμπέλα τους, που κάποτε είχε neon φωτισμό.

Σήμερα φωτορυπαίνουν και αυτά ανεξέλεγκτα, όπως σχεδόν πολλοί άλλοι που προμηθεύονται  νέους λαμπτήρες για να καλύψουν ανάγκες προβολής πάνω από τις προσόψεις των μαγαζιών. Σε πολλλές διασταυρώσεις τα φανάρια οδικής σήμανσης φαντάζουν σαν τρεμάμενα καντήλια μπροστά στους αναπάντεχους προβολείς  που έχουν  αρκετές επιγραφές στην ‘πλάτη’ τους από πίσω και σκιάζουν  κάθε προσπάθεια να προειδοποιήσουν οδηγούς και πεζούς.

Κρίνουμε λανθασμένα πως τα έσοδα μας θα αυξηθούν αν κατορθώσουμε να βροντο-φωτίσουμε  την ύπαρξη μας. Περίπου έτσι όπως κάναμε μικροί  όταν νοιώθαμε μόνοι στο  σπίτι φοβισμένοι. Ανάβαμε όλα τα φώτα και φωνάζαμε. Σήμερα σαν ενήλικοι φωνάζουμε δυνατά και εκκωφαντικά για να επιπλεύσουμε ακόμα και όταν δεν είμασταν μόνοι για να ακουγόμαστε πρώτοι και καλλίτεροι ανάμεσα στους φίλους μας.

Ο ‘Σταμάτης και ο Γρηγόρης’ γίνανε αφανείς σκιές μπροστά στον επερχόμενο και ανεξέλεγκτο νεοέλληνα ‘Φώτη’, τον εκτυφλωτή. Προφανώς και υπάρχουν κανόνες για το πόσο φωτεινά πρέπει να είναι τα φώτα στις επιγραφές και στις διαφημίσεις αλλά ποιος νοιάζεται και ποιος θα κάτσει να μετρήσει τους παραβάτες που δελεάζονται από τους πωλητές σχετικών επιγραφών με το επιχείρημα των  εξαιρετικά πιο οικονομικών και οικολογικών led  συγκριτικά με όλους τους παλιούς συμβατικούς και ενεργοβόρους τύπους λαμπτήρων.

Ναι, τα led φώτα είναι σαφώς πιο φτηνά και οικονομικά στο λογαριασμό του ρεύματος αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε και κάποιους όρους χρήσης. Ειδικά όταν μάλιστα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι  υπάρχουν βλαβερές συνέπειες όταν οι φωτοδίοδοι χρησιμοποιούν ως βάση το λεγόμενο μπλε φως που διαθέτει ‘υψηλή ενέργεια’ και σε ισχυρές δόσεις όπως αυτές στο ελληνικό μας αυθαίρετο εργασιακό τοπίο προκαλούν βλάβη στον αμφιβληστροειδή μας.

Όταν το προφανές καταντάει αφανώς και νεφελώδες

Οι σαρωτικές εκτυφλωτικές φωτεινές δέσμες μετατρέπουν το προφανώς σε αφανώς και νεφελώδες  σε μια πατρίδα που και εμείς και η ζωή μας μοιάζουμε τόσο πολύ με αυτό το φωτο άναρχο φαινόμενο. Προσπαθούμε να διαλαλούμε, να φωνάζουμε φωτίζοντας υπέρμετρα και να προσελκύουμε όχι σε συγκριτικό βαθμό αλλά σε σχετικό υπερθετικό βαθμό θεωρώντας πως οι ‘φωνές’  και οι  φωτεινές μας ‘κραυγές’ μας εξασφαλίζουν την τρεμάμενη πληγωμένη επαγγελματική ύπαρξη που αργοβυθίζεται από άλλους λόγους και αιτίες.

Κρίνουμε λανθασμένα πως τα έσοδα μας θα αυξηθούν αν κατορθώσουμε να βροντο-φωτίσουμε  την ύπαρξη μας. Περίπου έτσι όπως κάναμε μικροί  όταν νοιώθαμε μόνοι στο  σπίτι φοβισμένοι. Ανάβαμε όλα τα φώτα και φωνάζαμε. Σήμερα σαν ενήλικοι φωνάζουμε δυνατά και εκκωφαντικά για να επιπλεύσουμε ακόμα και όταν δεν είμασταν μόνοι για να ακουγόμαστε πρώτοι και καλλίτεροι ανάμεσα στους φίλους μας.

Αν δούμε τι επικρατεί στις κολοσσιαίες αρένες σαρκοβόρας συζήτησης των τηλεοπτικών παραθύρων ανάμεσα τους πολιτικολογούντες καλεσμένους θα κατανοήσουμε τι επικρατεί και στους δρόμους μας

Έχουμε μετατρέψει φωτορυπαντικά το Brights Lights Big City σε Blinding Lights Greek City.

Ο Γιώργος Μαρκάκης είναι κλινικός ψυχολόγος – παραγωγός ραδιοφώνου