E. Macron: «Άνθρωπος της εποχής μας»

Του Ανδρέα Γιαννόπουλου*

«Για να είναι κανείς ο άνθρωπος της χώρας του, θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος της εποχής του». Αυτή τη φράση του François– René de Chateaubriand χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρ. πρωθυπουργός, Laurent Fabius, στην ομιλία του στην τελετή της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του Emmanuel Macron ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Άνθρωπος της εποχής μας»! Ιδού η φράση – κλειδί, που συμπυκνώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο αυτό που συνέβη στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες.

«Είστε, με απόλυτο τρόπο, άνθρωπος της εποχής μας, λόγω των επιλογών σας, της εκπαίδευσής σας, της διαδρομής σας, ακόμη και της οικογενειακής σας κατάστασης», συμπλήρωσε ο L. Fabius.

Για όσους δεν το κατάλαβαν: ο E. Macron κέρδισε τις εκλογές αυτές στη Γαλλία, γιατί ακριβώς οι συμπατριώτες του αναγνώρισαν στο πρόσωπό του τον «άνθρωπο της εποχής μας»: Νέος, με πετυχημένη επαγγελματική πορεία, οικονομικώς ανεξάρτητος ήδη στα 39 του χρόνια, πολιτικώς αυτοδημιούργητος και αυτόφωτος, χωρίς κόμμα και μηχανισμούς πίσω του, με άνεση στις ξένες γλώσσες, κοσμοπολίτης και ευρωπαϊστής. Απόφοιτος της ENA, αλλά και σκληρός αντίπαλος, όποτε χρειάστηκε, απέναντι στη θρασεία και λαϊκίστρια Marine Lepen. Και του σαλονιού…, και του λιμανιού…

Αυτός ο νεωτερικός «νεαρός» καλείται σήμερα να ηγηθεί μιας από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Οι προσωπικές προκλήσεις για τον ίδιο είναι μεγάλες. Πιθανώς να μην το πιστεύει ακόμη ότι από σήμερα είναι ο ένοικος του Μεγάρου Elysée. Ένα είναι, ωστόσο, βέβαιο: οι δημοκράτες, στην Ευρώπη και τον κόσμο, εναποθέτουν πολλές ελπίδες στον νέον αυτόν αστέρα της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Πολλοί είναι εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντί του – δικαίως, ίσως. Για αυτό και θα κριθεί πιο αυστηρά από κάθε άλλον «συμβατικό» Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο E. Macron, γνήσιο τέκνο της γαλλικής ελίτ, μπορεί, εν τέλει, να αποδειχθεί ως ο πιο αντισυμβατικός αρχηγός Κράτους των τελευταίων δεκαετιών.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον απερχόμενο Francois Hollande, ο E. Macron επανέλαβε, για όσους αρνούνται ακόμη να το παραδεχθούν: τα παραδοσιακά τείχη «Δεξιάς – Αριστεράς» δεν υπάρχουν πια στις σύγχρονες κοινωνίες. Όσοι δεν το βλέπουν, απλώς εθελοτυφλούν. Ή, ακόμη χειρότερα, φοβούνται ότι θα χάσουν το –μικρό– τιμάριό τους. Ο μετεκλογικός χάρτης της Γαλλίας διδάσκει πολλά για τις νέες διαιρέσεις και τομές της κοινωνίας. Η «αριστερά» και η «δεξιά» εξελίσσονται σε απλούς γεωγραφικούς προσδιορισμούς…

Ο E. Macron έβαλε σήμερα την ταφόπλακα στο ξεπερασμένο δίπολο, μνημονεύοντας και ευχαριστώντας τους προκατόχους του, από τον δεξιό Charles de Gaulle έως τον αριστερό François Hollande, για τα σημαντικότερα έργα του καθενός και την προσφορά τους στην πρόοδο και την ευημερία της μεγάλης αυτής χώρας.

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα του για την επόμενη πενταετία: Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, υποστήριξη των επιχειρήσεων, ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της παιδείας, της δημιουργίας και της καινοτομίας, αλλά και αρωγή στους «παρίες» της παγκοσμιοποίησης.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στις – κατασυκοφαντημένες, τα τελευταία χρόνια, από δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές – ελίτ, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και θρησκευτικές, ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί, πολύ απλώς, ο «άνθρωπος της εποχής του» γνωρίζει ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργοποίηση των καλύτερων μυαλών μιας χώρας…

Για να καταλήξει με ένα μήνυμα ενότητας και συμφιλίωσης, υποσχόμενος ότι θα εργαστεί για να ξεπεραστούν οι κάθε είδους διαιρέσεις και διχασμοί που έπληξαν τη Γαλλία.

«Άνθρωπος της εποχής μας»: αυτός ο ηγέτης ζητείται και για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας και τον περήφανο – και τόσο βαθιά πληγωμένο τα τελευταία χρόνια – ελληνικό λαό.

Ο Emmanuel Macron δείχνει τον δρόμο και για την Ελλάδα…

 

*Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος είναι στελέχος πολυεθνικής εταιρείας στο Παρίσι.