To κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη: Ουάου!

Του Νίκου Γαλάτη

Ο Νόαμ Τσόμσκι, ο φιλόσοφος Ζίζεκ ο Μπράιαν Ίνο -με μηνύματά τους- κι ο …Ψαραντώνης και ο Δήμος Μούστης με την μουσική τους παρουσία στο Θέατρο Ιλίσια καλωσόρισαν το νέο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη- με σήμα ένα χελιδόνι που σε άλλους θύμισε το ΚΟΔΗΣΟ και σε άλλους το σήμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος». Το ΜέΡΑ25 ήρθε να σώσει τη χώρα από το καθεστώς «χρεοδουλοπαροικίας».varoufakis-neo

Τα 7 σημεία του πολιτικού προγράμματος είναι: Η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Aνάμεσα στους εξακόσιους παραβρισκόμενους οι ηθοποιοί Κλέων Γρηγοριάδης, Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Βασίλης Βασιλικός, οι καθηγητές Πέπη Ρηγοπούλου, Γιάγκος Ανδρεάδης, Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης, ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης, ο δημοσιογράφος Τάκης Μίχας, η πρώην βουλευτής Αγλαΐα Κυρίτση, αλλά και …οπαδοί του Σώρρα που αποδοκίμασαν το Βαρουφάκη: «Είσαι για Ειδικό Δικαστήριο!».

«Δεν προτείνουμε το Grexit, αλλά επιμένουμε ότι η χρεοδουλοπαροικία θα καταργηθεί είτε εντός είτε εκτός του ευρώ. Ο λαός μας πρέπει να πάψει να ασφυκτιά είτε διαλυθεί η Ε.Ε. είτε όχι». «Η ΜέΡΑ25 ως πανευρωπαϊκό κόμμα, βασίζεται στη λογική του «είμαστε μέσα στην Ευρώπη, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης». Ο Κροάτης συνιδρυτής Στρέτσκο Χόρβατ  -«ο φιλόσοφος της αγάπης» όπως είπε «η Μελαγχολία είναι πολυτέλεια» και φώναξε ελληνικά ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

Ο Νόαμ Τσόμσκι από την Αριζόνα μήνυσε πως «ευτυχώς υπάρχουν ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες όπως του Diem 25 βασιζόμενο σε αρχές που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές πολιτικές του κατεστημένου των Βρυξελλών». H Μέρα «είναι εδώ για να φέρει πίσω στον ελληνικό λαό την αξιοπρέπεια και την ελπίδα (μια λέξη που τσαλακώθηκε βάναυσα τον Ιούλιο του 2015), προτείνοντας ρεαλιστικές εναλλακτικές στις μη εναλλακτικές της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού (της εγχώριας ολιγαρχίας, των ΜΜΕ της και του πολιτικού προσωπικού της» θα γράψει στο Facebook ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γιος Γκλαμπρέιθ και ο Jeffry Sacks είναι υποστηρικτές του κόμματος. Πολλοί βλέπουν ήδη πως θα μπει στη Βουλή κι αν μη τι άλλο ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να οργανώσει ένα πολιτικό σόου -που δεν θα μας κάνει να πλήξουμε. Στην Ευρώπη, το DiEM25 διαθέτει ήδη μέλη σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος. Έχει ισχυρή βάση και συνεργάζεται με ριζοσπαστικά κόμματα και κινήματα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Δανία, αλλά και σε χώρες που δεν ανήκουν πλέον στην ΕΕ, όπως το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία. Συνεργάζεται επίσης με το κίνημα «Μην πνίξετε το Βελιγράδι» (Ne davimo Beograd) στη Σερβία και ετοιμάζει την ιταλική εκδοσή του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα και τις προβλέψεις για τις εκλογές: «Δύο είναι οι πιθανότητες. Η μία είναι το Φθινόπωρο μετά από τις γιορτές και τα πανηγύρια για τη δήθεν έξοδο από το μνημόνιο, δεύτερη πιθανότητα για μένα, αν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τον κύριο Τσίπρα, είναι 19 Μαίου διπλές κάλπες».

Προφανώς μέσα στο τέλμα, ένα νέο κόμμα και μάλιστα διεθνές, είναι ευχάριστο και καλοδεχούμενο. Καλύτερα αρχηγός κόμματος, παρά υπουργός, θα πούνε άλλοι. Και βέβαια όλοι θα συμφωνήσουν σε ένα σχόλιο: «Oυάου!». Η χρεοδουλοπαροικία ας τρέμει!