Qatargate: Η Εύα Καϊλή ρίχνει τις ευθύνες στον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, εκείνος το «παίρνει» πάνω του

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν». Με αυτά τα λόγια ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ομολόγησε τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, αποκάλυψε ονόματα και έδωσε τον «κορμό» της οργάνωσης που είχαν στήσει οι Ιταλοί και ζήτησε την αποφυλάκιση της συντρόφου του.

Από την άλλη, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διά στόματος Μιχάλη Δημητρακόπουλου, τα ρίχνει όλα στον Τζιόρτζι. Μερικές ώρες πριν βγάλει η La Repubblica την ομολόγια του Φραντσέσκο, ο κ. Δημητρακόπουλος είχε πει στο Mega, ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στις βαλίτσες και έκαναν τον γύρο του κόσμου δεν είναι της Εύας Καϊλή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο σύντροφος της κας Καϊλή είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει εξηγήσεις σε ποιον ανήκαν αυτά τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους και τι εξυπηρετούσαν. Η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα χρήματα. Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι και ο άνθρωπος που τα έβαλε ήταν ο σύζυγος ή σύντροφός της».

Qatargate: Ποιους έδωσε ο Τζιόρτζι

Ο Τζιόρτζι φέρεται να δίνει ονόματα και ρόλους πάντως για να απαλλάξει την σύντροφό του. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπε στις βελγικές αρχές, ο Αντόνιο Παντζέρι είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Έδωσε επίσης το όνομα του Ιταλού ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο αλλά και τον Βέλγο, Μαρκ Ταραμπέλα, τον ευρωβουλευτή, που ερεύνησαν το σπίτι του παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Για τον δικό του ρόλο στην οργάνωση, ο Τζιόρτζι φέρεται να έχει ομολογήσει ότι διαχειριζόταν τα χρήματα.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Μαρκ Ταραμπέλα αρνείται τα πάντα. Όπως είπε ο δικηγόρος του ο βέλγος ευρωβουλευτής παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης και δεν πρόκειται να σχολιάσει «υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «δεν έλαβε ποτέ την παραμικρή πρόταση ή το παραμικρό χρηματικό ποσό από οποιονδήποτε».

Ο Αντρέα Κοζολίνο δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα όσα θα έχει να πει ο Παντζέρι.

«Πάρε-δώσε» και με το Μαρόκο

Σύμφωνα με τη Le Soir, τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στο QatarGate έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Στην υπόθεση του Μαρόκο είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED – General Directorate of Studies and Documentation – της αραβικής χώρας, καθώς σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα, αναφέρεται ότι ο Παντζέρι, ο Κοτζολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Τέλος, σε ένα από τα έγγραφα γίνεται αναφορά και σε δύο άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο με την Le Soir να επισημαίνει ότι «η παρουσία αυτών των Μαροκινών αξιωματούχων με άτομα που είναι ύποπτα για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία στο Κατάρ-gate δείχνει ότι η ίδια ομάδα έκανε δουλειές με δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες που είχαν κοινό σημείο, αν και όχι με τον ίδιο στόχο, να διεισδύσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στη δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως έγραφε η Corriere, «μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».

«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», πρόσθετε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισήμανε η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, η Εύα Καϊλή, ο Αντόνιο Παντζέρι και ένα τέταρτο άτομο κατηγορούνται για διαφθοράξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.